fehérház200110
Befektetés

Minden szem Washingtonra szegeződik

Portfolio
Néhány napon belül aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború első fejezetét lezáró megállapodást, amit Donald Trump hónapok óta átütő sikerként próbál eladni. Közben itthon a keddi inflációs adat emelkedik ki a heti étlapról, az MNB elkötelezetten laza monetáris politikája mellett a befektetők árgus szemekkel figyelik az áremelkedésre vonatkozó statisztikát.

Lassan indul be a hét a makroadatok frontján, hétfőn mindössze egy brit ipari termelésre vonatkozó adat érkezik, de várhatóan az sem fogja jelentősen befolyásolni a piaci hangulatot. Kedden aztán megismerhetjük az MNB előzetes statisztikai mérlegét, amiből elsősorban arra lesz érdemes figyelni, mennyi pénze maradt a kormánynak a kincstári egységes számlán a decemberi nagy költekezés után. A KSH az infláció decemberi adatát közli, mely viszont a forintra lehet hatással, főleg úgy, hogy a múlt héten jelentősen gyengült a magyar deviza, így lassan közel kerülhet a 335-ös veszélyzónához. Egyelőre főleg a nemzetközi hangulat mozgatja a magyar deviza árfolyamát, de az MNB a végsőkig kitartani látszik a laza monetáris kondíciók mellett, így nem elhanyagolható az infláció mértéke. A hét második napjára jut még egy kínai külkereskedelmi adat és egy amerikai inflációs statisztika, mely viszont a Fed kamatpolitikáját befolyásolhatja.

A KSH szerda reggel teszi közzé az építőipar novemberi számait, közben néhány kisebb súlyú külföldi adat mellett már mindenki a délutáni amerikai-kínai találkozóra figyelhet. Magas rangú kínai delegáció látogat ugyanis Washingtonba, hogy aláírják a kereskedelmi konfliktus első fejezetét lezáró megállapodást. Donald Trump amerikai elnök ezt hónapok óta próbálja átütő sikerként eladni, a tervek szerint már novemberben alá kellett volna írni a dokumentumot. Egyelőre mindkét fél fogadkozik, hogy most tényleg félreteszik az ellentéteket, így a piac számára komoly csalódás lenne, ha mégsem hoznák tető alá a megállapodást. Közben néhány elemző arra figyelmeztet, hogy ez csak azokat a kérdéseket zárja le, melyekben igazából nincs komoly vita, a nehéz menet majd ezután következik, hiszen a többi tételben kevésbé valószínű, hogy Kína engedne Trumpnak.

A csütörtöki magyar kötvényaukciót legfeljebb azért érdemes kiemelni, mert az ÁKK ígérete szerint ekkor debütál majd az új 20 éves kötvényünk, ilyen esetben pedig kiemelt befektetői érdeklődés övezi az első aukciót. Közben érkezik egy német inflációs adat, az EKB legutóbbi ülésének jegyzőkönyve, illetve egy amerikai kiskereskedelmi statisztika, főleg utóbbi tartogathat érdekességeket a Fed adatvezérelt üzemmódja miatt.

Péntek hajnalban Kínában máris megjelennek a negyedik negyedéves növekedésre vonatkozó első becslések, mely választ ad arra, hogy fenn tudja-e tartani az ország a 6 százalék feletti bővülési ütemet. A szakértők előzetesen 6,1%-os növekedést várnak a harmadik negyedéves 6% után, vagyis kicsit még élénkülhetett is a gazdaság a kereskedelmi konfliktus oldódásával.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus kina villamosszeomlas gazdasag novekedes
wall_street_shutterstock_1089431897-20180518
spacexshutter-20170905
EU csucs koltsegvetes Charles Michel Emmanuel Macron Antonio Costa
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
szomorúnyugdíjas