hősök tere_getty images_editorial
Befektetés

10% feletti hozam sem elég a magyaroknak – Meddig büntetik még az abszolút hozamú alapokat?

162 abszolút hozamú sorozatból 142 zárta pozitív hozammal a tavalyi évet, közülük 83 sorozat legalább 5%-ot hozott, 23-an közülük 10% felett teljesítettek. Az alacsony hozamkörnyezetben nagyot mentek tehát 2019-ben a világ tőkepiacai mellett a hazai szakemberek által kezelt abszolút hozamú alapok is, különösen a legnagyobb, az OTP Supra, amelynek hozamával és vagyonnövekedésével egyik vetélytársa sem tudta felvenni a versenyt. A kategória egésze viszont a jó hozamok ellenére sem tudta egyelőre visszanyerni a befektetők bizalmát, 2019 egyértelműen a tőkevesztésről szólt.

1 2

Elképesztőt mentek 2019-ben a világ tőzsdéi

Elképesztő év volt a tavalyi a világ tőkepiacain, kevesen gondolták volna, hogy a 2018-as csúnya évzárás után újabb rekordok dőlnek a tőzsdéken. Tavaly a görög FTASE-index ment a legnagyobbat közel 50%-kal, amit az amerikai Nasdaq 100 index emelkedése követett 38%-kal, és nem sokkal maradt le az argentin Merval-index sem 37,6%-kal. A magyar tőzsdén befektetők sem panaszkodhattak, a BUX-index tavaly közel 18%-ot emelkedett.

A részvényindexekhez hasonlóan a fontosabb nyersanyagárak is jócskán emelkedtek, a fémek között a palládium ment a legnagyobbat 44%-kal, az olajpiacon a WTI 22%-kal emelkedett, a kávé ára pedig 26%-kal került feljebb.

A minden bizonytalanság ellenére is végig kitartó, alapvetően pozitív tőkepiaci hangulat a magyar abszolút hozamú alapok teljesítményének is jót tett, a vizsgált időtávon adatokkal rendelkező 162 alapból mindössze 20-nak volt tavaly negatív hozama.

A legjobb tavalyi hozamot az OTP Supra alap érte el közel 24%-kal, elképesztőt ment az alap 2019-ben, teljesítményével nagyot vert az abszolút hozamú alapok piacára, ezzel a hozammal a legjobban teljesítő alapok egyikének számít Magyarországon.

Az alap november végi jelentése szerint a kezelt vagyon több mint fele volt államkötvényben , közel 30% pedig részvényben. Viszonylag magas az egyéb kötvények aránya, továbbá a portfólióból látszik az is, hogy az alapban jelentősebb tőkeáttétel is van. A legnagyobb magyar alapok befektetéseiről legutóbb itt írtunk:

A Suprát

  • a Hold Rubicon Származtatott Alap követi a sorban 16,4%-os éves hozammal, ezt követően pedig
  • az Accorde Global Alap került a harmadik helyre 13,8%-os teljesítménnyel.

A tavalyi jó hozamokat bizonyítja, hogy a legjobban teljesítő 15 lakossági abszolút hozamú alap mindegyike 8% felett hozott a befektetőinek, 10% felett a fenti három alap mellett csak a Budapest Bónusz Plusz, az OTP EMDA, az Aegon Panoráma R sorozata és a Sovereign PB Származtatott Alap hozott.

Tavaly mindössze 13 olyan lakossági sorozat volt, amely mínuszban zárta az évet, így a legrosszabb 15 teljesítményű alap közé bekerült olyan is, amelynek egyébként pozitív volt a hozama. Nagyobb bukót tavaly az OTP G10 Euró A sorozata könyvelt el mínusz 19,4%-kal, de sokat vesztett a Hold HTM Származtatott Alap is 18,4%-kal. A harmadik legnagyobb esés 2019-ben az Equilor Hydra alaphoz kapcsolódik közel mínusz 14%-kal.

A jó hozamok csak néhány alapon segítettek

Hiába mentek idén nagyot a tőzsdék és ezzel együtt a magyar abszolút hozamú alapok is, a kezelt vagyon tavaly 900 milliárd forint alá csökkent.  A BAMOSZ friss statisztikái szerint november végén a kategória kicsivel több mint 860 milliárd forintot kezelt, ami több mint 76 milliárd forinttal kevesebb, mint 2018 év végén.

Az abszolút hozamú alapokból 2018 év eleje óta folyamatosan viszik ki a pénzt a befektetők, az elmúlt évben november volt az egyetlen olyan hónap, amikor nettó tőkebeáramlást könyvelhetett el a kategória (a decemberi BAMOSZ-adatok még nem ismertek). Tavaly november végéig az abszolút hozamú alapokból összesen több mint 145 milliárd forint áramlott ki, több mint a 2018-ban mért 130 milliárdos mínusz.

A tőkekiáramlás elől a legnagyobb alapok sem tudtak elmenekülni: a Hold Rubicon alap mellett tavaly csak OTP-s alapok tudtak vagyont növelni a legnagyobb abszolút hozamú alapok között.

Megint csak kiemelkedik az OTP Supra, amelynek kezelt vagyona egy év alatt 34%-kal bővült, ezzel elérve a 280 milliárd forintos állományt. Az alap eurós és dolláros változata is népszerű volt a befektetők körében, az OTP EMDA-ba is áramlott be a pénz.

Százalékos alapon a legnagyobb vagyonvesztést a holdos Platína Pí könyvelte el 64%-kal, ezt követte a Hold Alapok Alapja, majd az MKB Aktív Alfa Alap. Összességében a legnagyobb 15 alap egy év alatt vesztett kezelt vagyonából, így összesen valamivel több mint 630 milliárd forint sorsáról döntenek.

A legnagyobb 15 alap vagyona az abszolút hozamú alapok teljes kezelt vagyonának 73%-át adja, csak a Supra önmaga pedig a legnagyobb 15 alap kezelt vagyonának több mint 44%-át. Nőtt tehát a legnagyobb alapok és a Supra piaci részesedése is.

A jó teljesítmény mellett legalább annyira fontos azt is látni, hogy a hozamot az alap milyen kockázatvállalás mellett érte el. Ennek egy jó mérőszáma az alapok árfolyamingadozásából számolt szórás, illetve az egységnyi szórásra vetített többlethozam, ez utóbbit a Sharpe-mutató adja meg. 

Egyéves időtávon az abszolút hozamú alapok szórása igen széles sávban mozgott, míg hozam szempontjából a -10 és a plusz 10% közé esett a portfóliók többsége. Akadtak persze volatilisebb, 12-17% körüli szórással működő alapok is, ezek között csak kettő tudta pozitív hozammal jutalmazni tavaly befektetőit. A legnagyobb szórást a Hold HTM produkálta.

Hároméves időtávon sokkal jobban koncentrálódnak az alapok szórásmutatói a 0-6% közötti tartományban, és lényegesen több pozitív hozamú alap akad, mint az előbbi esetben.

Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján a Hold Széf usd sorozata végzett az első helyen (egységnyi szórásra közel 6 egységnyi többlethozamot hozott befektetőinek), ezt követte a Diófa WM-1 Részalap, majd az MKB Aktív Alfa Dollár alap. Az 1-nél nagyobb Sharpe-mutatóval rendelkező sorozatok között több MKB-s, aegonos és marketprogos alapot is találunk. A vizsgált alapok között 126-nak volt három éves időtávon értelmezhető hozama és szórása, közülük 92-nek volt pozitív Sharpe-mutatója, ami  egy igazán meggyőző, 73%-os arányt jelent.

Ez a cikk folytatódik
1 2
intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket