Befektetés

Nincs rá pénz: egyre kevesebb a nagy cégekről szóló elemzés

Portfolio
A költségcsökkentésekkel párhuzamosan egyre kevesebb elemzést írnak a nagy befektetési házak a piacon lévő cégekről. A trend mindenhol megfigyelhető, de különösen Európában jelent akkut problémát, ahol mindehhez a MiFID 2 is hozzájárul – írja a Financial Times.

A Bank of America által gyűjtött számok szerint a legalább 100 milliárd dolláros piaci kapitalizációval bíró európai cégekről szóló elemzések száma 22%-kal eset vissza 2011 óta, a 10 és 100 milliárd dollár közötti piaci kapitalizációjú cégeké pedig 26%-kal.

Ebből is látszik, hogy az elemzéseket író bankok igyekeznek azokra a cégekre koncentrálni limitált erőforrásaikat, amelyekről tudják, hogy érdekli az alapkezelőket, így könnyebben eladhatóak.

Az elemzések csökkenő száma az egész világon megfigyelhető folyamat, de különösen Európában, ahol tavaly január óta a MIFID 2 bevezetésével az elemzésekért már direktben kell fizetniük az azokat megrendelő alapkezelőknek. Mindez oda vezetett, hogy sokkal kevesebb elemzést rendelnek meg az alapkezelők.

Európán kívül is vannak bajok, a 10 és 100 milliárd dollár közötti piaci kapitalizációjú cégekről készült elemzések száma is mintegy ötödével esett vissza az elmúlt nyolc év során, ez átlagosan 18,7 elemzést jelent. A legnagyobb cégeket ehhez képest jobban követik, de a róluk készült elemzések is 12%-kal estek vissza egy 28,5-ös átlaghoz.

A Coalition adatai szerint a 12 legnagyobb befektetési banknál dolgozó elemzők száma 4967 főt tett ki június végén a 2017 végén mért 5558-hoz képest, amikor még nem volt MiFID 2.

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Webp