jelszó getty
Befektetés

Püspök és politikus is belekeveredett a világméretű befektetési csalásba, ami Magyarországon még mindig terjed

Lekapcsolták a hatóságok a OneCoin weboldalainak többségét, miután a Magyarországon is népszerű kamu-kriptopénz hálózati vezetői bűnösnek vallották magukat az amerikai igazságszolgáltatás előtt.A főkolomposnak tartott „kriptokirálynő,” Ruja Ignatova még mindig szökésben van. Közben egyre több új részlet derül ki a világ talán valaha volt legnagyobb nemzetközi kamubefektetéséről, mely egyes becslések szerint 13 milliárd dollárnyi befektetői tőkét égetett el. A kamu-kriptopénzt keresztény templomokban és iszlám közösségekben is terítették egyes országokban, kifejezetten olyan áldozatokra mentek rá a terjesztők, akiknek semmilyen affinitása nem volt a kriptopénzekhez. Farmerek, vállalkozók, családanyák tették minden pénzüket OneCoinba busás hozam reményében, majd bukták el a teljes tőkéjüket. A rémtörténetek ellenére viszont még Magyarországon is működik nyomokban a csalás.

Vége a OneCoinnak?

Még viszonylag szűk körben volt ismert a bitcoin, amikor a virtuális devizával párhuzamosan, 2013-2014 környékén elkezdett terjedni a OneCoin is, egy állítólagos kriptopénz, melyet saját rajongói köre „bitcoingyilkosként” kezdett el rövid időn belül aposztrofálni.

Már 2015-ben, jóval a bitcoinőrület kezdete előtt elkezdtek megjelenni az első hatósági figyelmeztetések a OneCoinnal kapcsolatosan, mire 2017-ben tetőzött a kriptohype, már tudni lehetett, hogy

 • a OneCoin nem kriptopénz
 • nincs mögötte blockchain, hanem egy SQL-adatbázison fut,
 • és semmilyen valós kereskedés nem folyik a bolgár vállalat „belső tőzsdéjén”, a OneCoin árfolyamát hasraütés-szerűen határozza meg a vezetés.

Annak ellenére, hogy pénzt sosem lehetett kivenni a OneCoin rendszeréből (csak új tagok toborzásával), a lelkes „hálózatépítők” és „online sikertrénerek” jóvoltából Magyarországon is sokáig, széles körben terjedt a OneCoin. Még azután is sokan a „rosszindulatú médiát” vádolták a OneCoin fizetésképtelensége miatt, hogy a cég feje, Ruja Ignatova eltűnt és utóda, Konstantin Ignatov az amerikai hatóságok őrizetébe került.

Az utolsó szög a csaló virtuális pénz koporsójába látszólag akkor került be, amikor 2019 decemberében végleg lekapcsolták a OneCoin, illetve a OneLife értékesítési hálózat weboldalainak jelentős részét a hatóságok.  Ha most valaki a céghálózathoz tartozó weboldalakra látogat, egy phishing-figyelmeztetés fogadja, melyet az oldalak többségénél nem lehet átlépni. A Dealshaker, az egyetlen hely, ahol OneCoint lehet elvileg beváltani különféle árucikkekre, még mindig elérhető, bár a phishing-figyelmeztetés itt is megjelenik.

Nehéz felbecsülni, hogy pontosan mekkora kárt okozott a OneCoin: az amerikai hatóságok becslései 4 milliárd dollárról szólnak, de egyes számítások szerint a kár akár a 13 milliárd dollárt is elérheti. Már csak azért is reális a 4 milliárd dollárnál magasabb összeg, mert a OneCoin már 2016-ban 4,4 milliárd eurónyi piaci kapitalizációról tartott előadást. Mivel a OneCoin árfolyama nem csökkent (ugyanis nem lehet vele kereskedni) és a rendszerből nem lehet pénzt kivenni, jó eséllyel jóval nagyobbra hízott 2016 óta a kamupénz.

onecoin1
Forrás: Youtube

Ezzel a OneCoin valószínűleg a világ legnagyobb kriptopénzes csalása, sőt, talán a modern törtélem legnagyobb nemzetközi befektetési átverése.

Egyházak és politikusok is belekeveredtek

A onecoinosok igyekeztek kifejezetten olyan ügyfelekre lőni, akik alapjáraton nem foglalkoznak kriptopénzekkel és nem is feltétlen értenek hozzájuk, így könnyű volt őket megtéveszteni különféle ködös ígéretekkel.  A szokásos online webinárokon és kávézós beszélgetéseken kívül viszont néhány kifejezetten érdekes hely, illetve személy is belekeveredett a OneCoin-botrányba:

 • Új-Zélandon két helyi templomot is vizsgálnak a hatóságok, mert azok a gyanú szerint összefüggésbe hozhatók a nem feltétlen kriptopénz-guruként ismert szamoai őslakosokat célzó OneCoin-értékesítéssel. Az érintett egyházak lelki pásztorai egyelőre tagadják még a frissen indult vizsgálatban, hogy a OneCoin terítésében részt vettek volna.
 • Ugandában még egy helyi püspök is terjesztette a OneCoint, aki állítólag még misén is a OneCoinról prédikált. Az országban egyébként annyira népszerű volt a OneCoin, hogy akadtak helyi farmerek, akik eladták jószágaikat és hitelt vettek fel, hogy OneCoinba fektessenek.
 • Neil Bush, az Egyesült Államok volt elnökének, George Bushnak a testvére, a OneCoin pénzmosója, Mark Scott szerint találkozott is a OneCoin vezetőjével, Ruja Ignatovával. A politikustestvér kínai üzleti partnerével egy madagaszkári ügyleten szerzett jelentős mennyiségű OneCoint, majd egy olajmezőt akartak megvásárolni a hamis kriptopénzből. Bush a találkozón állítólag 300 ezer dollárt keresett annak ellenére, hogy a vásárlás meghiúsult.
 • Nagy-Britanniában kifejezetten a muszlim közösségekben terjedt a OneCoin: az értékesítők azt állították az áldozatoknak, hogy saría-konform a „virtuális deviza.” Internettel nem rendelkező, idős embereket is berántottak a sémába, többjüktől egyszerűen csak elvették a pénzt az MLM-esek és még csak OneCoint sem vásároltak rajta.
onecoin5
Fred Ntabazi ugandai püspök egy OneCoin hálózatépítővel tart istentiszteletet. Forrás: Youtube

Magyarországon még mindig megy

Magyarországon többnyire MLM-ezésre nyitott lakossági körökben terjedt a OneCoin, többen már-már fanatikusan hittek a „virtuális devizában” és támadták a sajtót, amiért az „lejáratja” a „jövő fizetőeszközét.” Bár a legtöbb ilyen MLM-guru már továbblépett valamilyen más (félig-)illegális „online vállalkozásba,” a mai napig létezik még folyamatosan frissülő Telegram-csoport, ahol több mint 100 magyar befektető még mindig kitart a kamucoin mellett. Bár nincs hivatalos adat róla, itthon a OneCoin áldozatainak száma több ezer főre tehető.

A csoportból kiderül többek közt egyébként az is, hogy

 • a weboldalak lezárását „hackercsoportok” beavatkozásával indokolják,
 • dolgoznak a OneLife / OneCoin újjászervezésén (vélhetően új brand és új menedzsment alatt),
 • és még mindig pörögnek a OneCoin-konferenciák: legközelebb február 22-én, Budapesten is lesz ilyen, a OneCoin / OneLife webáruházának, a Dealshakernek égisze alatt kerül majd megrendezésre.

Hatósági oldalról itthon az MNB, a NAV és a rendőrség közösen indítottak még 2017-ben egy akciócsoportot a OneCoin-ügy felgöngyölítésére, egyelőre nincs arról információnk, hogy bármi eredménye lenne az immáron harmadik éve húzódó vizsgálatnak. Úgy tudjuk, a legtöbb magyar OneCoin-ügynök már más "üzlet" után nézett, de nincs arról információnk, hogy bárki is büntetést kapott volna az átverés terjesztésében való részvételéért.

A OneCoin / OneLife-hoz tartozó webáruház, a Dealshaker február 22-én tervez Magyarországon konferenciát tartani. Forrás: Telegram

Mindenki megúszhatja?

Az amerikai hatóságok már őrizetbe vettek kettőt a OneCoin három vezetője közül: Mark Scott, volt ügyvéd, aki a séma üzemeltetőinek segített pénzt mosni és Konsztantin Ignatov, Ruja Ignatova testvére került őrizetbe tavaly, Ruja Ignatova, a OneCoin feltalálója és a OneLife-hálózat volt vezetője viszont még mindig szökésben van.

onecoin3
Konsztantin Ignatov vette át a OneCoin vezetését, miután Ignatova eltűnt. Forrás: Youtube

Bár Scott és Ignatov bűnösnek vallották magukat, valószínű, hogy mindketten megússzák a börtönt:

 • Mark Scott ítélethirdetését eredetileg február 21-re tűzték ki, de április végéig halasztást kapott, hogy felkészüljön az eseményre. Scottot haza is engedték az ítélethirdetésig, sokan pedig amiatt kezdtek el aggódni, hogy a pénzmosó megpróbálja a plusz időt arra felhasználni, hogy kibújjon a börtönbüntetés alól. Scott, aki 400 millió dollárt segített kivinni az Egyesült Államokból a onecoinosoknak és 50 millió dollárnyi jutalékot vett fel az ügyletért, a gyanú szerint egészségi állapotára hivatkozva megpróbál majd egy olyan ítéletet kicsikarni, hogy házi őrizetben tölthesse le a büntetését, ez pedig az áldozatok szerint aligha jelent kellő elégtételt a világraszóló kamukriptopénz szervezése miatt.
 • Ignatov ahelyett, hogy 90 évre börtönbe kerülne, egy vádalku keretein belül inkább segít az amerikai hatóságoknak megtalálni testvérét, Ruja Ignatovát, a OneCoin volt vezetőjét. Jó eséllyel a svindler az amerikai tanúvédelmi programba is bekerül majd, ami azt jelenti, hogy a segítségéért cserébe új személyazonosság alatt, új életet kezdhet majd az Egyesült Államokban.

Ruja Ignatova, aki a OneCoint a kezdetektől a szárnyalás végéig vezette, már lassan harmadik éve szökésben van, de még mindig szinte ötlete sincs a hatóságoknak arról, hogy hol lehet. Egyes pletykák szerint a szökött „kriptokirálynő” Frankfurtban él, mások pedig Athénban látták. Nagyjából konzisztens ezekkel Ignatov vallomása, aki állítása szerint segített Ignatovának egy „nagy útlevél” beszerzésében és repülőjegyeket is vásároltak Bécsbe és Athénba is.

Bár a OneCoin kirakatemberei körül kezd összezáródni a hatóságok harapófogója, a csalás mögötti üzleti hálózat a mai napig feltérképezetlen és nem túl valószínű, hogy valaha is sikerül a végére járni. Több forrás is ír Ignatováék orosz és bolgár maffiakapcsolatairól, sőt, állítólag több „gazdag és befolyásos” ember is védte a csalást, ami az egyik fő oka lehet annak, hogy egy bolgár pénzügyi csalás közel 7 évig szinte háborítatlanul működni tudott, milliárdokat felszifonozva világszerte.

Hogy pontosan mekkora befolyása volt a maffiának, illetve hogy kirakatember volt-e Ignatova és valaki más mozgatta a szálakat valójában, a poszt-kommunista országok szövevényes igazságszolgáltatási hálójában aligha derül ki valaha.

onecoin2
Ruja Ignatova, a szökött "kriptokirálynő." Forrás: Youtube

A OneCoin-ügy előzményeiről itt írtunk:

Találd meg a neked való befektetési alapot!
olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
embere_frankfurt_reptér_getty_stock