Befektetés

Erste: javult a hangulat a tőkepiacokon

Oszlay Péter

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Erste Alapkezelő véleményét olvashatják:

"Az elmúlt hónapban valamelyest javult a hangulat a tőkepiacokon, bár egyre általánosabb az a nézet, hogy a gazdasági növekedés a következő időszakban tovább lassul, és a recesszió kockázata is nagyobb a korábban gondoltnál. Az egyik fő recessziós indikátornak tartott amerikai 2-10 éves hozamkülönbözet ugyan visszajött a negatív tartományból, de érdemben nem távolodott el nullától. Jó hír, hogy az amerikai és a feltörekvő piaci makrogazdasági adatok javultak szeptemberben. Viszont a nyugat-európai adatok ismét sokkal rosszabbak lettek, a feldolgozóipari menedzserindexek az évtized elején kitört euró-válság óta nem látott mélységbe kerültek.   

Valószínűleg sokat segített az elmúlt hetekben a befektetőknek, hogy a vámháborús retorika kissé visszafogottabb lett, a Federal Reserve és az Európai Központi Bank pedig nagyjából hozták az elvárt papírformát a monetáris támogatás oldaláról. Utóbbihoz továbbra is nagy reményeket fűz a piac, még az idei évre 70 százalékos valószínűséggel be van árazva egy újabb amerikai kamatcsökkentés. Sőt, egyre erősebbek azok a hangok, melyek szerint Európában a fiskális oldalról is jöhet majd némi támogatás, válaszul a rendkívül kedvezőtlenné vált németországi aktivitási mutatókra. Persze kockázatok is akadnak szép számmal: az újabbak közül elég csak a szaudi olajfinomító elleni támadást követően megnövekedett közel-keleti feszültségre gondolni vagy Trump amerikai elnök legfrissebb ukrajnai telefonos botrányára, melyek jelentősen növelik a bizonytalanságot.

Az eszközallokációnkon nem változtattunk szeptemberben sem. A részvénypiacokat továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési területnek látjuk, főleg azért, mert a kötvénypiacok nagy részétől – kiemelten a jó hitelminősítésű, alacsony kockázatú kötvényektől – nehéz érdemi hozamot várni a következő időszakban. Azok a befektetők, akik nagyon tartanak egy küszöbönálló recessziótól, esetleg jogosan láthatnak fantáziát az amerikai állampapírokban, ezeknek ugyanis még legalább pozitív hozama van és valószínűleg pozitívan reagálnának a gazdasági helyzet drasztikus romlására. Nekünk azonban a recesszió rövidtávon nem szerepel a fő forgatókönyvünkben, ezért jellemzően a vonzóbb hozamkilátásokkal kecsegtető, magasabb kockázatú vállalati kötvényeket és feltörekvő piaci kötvényeket tartjuk a portfólióban.

A nyomott kötvénypiaci hozamszinteken kívül az is a részvénypiacok mellett szól, hogy a kiépült pozíciók és a tőkeáramlási statisztikák alapján még elég messze állunk attól a befektetői eufóriától, ami a nagymértékű visszaesések előtt szokta jellemezni a tőzsdéket. Úgy tűnik, hogy sok pénz még a pálya széléről vár arra, hogy egy érdemi visszaesést kihasználva beszálljon a részvénypiacra. Ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai alapján a monetáris hatóságok támogatására is lehet számítani, ha nagyon rossz irányba állnának a dolgok. Ezért – bár a jelentős volatilitást nem lehet kizárni a következő időszakban sem – mérsékelten optimisták vagyunk a részvények kilátásaival kapcsolatban."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jack ma_alibaba_getty