szuperallampapir map plusz_saját
Befektetés

A világon nincs olyan, ami Magyarországon folyik az állampapírokkal

Idén eddig a részvényalapok mentek a legnagyobbat a befektetési alapok között, aki orosz vagy nemzetközi részvényalapba fektetett, akár 30-40%-ot is kereshetett a pénzén. Megkérdeztük a legjobban teljesítő alapok portfóliómenedzsereit, minek tudható be a jó teljesítmény, hogy látják a piaci folyamatokat és a közeljövőt most, hogy itt a szuperállampapír. Van, aki szerint nincs még egy olyan ország, ahol az államcsőd kockázati szintjéhez képest ilyen magas hozamot tud a lakosság elérni az államkötvényekkel, mint nálunk. A Hold, az OTP és az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzserei elárulták azt is, mibe érdemes fektetni jövőre.

Ahhoz képest, hogy tavaly év végén még rengetegen a piacok összeomlásától és recessziótól rettegtek, eddig úgy néz ki, hogy 2019-ben nemhogy sikerült megúszni a katasztrófát, hanem kifejezetten jó éve lesz a profi magyar befektetőknek és ügyfeleiknek is. A magyar befektetési alapok 90%-a pluszban van az év eleje óta, 20% esetén ráadásul a hozam már a 10%-ot is meghaladja. A legjobban egyértelműen a részvényalapok teljesítenek idén eddig, a legjobban teljesítők közé 30-40%-os hozammal lehetett bekerülni, így elsősorban azok a befektetők jártak jól, akik orosz, román, valamint fejlett és nemzetközi részvénypiacba fektettek.

A legjobban teljesítők közül kiemelkedik az OTP és az Aegon orosz részvényalapja, előbbi több mint 43%-ot, utóbbi közel 42%-ot ment eddig, a Hold Nemzetközi részvényalapja pedig már 28%-nál jár.

Megkérdeztük a három alap portfóliómenedzsereit, minek tudható be az alapok idei eddigi menetelése, van-e még tér felfelé, de kíváncsiak voltunk arra is, milyen befektetési lehetőségeket látnak a közeljövőben és milyen jövőt jósolnak a befektetési alapok számára most,hogy itt a szuperállampapír.

Hogy látja a MÁP+ hatását a befektetési alapok piacára és milyen hatással lehet az alapok tőkeáramlására rövid és közép távon?

Szőcs Gábor, Hold Alapkezelő: Nincs még egy olyan ország, ahol az államcsőd kockázati szintjéhez képest ilyen magas hozamot tud a lakosság elérni az államkötvényekkel. Amíg ez a helyzet fennáll, addig nehéz helyzetben van a befektetési alapok piaca. Várakozásunk szerint azonban fokozatosan, pár év alatt fellélegezhet a piac. A lakossági kötvények iránti kereslet növekedhet, mivel a megtakarítási ráta az EU-n belül hazánkban a legmagasabb (11 százalék a GDP arányában), míg a kibocsátandó mennyiség csökken.

Az elérhető „extrahozamot” vélhetően le fogják csökkenteni. Miért fizessen az állami ilyen magas felárat, ha amúgy is megveszik a kötvényt?

Ma a MÁP+ mellett az alacsony/közepes kockázatú alapokkal nehéz labdába rúgni, azonban a magas kockázatú alapokkal már van keresnivaló. A MÁP+ imádat miatt ugyanis lecsökkent a megtakarítások kockázati szintje, ami hosszú távon jelentős hozamáldozattal, relatív veszteséggel jár. Ezért arra számítunk, hogy már rövidebb távon megélénkül a kereslet a részvényalapok és kockázatosabb abszolút hozamos alapok iránt. Továbbá a MÁP+ nem véd meg a forintgyengüléstől. A devizában „parkoltatott” megtakarítások logikus célpontja lehet például egy eurós sorozatú részvényalap.

szocs
Szőcs Gábor, a Hold Alapkezelő portfóliómenedzsere

Boér Levente, Halas Zoltán, OTP Alapkezelő: A kötvény elsősorban az alacsony kockázatú, a kockázatmentesnél pár százalékkal magasabb hozamot megcélzó alapok számára jelent kihívást. Azt azonban látni kell, hogy korábban is voltak nagyon erős lakossági termékei az Államkincstárnak, így nem tekinthető újdonságnak a megjelenése. A portfólión belül legoptimálisabb kialakítás kicsit nagyobb adminisztrációt igényelt, például meg kellett nyitni az adómentességhez a TBSZ-t, és az idő előtti visszaváltásnál is nagyobb volt a büntetés, de – különösen az inflációhoz indexált sorozatok – szintén nagyon vonzó célpontot jelentettek az alacsony kockázatot vállaló befektetők számára.

Talán két lényeges eltérés mutatkozott a MÁP+ esetében: korábban nem volt ilyen mértékű marketingje az állampapírnak és akkoriban jobbak voltak az abszolút hozamú alapok visszatekintő hozamai.

Idén különösen az év első felében emiatt az abszolút hozamú alapokból inkább kiáramlás volt megfigyelhető, azonban úgy látjuk, hogy az elmúlt hónapokra stabilizálódott a helyzet, hiszen az idei jó teljesítmények azt mutatják, hogy korai volt még temetni ezt az alapkategóriát. Mindazonáltal úgy gondoljuk, hogy középtávon valószínűleg még inkább el fog mozdulni a piac a magasabb kockázatú, a klasszikus hedge fundokhoz közelebb álló  irányba. Ennek az egyik fő oka, hogy nagyon nagy hátrányt jelent az intézményi befektetők által is elérhető nulla közeli hozamú rövid állampapírokban tartani  az alap jelentős részét – ez viszont szükséges a befektetők által kedvelt alacsony volatilitás biztosításához.

Pálfi György, Aegon Alapkezelő: Az MNB statisztikáiból jól látszik, hogy bár a befektetési jegyek állománya nem csökkent az idei évben, az új megtakarítások nagy része a MÁP+-ba áramlott. Ha a jövő évi terveket nézzük, valószínűleg a következő évben hasonló trendre számíthatunk. Habár a teljes állományban nincs nagy változás, komoly átrendeződés indult meg az alapkategóriák népszerűsége között.

Főként az alacsony kockázatú alapokból áramlott át a pénz a MÁP+-ba, míg a kockázati ranglétrán egyel magasabb szinten lévő vegyes alapokba beáramlás volt tapasztalható.

Érdekes mód azonban a részvényalapokból is kiáramlás volt idén, ez szerintem fordulni fog, ennek jeleit már láttuk az elmúlt hónapokban. Úgy gondolom, hogy még mindig van jó néhány érdekes részvényalap, amibe erősödhet a beáramlás a következő évben,  ezek jó kiegészítői lehetnek a lakossági állampapíroknak.

Melyek voltak azok a jó befektetési döntések illetve piaci folyamatok idén, amelyeknek köszönhetően az alap jelenleg ott van a tíz legjobban teljesítő lakossági alap között?

Szőcs Gábor, Hold Alapkezelő: A Hold Nemzetközi Részvény Alap egy aktívan kezelt indexkövető alap, mely hozamát elsősorban a mögöttes MSCI fejlett részvénypiacokat tömörítő indexének teljesítménye határozza meg, másodsorban (kisebb részben), pedig az indextől eltérő pozícionáltságunk.  2019-ben a részvénypiacok féktelenül robogtak felfelé és a forint gyengülése is segített. Emellett pedig részvénystratégáink és elemzőink által összeállított egyedi részvényekből álló kosár is hozzátett a teljesítményhez.

Boér Levente, Halas Zoltán, OTP Alapkezelő: A közhiedelemmel ellentétben az orosz piac nem csak olajcégekből áll, hanem rendkívül sokszínű befektetési lehetőségeket tartogat, az egyes szektorok nagyon eltérő teljesítményeket tudnak felmutatni, a cégek egyedi sztorijairól nem is beszélve. A világpiaci folyamatoktól és a különböző nyersanyagáraktól függő cégek nagy súlya miatt a tőzsde teljesítménye gyakran el tud szakadni a belső gazdasági folyamatoktól. Mi elsősorban az egyedi cégek alapos kielemzésével, és az ezen alapuló aktív részvénykiválasztással próbálunk hozzáadott értéket adni a referenciaindexhez képest. Idén azonban a szokásosnál jóval kedvezőbb voltak a külső körülmények, mert az Oroszországot övező geopolitikai ellentétek tovább tudtak fakulni, és különösen pozitív fejlemény volt, hogy tovább folytatódott az évek óta megfigyelhető corporate governance javulás az állami cégeknél: egyre átláthatóbban, egyre nagyobb osztalékot fizetnek, és emiatt a beruházási döntéseiket is a korábbiaknál jóval racionálisabban, a részvényesi érdekeket jobban figyelembe véve hozzák meg. Ez a trend már évek óta tart, és az az elmúlt 3 év legnagyobb sztorija az orosz piacon, de idén a Gazprom „jó útra térése” különösen jelentős pozitív meglepetés volt.

Boér Levente (balra), az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója és Halas Zoltán (jobbra), az OTP Alapkezelő portfóliómenedzsere

Pálfi György, Aegon Alapkezelő: Az orosz piac idén rendkívül jól teljesített, több mint 40%-ot emelkedett, ami közel négyszerese a fejlődő piacok idei teljesítményének. Ahogy a tavaszi Oroszországról szóló konferenciánkon is elmondtuk, Oroszország rendkívül feszes monetáris és fiskális politikai kiigazítást hajtott végre, ami teljesen új környezetet teremtett az orosz részvénypiac számára. Ezt segítette idén a geopolitikai feszültségek eltolódása más országok felé, az országgal szembeni további komolyabb szankciók lehetőségét szinte teljes egészében kiárazta a piac.  Oroszország sérülékenysége, kockázata jelentősen csökkent, az orosz CDS 12 éves mélypontra zuhant, az orosz 30 éves dollárkötvény 4% alá esett, ami mindenkori minimuma. De nemcsak makrogazdasági, vállalati oldalról is számottevő javulást láthattunk több orosz nagyvállalat – köztük a Gazprom – esetén is. Ennek hatására az osztalékfizetési hányad jelentősen javult, így az emelkedés ellenére is kiemelkedő osztalékhozamú piac maradt. Bár továbbra is jó befektetésnek tartjuk az orosz részvénypiacot, és több részvényben látunk még komoly felértékelődési potenciált, a következő évben már nem feltétlen számítunk hasonló felülteljesítésre.

A szűkülő árazási diszkont, illetve a rendkívül alacsony gazdasági és vállalati eredmény növekedés rányomhatja a bélyegét az orosz piacra.

Mik a részvénypiaci kilátások a jövő évre nézve?

Szőcs Gábor, Hold Alapkezelő: Nem szeretünk egy évre jósolni, de hogy ne kerüljem meg a kérdést a következőt tudom mondani. Az év első felében tapasztalt, támogató monetáris politikai fordulat, a még ősz elején is jelentős befektetői alulpozícionáltság fokozatos leépülése továbbá az európai fiskális lazítás reménye és a no-deal Brexit esélyének csökkenése 15-25 százalékos részvénypiaci emelkedést katalizált a főbb indexekben, annak ellenére, hogy közben a kereskedelmi feszültségek nem oldódtak meg, a globális feldolgozóipar recesszióba került és év per év alapon csökkent(!) az amerikai és európai vállalatok profitja.

Rövid távon érik egy korrekció és ez óvatosságra int! Ugyanakkor bipoláris piac a mai. Vannak kerülendő és vannak kifejezetten vonzó részei.

A „növekedési” részvények az érdemi eredményt nem termelő „hitpapírok” (pl: technológiai részvények) az alacsony hozamok mellett tovább drágultak, ám a gazdasági ciklikusra érzékenyebb részvények (pl: autógyártók, logisztikai cégek) főleg Európában nyomottak maradtak. Vagy ott van például Lengyelország. A varsói WIG20 index 3 százalékos mínuszban áll idén, ami még meglepőbb annak fényében, hogy az elmúlt 5 évben nulla (!) hozamot produkált, miközben az ország GDP-je és a vállalati profitok közel 40 százalékkal bővültek. Ha a 10 éve szárnyaló amerikai piacra nézünk, elmegy a kedvünk a kockázatvállalástól, de Közép-Kelet-Európa és szelektíven Nyugat-Európa már vonzó.

Az előbbiek miatt tehát, nagyon nem mindegy, hogy mely bonbonokat választjuk a dobozból, ám meggyőződésünk szerint, aktív szemlélettel és szelektív részvénykiválasztással közép, hosszú távon kétszámjegyű éves hozam is elérhető a részvénypiacon.

Boér Levente, Halas Zoltán, OTP Alapkezelő: Továbbra is óvatos optimizmussal tekintünk a következő évre, az orosz piac még mindig jelentős cash flow termelő képességgel rendelkezik, ugyanakkor az elmúlt 3 évben markánsan felülteljesítette a régiós részvénypiacokat, egyre nehezebb jelentősen alulértékelt vállalatokat találni. Mindenképpen pozitív, hogy az amerikai szankciós kockázatok jelentősen lecsökkentek és az orosz államkötvény hozamok (mind a rubeles, mind a dolláros), historikusan alacsony szintre kerültek, ami támogatólag hat mind a gazdasági növekedésre, mind az orosz vállalatok értékeltségére. A következő évek sztorija viszont a belső fogyasztás magához térése, és az ebből profitálni tudó cégek felülteljesítése lehet.

A globális kilátásokat illetően szintén nem látunk okot a szokásosnál sokkal nagyobb óvatosságra, különösen a fejlődő piacokat tekintve, ahol az értékeltségek még rendben vannak, és nem tekinthető túlzottan optimistának a hangulat.

Pálfi György, Aegon Alapkezelő: Jelenleg optimistán látjuk a részvénypiacokat, a fejlett piacokon várt eredmény recesszió nem következett be, a jegybankok pedig ismét a piacok segítségére siettek. Az idei évben a befektetők a jegybanki fordulat, illetve a romló növekedési várakozások hatására egyértelműen a kötvénypiacokat preferáltak a részvényekkel szemben, aminek hatására komoly kötvénypiaci buborék alakult ki. Ezzel szemben a részvénypiacok magas, de nem extrém árazáson forognak, így megindult a rotáció a kötvényektől a részvénypiacok irányába. Ezt tovább hajthatja a rövid távon javuló növekedési kilátások, a közelgő amerikai választások és az ezzel összefüggésben formálódó kereskedelmi megegyezés Kínával.

Azt viszont nehéz megmondani, hogy a mostani momentum meddig tarthat ki, továbbra is a ciklus utolsó szakaszában vagyunk, és bár a legmagasabb részvénypiaci hozamot ilyenkor lehet elérni, némi óvatosság azért indokolt lehet.

palfi
Pálfi György, az Aegon Alapkezelő senior portfóliómenedzsere
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Webp