készpénz_mti_forint
Befektetés

Megállíthatatlan a készpénz, szuperállampapír ide vagy oda

Portfolio
Hiába a szuperállampapír, a forgalomban lévő készpénz mennyisége augusztusban is nőtt – mutat rá az MNB ma közzétett statisztikai mérlege.
A szuperállampapír térnyerésével kapcsolatos megtakarítási piaci vélemények is elhangzanak majd a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, regisztrálj te is!

Augusztus végén 6313 milliárd forintot tett ki a forgalomban lévő készpénz állománya a gazdaságban, ami 1,3%-os növekedést mutat július végéhez képest, 2018.  december végi adatához viszonyítva pedig több mint 3%-os növekedést mutat.

A készpénzállomány növekedése annak ellenére nem csökken, hogy a nyár gyakorlatilag csak a lakossági állampapírokról szólt, azon belül is elsősorban a MÁP+-ról, amelynek értékesítése már meghaladta az 1900 milliárd forintot.

Júliusról augusztusra összesen közel 80 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz, igaz, ez nem feltétlenül a háztartások számlájára írható, de a készpénzállomány közel 80%-a az elmúlt évek adatai alapján náluk található.

Nemrég írtunk arról, hogy elsősorban a befektetési alapok, másodsorban a lekötött betétek, harmadsorban pedig az életbiztosítások lettek az első vesztesei a lakossági állampapír-értékesítés nyár eleji felpörgetésének. Ugyanezt erősítette meg a Nagy Márton MNB-alelnök által a közgazdász-vándorgyűlésen elmondott statisztika is, amely szerint a MÁP+ első három hónapjában a jegyzések mindössze 10%-át tette ki a készpénzből történő vásárlás.

Címlapkép: MTI/Bizományosi, Oláh Tibor

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
franklin templeton_getty_editorial