Befektetés

Erste: javult a hangulat a tőkepiacokon

Oszlay Péter

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Erste Alapkezelő véleményét olvashatják:

"Az elmúlt hónapban valamelyest javult a hangulat a tőkepiacokon, bár egyre általánosabb az a nézet, hogy a gazdasági növekedés a következő időszakban tovább lassul, és a recesszió kockázata is nagyobb a korábban gondoltnál. Az egyik fő recessziós indikátornak tartott amerikai 2-10 éves hozamkülönbözet ugyan visszajött a negatív tartományból, de érdemben nem távolodott el nullától. Jó hír, hogy az amerikai és a feltörekvő piaci makrogazdasági adatok javultak szeptemberben. Viszont a nyugat-európai adatok ismét sokkal rosszabbak lettek, a feldolgozóipari menedzserindexek az évtized elején kitört euró-válság óta nem látott mélységbe kerültek.   

Valószínűleg sokat segített az elmúlt hetekben a befektetőknek, hogy a vámháborús retorika kissé visszafogottabb lett, a Federal Reserve és az Európai Központi Bank pedig nagyjából hozták az elvárt papírformát a monetáris támogatás oldaláról. Utóbbihoz továbbra is nagy reményeket fűz a piac, még az idei évre 70 százalékos valószínűséggel be van árazva egy újabb amerikai kamatcsökkentés. Sőt, egyre erősebbek azok a hangok, melyek szerint Európában a fiskális oldalról is jöhet majd némi támogatás, válaszul a rendkívül kedvezőtlenné vált németországi aktivitási mutatókra. Persze kockázatok is akadnak szép számmal: az újabbak közül elég csak a szaudi olajfinomító elleni támadást követően megnövekedett közel-keleti feszültségre gondolni vagy Trump amerikai elnök legfrissebb ukrajnai telefonos botrányára, melyek jelentősen növelik a bizonytalanságot.

Az eszközallokációnkon nem változtattunk szeptemberben sem. A részvénypiacokat továbbra is az egyik legvonzóbb befektetési területnek látjuk, főleg azért, mert a kötvénypiacok nagy részétől – kiemelten a jó hitelminősítésű, alacsony kockázatú kötvényektől – nehéz érdemi hozamot várni a következő időszakban. Azok a befektetők, akik nagyon tartanak egy küszöbönálló recessziótól, esetleg jogosan láthatnak fantáziát az amerikai állampapírokban, ezeknek ugyanis még legalább pozitív hozama van és valószínűleg pozitívan reagálnának a gazdasági helyzet drasztikus romlására. Nekünk azonban a recesszió rövidtávon nem szerepel a fő forgatókönyvünkben, ezért jellemzően a vonzóbb hozamkilátásokkal kecsegtető, magasabb kockázatú vállalati kötvényeket és feltörekvő piaci kötvényeket tartjuk a portfólióban.

A nyomott kötvénypiaci hozamszinteken kívül az is a részvénypiacok mellett szól, hogy a kiépült pozíciók és a tőkeáramlási statisztikák alapján még elég messze állunk attól a befektetői eufóriától, ami a nagymértékű visszaesések előtt szokta jellemezni a tőzsdéket. Úgy tűnik, hogy sok pénz még a pálya széléről vár arra, hogy egy érdemi visszaesést kihasználva beszálljon a részvénypiacra. Ráadásul az elmúlt évek tapasztalatai alapján a monetáris hatóságok támogatására is lehet számítani, ha nagyon rossz irányba állnának a dolgok. Ezért – bár a jelentős volatilitást nem lehet kizárni a következő időszakban sem – mérsékelten optimisták vagyunk a részvények kilátásaival kapcsolatban."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

magyareuró200122
FrankfurtiTőzsde
végítéletórája
fertozes
paks
terézváros
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
buda-cash_mti