Befektetés

Equilor: Mennyire lesz volatilis az október?

Győry Péter

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Equilor Alapkezelő véleményét olvashatják:

"A vezető amerikai indexek az elmúlt hónapban ismét megpróbálkoztak a csúcsdöntéssel, ámde sikertelenül. A szeptemberi Fed kamatdöntő ülésen a vártnak megfelelően csökkentettek az alapkamaton, ugyanakkor a további lépésekkel kapcsolatban megosztottak a tagok. A sajtótájékoztatón Powell kényesen ügyelt, hogy ne válaszoljon a jövőbeli kamatokkal kapcsolatos kérdésekre egyértelműen. Az EKB, megelőzve egy héttel az amerikai társát, is csökkentett a kamaton, melyre szintén számítottak a befektetők. Mario Draghi bejelentette, hogy újraindítják a lazítási programot havi 20 milliárd euró értékben. Ez elsőként csökkentette az elmúlt időszakban egyre gyakrabban felmerülő recessziós félelmeket. Ezek határára a kötvényhozamok is elkezdtek mélypontjaikról kis mértékben emelkedni. A hazai arányon egyelőre nem változtatunk a portfólióban, a nemzetközi kötvényeket enyhén csökkentjük.

Boris Johnson brit miniszerelnök a hó elején a királynőtől kérte a parlement felfüggesztését, melyet meg is kapott a szokásos 2-3 hét helyett több, mint egy hónapra, melyet a múlt héten jogellenesnek ítélt a Legfelsőbb Bíróság, így ismét összehívták a házelnökök azt. Továbbá bizalmatlansági indítványt is beadtak Johnson ellen. Ezek mind a Brexit határidő kitolásának kérelmezését hozhatják. Amennyiben új miniszterelnök lesz, úgy akár a Brexit visszafordítása is elképzelhető. Az Európai Központi Bank említett lazítási programja vélhetően segíteni fog a német gazdaságon, mely a technikai recesszió határán tartózkodik. Ezen intézkedések hatásaiban bízva enyhén emelünk a részvényarányokon a portfólióban.

Szeptember egyik legjelentősebb híre a szaúdi olajtermelő vállalatot ért támadás volt, melyet az olajár erőteljes emelkedése követett, így a kilépésünk utólag korainak tekinthető. Bár a politikai helyzet továbbra is érzékeny az említett régióban, majdnem teljes mértékben visszaadta a felpattanást a fekete arany árfolyama. A továbbra is erős dollár visszább hozta a nemesfémek árait, melyet kihasználva a nyersanyagkitettségünknek ezen részén enyhén növelünk. A portfólióban az alternatív befektetési formák közül az ingatlan és a Hedge fund/abszolút hozam arányait továbbra is változatlanul hagyjuk."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jack ma_alibaba_getty