árpád híd_mti_biz_róka lászló
Befektetés

Újabb 80 milliárdért vettek szuperállampapírt a magyarok

Portfolio
A friss adatok szerint múlt héten újabb 80 milliárd forintért jegyzett a szuperállampapírból a lakosság, ezzel a MÁP+ állománya megközelítette a 2000 milliárd forintot.
A magyar megtakarítási és öngondoskodási piac is jelentős változásokon ment keresztül az utóbbi időszakban, erről és a jövőbeni irányokról kérdezzük a legnevesebb magyar szakembereket a területen október 1-jei Öngondoskodás konferenciánkon. Ne maradj le róla, gyere el te is! Részletek:

Az ÁKKfriss statisztikái szerint múlt héten 80,4 milliárd forintért vett a lakosság MÁP+-t, ezzel a teljes jegyzett mennyiség 1982 milliárd forint köré ugrott.

Varga Mihály éppen ma beszélt a konstrukcióról az MTI-nek, közleményében kifejti, hogy mára már a 2000 milliárd forint is megvan a szuperállampapírnál. A lakossági állampapíroknak köszönhetően a központi költségvetés adósságának a devizaaránya a 2011-es 52 százalékról 2019. július végére már 18,4 százalékra csökkent – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy a MÁP+ amellett, hogy képes lehet az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelni, a lakosságnál lévő készpénzállományt is csökkentheti.

Nem először halljuk azt a kommunikációt, a szuperállampapír egyik nagy előnye a kormány szerint abban rejlene, hogy jelentős készpénzállományt tudna becsatornázni. Csakhogy a friss készpénz-statisztikák nem erről árulkodnak, a forgalomban lévő készpénz (aminek döntő része a lakosságnál van) mennyisége folyamatosan nő, ráadásul a MÁP+-vásárlásokban sem veszi ki túl nagy hányaddal a részét, az első három hónap adatai alapján a szuperállamapír-jegyzések mindössze 10%-a jöhetett készpénzből az MNB becslései szerint.

shutterstock_785823109
Donald Trump Orban Viktor vamtarifa1500
maci
Frankfurti tőzsde
GettyImages-915743840
Renault
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
cinkotai norbert_szekeres máté