Befektetés

Erste: egyelőre lekerül a napirendről a monetáris szűkítés

Oszlay Péter
Erste Alapkezelő:

"Az elmúlt hetek fejleményei tovább erősítették azokat a várakozásokat, hogy a nagy jegybankok monetáris politikájának szűkítése egyelőre lekerül a napirendről. Az amerikai Federal Reserve vezetői már egy kamatemelést sem prognosztizálnak az idei évre (jövőre is legfeljebb egyet), az Európai Központi Banktól sem várható idén emelés, sőt, a bank ismét beveti a TLTRO-tendereket a laza kondíciók biztosítására. Ez önmagában (rövidtávon legalábbis) jó hír a piacoknak, csak hát a monetáris fordulatnak megvan a maga oka: az infláció továbbra is alacsony szinten ragadt, a növekedési kilátások pedig romlanak. Az egyik legfontosabb előrejelző indikátoroknak tekintett beszerzési menedzserindexek márciusban többségében ismét estek - főként a feldolgozóipari indexek, a szolgáltatási szektor még elég jól tartja magát.

Erste: egyelőre lekerül a napirendről a monetáris szűkítés
A növekedési kilátások romlása mellett az is aggasztja a befektetőket, hogy az év eleje óta masszív szárnyalást produkáló részvénypiacok rövidtávon túlvettnek tűnnek és sokak szerint elkerülhetetlen egy átmeneti korrekció. Az értékeltségi mutatók alapján ugyan átlagban nem tűnnek túl drágának a részvények, de a vállalati profitok növekedése valószínűleg jócskán lelassul az előző évhez képest. Bizakodásra adhat azonban okot, hogy túlzottan optimista pozicionáltságról egyelőre nem lehet beszélni: az elmúlt hónapok ETF tőkebeáramlása, a határidős pozíciókra vonatkozó statisztikák, a hedge fund béták és a befektetési bankok ügyfél-felmérései alapján viszonylag óvatos a befektetők hozzáállása, masszív eladási hullámra így kevés esély látszik.

Az óvatosság mindenesetre a mi portfólióinkban is előtérbe került, a részvénysúlyt csökkentettük március elején, bár még így is az általunk semlegesnek tekintett szint fölött maradt. A részvénypiacokon belül az Egyesült Államokat súlyozzuk leginkább felül, főként az IT és az egészségügyi szektor pozitív megítélése miatt. A japán részvényeket viszont teljesen eladtuk a portfóliókból, az európai és a feltörekvő piaci tőzsdékkel kapcsolatban pedig nagyjából semlegesek vagyunk.

Csökkentettük a kockázati szintet a kötvénypiacokon is: a gyenge hitelminősítésű európai vállalati kötvényekben (high-yield) lévő pozícióinkat lefeleztük, mivel a potenciális hozamok már túl alacsonyak a kockázatokhoz képest. A részvény- és a kötvényeladásokból befolyó pénzeket egyelőre pénzpiaci eszközökben hagytuk. Fejlett piaci államkötvényeket továbbra sem tartunk, leszámítva egy minimális inflációhoz kötött kitettséget. A feltörekvő piaci kötvényeket viszont továbbra is vonzónak tartjuk, bár a hozamfelárak itt is sokat csökkentek az év eleje óta. A hazai kötvénypiacon az MNB legújabb bejelentései (az egynapos betéti kamat minimális emelése, a kiszorítandó likviditás csökkentése, illetve a vállalati kötvényprogram) összességében meglehetősen galamb hangvételűre sikeredtek, mi továbbra is nagyobb teret látunk a hozamoknak felfelé, mint lefelé."

Erste: egyelőre lekerül a napirendről a monetáris szűkítés
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
hősök tere_getty