putin putyin magyarország oroszország orosz elnök budapest
Befektetés

Ömlik a pénz a magyar befektetőkre: Putyinékkal még 40% fölött is kaszálhattunk

Ha minden így megy tovább, nagyon szép évük lesz a magyar alapkezelőknek: a kezelt portfóliók 90%-a eddig nyereséges idén és a legjobban teljesítő alapok hozama még a 40%-ot is meghaladja alig 11 hónap leforgása alatt. A legkifizetődőbbnek eddig idén az orosz és amerikai részvények zsákolása tűnt, a származtatott piacon viszont többen is buktak. Megnéztük, hogy teljesítettek eddig idén a magyar befektetési alapok és azt is megpróbáltuk felmérni, hogy alakulhat a december.

Szépen teljesítettek a legnagyobbak

Ha csak nem üt be az utolsó hónapban a tavalyihoz hasonló piaci összeomlás, nagyon szép éve lesz a magyar alapkezelőknek és ügyfeleiknek egyaránt:

a hazai alap-sorozatok több mint 90%-a pozitív hozamot tudott elérni az év első 11 hónapjában.

Minden adott volt eddig a sikerhez: a fontosabb tőkepiacok szinte mind szárnyaltak, a forint gyengült, a kötvényhozamok csökkentek.

Szép hozamot értek el a legnagyobb hazai alapok is: tízből kilenc portfólió pluszban várja az év végét. A legnagyobb magyar abszolút hozamú alap, az OTP Supra teljesítménye kifejezetten kiemelkedő: már 20% fölötti hozamot ért el az első 11 hónapban, ami messze felülmúlja még az alap hosszabb távú átlaghozamát is. Az alap legfrissebb, októberi tájékoztatója szerint német állampapír futures-shortokon keresett nagyot, de részvénykitettségük, ezen belül is a Pekao, a Digi, az OTP és az UniCredit is jól teljesített.

A mostanában rendkívül igencsak népszerű ingatlanalapok közül a legjobb hozamot a top 3-on belül a Diófa Alapkezelő Magyar Posta Takarék Ingatlanalapja hozta a maga 3,8%-os teljesítményével az év eleje óta. Legfrissebb elérhető, augusztusi jelentése szerint ez az alap az ingatlanszektoron belül a legnagyobb kitettségét kiskereskedelmi ingatlanokban tartja.

alapos1

Megérte Oroszországra fogadni

Szinte bármivel kereskedhettek idén a vagyonkezelők, nem nagyon tudtak mellényúlni, mégis akadtak olyan stratégiák, amelyek kifejezetten nyereségesnek bizonyultak.

Ahogy ezt az elmúlt években többé-kevésbé megszokhattuk, a szárnyaló orosz részvénypiacokon befektető alapok hoztak a legjobban a konyhára az év eleje óta; az OTP orosz részvényalapja 42,6%-os, az Aegoné 41%-os teljesítményt ért el alig 11 hónap alatt. Az orosz tőzsdék elsősorban még mindig azért emelkednek, mert a 2014-es krími válságot követő szankciók és a zuhanó olajárak miatt gyakorlatilag teljesen szétverték a befektetők az orosz eszközárakat, a piacok pedig még mindig próbálnak magukhoz találni, ahogy az olajárak és az orosz gazdaság stabilizálódik. Semmi nem garantálja persze, hogy az optimizmus kitart hosszabb távon is: bármikor jöhet egy újabb szankció, bankválság vagy olajár-krach, ami földhöz vágja az orosz tőzsdéket, ezért az orosz eszközökkel továbbra is érdemes óvatosan bánni.

A harmadik helyre felzárkózott az elmúlt években kevésbé fényesen teljesítő Accorde román részvényalap is a maga 35,6%-os YTD-hozamával, a top 10-es lista maradék részét pedig amerikai részvényalapok vagy Amerikatúlsúlyos nemzetközi részvényalapok foglalták el.

Hosszabb, ötéves időtávon is a toplistában vannak az orosz alapok, a lista első öt helyét viszont a magyar tőzsdét követő alapok foglalják el.

Ötéves időtávon egyébként 269 alap-sorozat (beleértve a devizás és intézményi sorozatokat is) hozama pozitív az értelmezhető ötéves hozamadattal rendelkező 312 alap közül, ami 86%-os arányszámot jelent. 21 alap működik jelenleg, amelynek az ötéves átlagos hozama még a 10%-ot is meghaladja. Mindezek fényében elég szép volt az alapkezelők elmúlt öt éve.

Nem mindenki nyert

Sajnos akadtak olyan alapok is, amelyeknek kevésbé sikerült szerencsésen a 2019-es év eddig, de az egész magyar piacon csak hat forintos, lakossági alap szenvedett el 10% fölötti mínuszt. Ezek többnyire mind kifejezetten kockázatos származtatott alapok voltak, melyek az elmúlt 3-5 évben sem teljesítettek túl kiemelkedően.

Mit hozhat a december?

A magyar befektetési alapokat kezelő szakemberek számottevő része óvatos optimizmussal várja az év végét, hiszen kevés olyan kockázat van jelenleg a piacon, ami komoly sokkot okozhat: az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus megoldáshoz közelít, a Brexitet tovább halasztják, az EKB újabb stimulusra készül, a Fed nem valószínű, hogy az év végig hozzányúl az amerikai kamatokhoz, a recessziós félelmek pedig enyhülni látszanak.

Persze továbbra is akad egy-két olyan kockázat, ami könnyen boríthatja az optimizmust a piacokon, csak hogy néhány ilyet említsünk:

  • A kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalások a várt pozitív lezárás helyett végleg zátonyra futnak.
  • A vártnál jelentősen gyengébb kereskedelmi adatok látnak napvilágot az ünnepekhez közelítve.
  • Az OPEC+ nem állapodik meg az olajkitermelés mérséklésről pénteki találkozójukon.
  • Túlzott emelkedés után gyors profitrealizálási hullám kezdődik a tőzsdéken.
  • Hirtelen eszkalálódik a hongkongi krízis.

SZERENCSÉRE EZEK TÖBBSÉGÉNEK MEGVALÓSULÁSÁRA ELÉG CSEKÉLY AZ ESÉLY, ÍGY TALÁN IDÉN NEM MARAD EL A MIKULÁS-RALI ÉS RÉG NEM LÁTOTT PLUSZBAN ZÁRHATJA AZ ÉVET A MAGYAR BEFEKTETÉSI ALAPOK SZÁMOTTEVŐ RÉSZE.

Novemberben megkérdeztük a portfóliómenedzsereket magukat is, hogy minek tudható be a jó teljesítmény - sokan közülük azt is elárulták, mibe érdemes fektetni:

India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage