Majdnem kettétörte a válság a befektetést, ami most szárnyal Magyarországon
Befektetés

Majdnem kettétörte a válság a befektetést, ami most szárnyal Magyarországon

Portfolio
Csak szerény vagyonnövekedést tudtak felmutatni egy év alatt a befektetési alapok, egyedül a december 145 milliárd forintot törölt ki az állományból. Az éves számokat nézve az ingatlanalapoké az egyetlen kategória, hol nincs ok a panaszra: annyi pénzt gyűjtöttek 2018-ban, mint amennyit a többi kategória elveszített. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy amennyi pénz kiáramlott a befektetési alapokból, azt mind az ingatlanalapok szívták fel.
Kis mértékben ugyan, de évről évre nő a hazai befektetési alapokban kezelt vagyon, igaz a tavaly decemberi piaci lejtmenet 145 milliárd forintot törölt ki a kezelt vagyonból. A BAMOSZ friss statisztikái szerint december végén 6163 milliárd forint volt befektetési alapokban.

A főbb alapkategóriák kezelt vagyonát nézve látszik, hogy 2013 óta a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona is jelentősen csökkent, a kötvényalapoknál a látványosabb lejtmenet inkább 2017-ben indult be. Érdekes pályát futottak a vizsgált időszakban az abszolút hozamú alapok is: a 2017-es jelentősebb felpattanást a vagyonban tavaly egy látványos lefordulás követett, ami a hektikus piaci mozgásoknak és a nem meggyőző hozamoknak is köszönhető (voltak persze kivételek, a tavalyi hozamokról itt írtunk). Mindeközben pedig azt lehetett látni, hogy amennyi pénz az egyes alapkategóriákból kiáramlott, azt kis túlzással az ingatlanalapok szívták fel: ez a kategória az utóbbi egy-két évben nagyot menetelt.

Majdnem kettétörte a válság a befektetést, ami most szárnyal Magyarországon
A fenti vagyonváltozásokat jól szemléltetik a nettó értékesítési adatok is. A pénzpiaci alapok nettó éves értékesítése már 2014-ben negatívba fordult, és végül a tavalyi évet is kisebb mínuszban zárták. A kötvényalapok iránt 2014-ig még jó volt a kereslet, de tavaly például már 274 milliárd forintnyi nettó tőkét vontak ki a kategóriából. Az abszolút hozamú alapok egészen 2017-ig tartották magukat, két éve még majdnem annyi nettó tőke áramlott ezekbe az alapokba, mint az ingatlanalapokba, de tavaly aztán elég jelentős, 130 milliárdos mínuszban zártak. Az egyetlen, látványosan keresett kategória az ingatlanalapoké, amely a 2017-es 264 milliárd után 2018-ban 437 milliárdot gyűjtött a befektetőktől.

Ilyen sok pénzt még a kötvényalapok sem tudtak gyűjteni fénykorukban.Majdnem kettétörte a válság a befektetést, ami most szárnyal Magyarországon
A fenti értékesítési folyamatot igyekeztünk ábrázolni egy éves gördülő adatsorral is, amelyben 2013 a bázis. Ebből jól látszik, hogy az elmúlt évek alapján a pénzpiaci alapoknak kell a legnagyobb hátrányt leküzdeniük, miközben az ingatlanalapok szárnyalnak.

Majdnem kettétörte a válság a befektetést, ami most szárnyal Magyarországon
Mindezzel eljutottunk oda, hogy 2018 végére az ingatlanalapok a teljes piaci vagyon több mint 25%-áért feleljenek, miközben a vegyes, abszolút hozamú vagy kötvényalapok mind 15% körüli szinten vannak.

Majdnem kettétörte a válság a befektetést, ami most szárnyal Magyarországon
Címlapkép: MTI/Bizományosi, Nagy Zoltán
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
varga mihály_mti