Tarol az inflációkövető állampapír a magyaroknál
Befektetés

Tarol az inflációkövető állampapír a magyaroknál

Portfolio
7637 milliárd forintot tett ki a lakossági állampapírok teljes állománya az első negyedév végére, ami 4,3 milliárd forinttal kevesebb, mint tavaly év végén. A tavalyi első negyedévhez képest viszont 300 milliárd forinttal nagyobb volt a magánszemély vásárlások értéke - derül ki az ÁKK közleményéből.
A bruttó értékesítést tekintve az elmúlt év azonos időszakához mérten 300 milliárd forinttal több lakossági állampapírt vásároltak a háztartások. Az időarányos értékesítés alapján tehát a terveknek megfelelően alakul a lakosság által megvásárolt állampapír mennyiségének növekedése - írják.

Az év első három hónapjában a rövid futamidős lejáratokat már kizárólag magánszemélyek újíthatták meg, egyéb szervezetek nem. Emellett a banki saját számlán levő lakossági állampapír visszavásárlásokat követő átrendeződési folyamat eredménye, hogy bár a magánszemélyek vásárlásai közel 320 milliárd forintot tettek ki március végére a forint lakossági állampapír állomány összességében csökkent - derül ki a közleményből.

Tarol az inflációkövető állampapír a magyaroknál
Az idei első negyedéves értékesítési számok alapján kiderült, hogy:
  • a Prémium Magyar Állampapír vonzotta be a legtöbb, több mint 90 milliárd forintot. Ebben szerepe lehetett annak, hogy tavaly decemberben megemelték az 5 éves konstrukció kamatprémiumát, januárban pedig kiderült, hogy jövőre már 2,8%-os inflációra fognak prémiumot fizetni a papírok.
  • A prémium papír mellett a Kétéves Állampapír tudott még nagyobb, 65 milliárd körüli pénzt gyűjteni, amihez hozzájárulhatott, hogy január elején 50 bázisponttal.
  • Az Egyéves Magyar Állampapír viszont jelentős tőkekiáramlást könyvelt el az év első három hónapjában, közel 200 milliárd forintot. Ebből az látszik, hogy a nagyobb lejáratok és a visszavásárlások leginkább ezt a konstrukciót érintették.
Az új állampapírok kapcsán hétfőn tartott sajtó-háttérbeszélgetést az ÁKK vezére és a Pénzügyminisztérium államtitkára, amelyről ebben a cikkben számoltunk be:
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
franklin templeton_getty_editorial