készpénz_mti_forint
Befektetés

Megállíthatatlan a készpénz, szuperállampapír ide vagy oda

Portfolio
Hiába a szuperállampapír, a forgalomban lévő készpénz mennyisége augusztusban is nőtt – mutat rá az MNB ma közzétett statisztikai mérlege.
A szuperállampapír térnyerésével kapcsolatos megtakarítási piaci vélemények is elhangzanak majd a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, regisztrálj te is!

Augusztus végén 6313 milliárd forintot tett ki a forgalomban lévő készpénz állománya a gazdaságban, ami 1,3%-os növekedést mutat július végéhez képest, 2018.  december végi adatához viszonyítva pedig több mint 3%-os növekedést mutat.

A készpénzállomány növekedése annak ellenére nem csökken, hogy a nyár gyakorlatilag csak a lakossági állampapírokról szólt, azon belül is elsősorban a MÁP+-ról, amelynek értékesítése már meghaladta az 1900 milliárd forintot.

Júliusról augusztusra összesen közel 80 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz, igaz, ez nem feltétlenül a háztartások számlájára írható, de a készpénzállomány közel 80%-a az elmúlt évek adatai alapján náluk található.

Nemrég írtunk arról, hogy elsősorban a befektetési alapok, másodsorban a lekötött betétek, harmadsorban pedig az életbiztosítások lettek az első vesztesei a lakossági állampapír-értékesítés nyár eleji felpörgetésének. Ugyanezt erősítette meg a Nagy Márton MNB-alelnök által a közgazdász-vándorgyűlésen elmondott statisztika is, amely szerint a MÁP+ első három hónapjában a jegyzések mindössze 10%-át tette ki a készpénzből történő vásárlás.

Címlapkép: MTI/Bizományosi, Oláh Tibor

ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
varga mihály_mti