parlamentalkonyat
Befektetés

Félelmetes dolog derült ki ma a szuperállampapírról

Az elemzőket is meglepve hét éve nem látott szintre, 4,7%-ra emelkedett januárban az éves infláció a KSH ma közzétett adatai szerint. Fél év leforgása alatt 1,9%-kal emelkedett az árszínvonal Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a szuperállampapír első féléves, 1,75%-os hozamánál is nagyobb volt a drágulás. A köztudatban magas kamatozásúként elkönyvelt MÁP+ befektetői is veszítettek tehát befektetésük reálértékéből az elmúlt fél év alatt.
Kiemelt téma lesz ez Investments, Wealth and Savings konferenciánkon március 10-én, érdemes mielőbb regisztrálni!

A köztudatban leginkább 4,95%-os éves kamatozású papírként él a szuperállampapír, ez a kamatszint pedig kellően magas ahhoz, hogy a befektetők nagy része ne túl gyakran gondoljon a negatív reálkamatra, vagyis arra, hogy pénzének reálértékét csökkenteni fogja a drágulás. Az infláció ugyanis 4,95%-nál jóval alacsonyabb volt az elmúlt években. Hogy az árszínvonal emelkedésétől való félelem most a MÁP+ befektetőinél is felerősödik, ahhoz a KSH által ma közzétett 4,7%-os év/év alapú januári inflációs adat jelentősen hozzájárulhat.

Azt is figyelembe kell venni, hogy a MÁP+ lépcsős kamatozású: nem ígér 4,95%-os hozamot az első években. Csak akkor jön ki éves átlagban a 4,95%, ha valaki 5 évig tartja a papírt. A névleges kamatot (egyúttal az évesített hozamot) mutatja alábbi ábránk: az első félévben például 3,5%-os éves hozamot ígér a papír, vagyis fél évre 1,75%-ot fizet. A második félévben évi 4,0% a kamat, vagyis a kamatfizetés 2% lesz, majd utána évente emelkedik a hozam. Ha ráadásul valaki nem a kamatfizetést követő 5 munkanapban veszi fel a pénzét, ezeket a számokat 0,25 százalékponttal csökkenteni kell (ennyi a visszaváltási diszkont).

A befektetés kezdő időpontjától kezdve, a kezdeti tőkére vetítve az alábbi ábra szerint alakul az összes felhalmozott (kamatos) kamat a szuperállampapíron az egyes évek végén.

Ha pedig megnézzük, hogy az egyes évek végéig mekkora évesített hozamot lehet elérni a MÁP+-on, akkor pedig az alábbi ábrát kapjuk. Például a 2. év végéig évi 4,14%-os infláció kellene ahhoz, hogy a MÁP+ reálhozama negatív legyen. Ha pedig a 4. év végéig az idén januárban mért magas szinten, 4,7%-on ragadna be az éves átlagos infláció, abban az esetben a MÁP+ még mindig nem kínálna pozitív reálhozamot. Az 5. év végén pedig a jól ismert 4,95%-ot kapjuk.

Összességében tehát elmondható, hogy 5 év alatt csak akkor lenne a szuperállampapír reálhozama negatív, ha ezen öt év alatt az átlagos infláció magasabb 4,95%-nál. Ez nem valószínű, hiszen az MNB alelnöke épp ma jelezte a Portfolio-nak, hogy minden eszközt készek bevetni az infláció ellen, és nem félnek használni a rendelkezésre álló eszközöket az inflációs cél elérése érdekében, tehát hogy 5-8 negyedév múlva 3%-on stabilizálódjon az infláció.

A FENTIEKBŐL JÓL LÁTHATÓ, HOGY A MÁP+ NEM VÉD AZ INFLÁCIÓ ELLEN, MAGAS ÁRSZÍNVONAL-EMELKEDÉS MELLETT RÖVID TÁVON KÖNNYEN NEGATÍV REÁLHOZAM ÁLLHAT ELŐ. EZ EGYÉBKÉNT MÁR A SZUPERÁLLAMPAPÍR INDULÁSAKOR LÁTHATÓ VOLT: HATHAVI VISSZATEKINTÉSBEN CSAK TAVALY SZEPTEMBER ÉS DECEMBER KÖZÖTT ESETT 1,75% ALÁ A MEGELŐZŐ FÉLÉVES INFLÁCIÓ A KSH ADATAI SZERINT.

Alábbi ábránkon látható: aki a MÁP+ első hónapjában, júniusban fektetett be (vagyis első kamatfizetése decemberben volt), annál az első félévben még pozitív volt a reálkamat (kb. 0,55%), aki viszont júliusban vásárolt be (vagyis első kamatfizetése januárban volt), már negatív (kb. -0,15%).

Van azonban két olyan állampapír, amely véd a hazai infláció ellen, igaz, nem tökéletesen: a PMÁP és a babakötvény. Azért kell hozzátenni, hogy nem tökéletesen, mert kamatuk nem az aktuális, hanem az előző évi inflációhoz van hozzákötve. A PMÁP tavaly novemberig az előző évi infláció felett 1,7 százalékpontos (5 éves lejárat), illetve 1,4 százalékpontos (3 éves lejárat) kamatot fialt, majd az újonnan kibocsátott papíroknál ezt 1,4 százalékpontra (5 éves lejárat), illetve 1,1 százalékpontra (3 éves lejárat) csökkentették. Az infláció növekedése mindezt a nominális kamatban kioltotta: ha valaki most vásárol PMÁP-ot, az az 5 éves papíron 4,5%-os kamatot érhet el, csak úgy, mint tavaly júliusban. Az elmúlt egy évben ezeknek a sorozatoknak a reálkamata szintén negatív lett volna tehát, pedig inflációkövető állampapírokról beszélünk. Ha viszont az infláció tartósan 3,55% fölé emelkedne, a mostani kamatprémium mellett a jövő évtől az 5 éves PMÁP már többet hozna a MÁP+-nál. Magas szinten maradó, de tovább nem növekvő infláció mellett a PMÁP emellett a MÁP+-szal ellentétben reálhozamot is nyújtana.

Hogy a babakötvény milyen előnyökkel bírhat bizonyos befektetői kör számára a szuperállampapírhoz képest, arról pénteken reggel megjelenő cikkünkben írunk.

Kiemelt téma lesz ez Investments, Wealth and Savings konferenciánkon március 10-én, érdemes mielőbb regisztrálni!

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus
Frankfurti tőzsde
elektromos autó töltés
cimlap_olaj0226
trader lány
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti webinárium
A kezdőket gyakran megrémíti a volatilitás, pedig az előnyünkre tudják fordítani.
trader lány