Befektetés

MKB-Pannónia: Hosszú távon tartósan laza jegybanki politika

Czifra Gábor

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az MKB-Pannónia Alapkezelő véleményét olvashatják:

"Az amerikai-kínai kereskedelmi háború elhúzódása és a kínai lassulás komoly hatást gyakorolt a kínai import volumenére az elmúlt 1,5 évben, így nem véletlen ijedtek meg a befektetők, hogy a fejlett országok egy részében komolyan lassulhat a gazdaság 2019-ben. A szeptember végéig beérkezett üzleti bizalmi indexek, a német ipar termelés és az ázsiai export-import volumenek is erről tanúskodnak, hogy a bizonytalan üzleti környezet tartósan velünk maradhat. Trump tweetjei és a folyamatosan egymásnak ellentmondó hírek szerint akár a 2020 novemberi amerikai elnök választás utánra is húzódhat a végleges kereskedelmi megállapodás az USA és Kína között, amire a főbb monetáris hatóságoknak a jegybanki eszköztárral is reagálnia muszáj. Szeptemberben erre adott a piacnak frappáns és meghökkentő választ az EKB, amikor is havi 20 milliárd eurós kötvényvásárlási programot jelentett be anélkül, hogy időben és összegben maximalizálta volna a programot. Ezzel a lépéssel elismerve, hogy a tartós bizonytalanság és lassú növekedésre kell felkészülni a következő negyedévekben, illetve a német gazdaság az autóipari lassulás miatt komoly strukturális probléma elé nézhet. Ennek ellenére a lazuló monetáris politika, a várhatóan tovább nem romló üzleti konjunktúra a csökkenő hozamkörnyezettel karöltve a következő időszakban részvényáremelkedésben ölthet testet. A fejlődő részvénypiacok általánosságban továbbra is kerülendők, hiszen az erős dollár, a kereskedelmi háború komolyan ránehezedik az eszközárakra.

A lazuló hazai és nemzetközi jegybanki politika, illetve a növekedési kilátások romlása drasztikusan csökkentette az inflációs nyomást, így a fejlett, hosszú kötvények piacán továbbra is kitartott vételi erő július folyamán. A globális államadósság 26%-a, kb. 15 trilliárd dollár már negatív hozammal forog, ami elképesztően extrém kockázatkerülési hajlandóságról és a monetáris politikának a reálgazdaságra gyakorolt csökkenő hatásáról tanúskodik. A kötvénypiaci hozamok a következő időszakban alacsonyabb változékonyság mellett oldalazhatnak, és a tartás, kivárás mellett érdemes letenni a voksot."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
állampapír_szuperállampapír_saját