OTP Lakástakarék: a lakáscélú megtakarításra továbbra is van igény
Befektetés

OTP Lakástakarék: a lakáscélú megtakarításra továbbra is van igény

Portfolio
Tavaly októberben jelentősen átalakult a hazai rendszeres megtakarítási kínálat: a hónap közepén szüntették meg ugyanis a lakás-takarékpénztári (LTP) szerződések állami támogatását. Ez a döntés a piaci szereplőkre is komoly hatással volt: az azóta eltelt háromnegyed évről, az LTP jövőjéről, és a nemrég bejelentett állampapír-forgalmazásról is kérdezte a Portfolio Ungvári Krisztiánt, az OTP Lakástakarék termékfejlesztési vezetőjét.
A lakás-takarékpénztári szerződések állami támogatásának megszűnése miatt erőteljesen visszaesett az értékesítés idén a szektorban. Februárban úgy becsülték az OTP-nél, hogy a tavalyi szint harmada lesz az idei. Visszaigazolják az OTP-nél ezt az előrejelzést az elmúlt hónapok számai?

A bevezetéstől eltelt pár hónapban mind az OTP fiókhálózata, mind értékesítési partnereink megkezdték az értékesítését az új konstrukciónknak. Természetesen a volumen tekintetében nem voltak az első hónapokra túlzó várakozásaink. Az október 17-tel megszűnő állami támogatás miatt sokan a későbbre tervezett megtakarításokat is előrehozták, így természetszerű, hogy nem 2019 első félévében fut fel az új termék értékesítése.


OTP Lakástakarék: a lakáscélú megtakarításra továbbra is van igény

Ugyanakkor jó hír, hogy a visszajelzések alapján az ügyfelek lakáscélú megtakarítási igénye továbbra is jelen van, erre megoldást kínál egy új termékcsaládunk, amely az állami támogatás helyett OTP Lakástakarék Bónuszt kínál.

Hitelfelvétel nélkül esély sincs arra, hogy valaki 2% fölötti éves hozamot érjen el az OTP Lakás-takarékpénztárral. Mekkora nehézséget jelent ez az értékesítés során?

Tény, hogy 30% állami támogatással és 10% feletti EBKM-mel könnyebb volt az értékesítés, de alacsonyabb hozam mellett is jobban megéri az LTP megtakarítás, mintha otthon "párnacihában", vagy folyószámlán próbálnánk havi kis összegeket félretenni a későbbi lakáscélunk megvalósítására szánt összeget.

Az állami támogatás megszűnése miatt mekkora létszámcsökkentést hajtottak végre az LTP-értékesítői hálózatukban, illetve a munkaerő mekkora hányadát kellett, tudták átcsoportosítani az OTP Csoport más területeire?

Az OTP fiókhálózatát nem érintette a lakástakarék-pénztári állami támogatás megszűnése, az egyéb területek - különös tekintettel a lakáshitelezésre - értékesítés felfutása hasznosította a felszabaduló kapacitást. Egyik meghatározó értékesítő hálózatunk, az OTP Pénzügyi Pont pedig új termékek értékesítésével tudta a visszaeső LTP forgalmazást pótolni.

Június 1-jétől állampapír-forgalmazási jogot kaptak a lakás-takarékpénztárak. Önök is készültek erre, vagy az OTP-nél megmarad inkább a jól bevált fióki állampapír-értékesítés?

Csoportszinten a törvényváltozásnak nem volt hatása, hiszen a bank eddig is teljes körű állampapír forgalmazási jogosítvánnyal rendelkezett. Az egyre vonzóbbnak tűnő konstrukciók pedig igen népszerűvé teszik az értékesítők és a lakosság számára is.

Az OTP Lakástakarék nem túl aktív a hitelezésben, és a most elérhető 7,4-8,3%-os THM is azt sugallja, ezen nem nagyon kívánnak változtatni. Jól látjuk?

Az OTP Csoport minden olyan pénzügyi termékkel, konstrukcióval áll az ügyfelei rendelkezésére, akik ingatlanvásárlásban gondolkodnak. A csoport célja, hogy egy olyan portfóliót, komplex megoldást kínálhasson ügyfeleinek, amely az előtakarékosságtól kezdve, a lakás keresésén keresztül, egészen a finanszírozásig tart. Az OTP Lakástakarék - az ügyfelek teljes körű kiszolgálása érdekében - május 8-án újraindította az Áthidaló Kölcsön termékének értékesítését, ezzel akár 20 év futamidőre kiszámítható, előre fixált kamatot kínál a lakástakarék szerződéssel rendelkező ügyfelei részére.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

A cikk megjelenését az OTP Lakástakarék támogatta.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint zuhanás euró árfolyam