2B panel
Befektetés

Betört Magyarországra a világhódító befektetés - A magyar alapoknál is változások jönnek

Portfolio
Egyre népszerűbb befektetési szempont ma már az ESG, a fenntarthatósági szempontok nemcsak a lakossági ügyfelek, hanem az intézmények számára is kulcsfontosságúak. Itthon azonban még csak nagyon kevés cégnek van ESG-minősítése, ezen a téren még lenne hova fejlődni. A Portfolio IWS konferenciájának ESG-befektetésekről szóló szekciójában szó volt arról is, hogy a hazai befektetési alapok életébe is betör az ESG, mégpedig úgy, hogy a BAMOSZ-nál minden alapot minősíteni fognak ezen szempontok mentén.

Eszter Elemér, a HVCA és a THBE elnöke, a PBG-FMC igazgatósági tagja előadásában az impact investing és az ESG fontosságáról beszélt előadásában:

 • Az ESG ma egy trendi kifejezés, ezáltal minden terméket jobban lehet eladni. Ezen túl viszont, és ez a lényegesebb, hogy olyan befektetési politikát és stratégiát követnek ezek a befektetések, amelyekkel könnyű és érdemes azonosulni.
 • Összesen 2400 olyan alap van,a mely ESG-szempontrendszert használ, ezekből tavaly 360 indult, a beáramló tőke egy év alatt 120 milliárd euró volt, ezzel a kezelt vagyon már megközelíti a 670 milliárd eurót.
 • Kitért arra is, hogy tavaly a 9 legnagyobb ESG-alap jobban teljesített, mint az S&P 500 index, mindez 1, 3 és 5 éves időhorizonton is igaz.
 • Amennyiben összevetjük az ESG alapokat más, hagyományos alapokkal, azt látjuk, hogy nincs érdemi különbség a medián hozamokat tekintve. Nagyobb piaci visszaeséseknél azonban az ESG-alapok válságállóbbnak bizonyultak.
 • Óriási annak a veszélye, hogy az impact témát az alapkezelők csak saját megkülönböztetésükre használják. Erre az EU-nak van már egy szabályozási típusú válasza, ebben meg vannak határozva minimum sztenderdek, amelyeknek meg kell felelni.
 • Az impact investing piaca jelenleg még kicsi a világon, a társadalmi, profit fókusz alapján egy igen színes skálán mozog, de mindkettő egyenlően fontos elv.
2B 1

Jancsár Gergely, a Mol Csoport Fenntarthatósági Testületének vezetője arról beszélt, miért érheti meg egy cégnek ESG-kompatibilisnek lenni:

 • Az ESG lényege, hogy a fenntarthatóság hogyan épül be a vállalati stratégiába és döntéshozatali mechanizmusokba – emeli ki.
 • A Molon belüli ESG-fókuszok kapcsán a klímaváltozást és környezetvédelmet, az emberek és közösségeket, a biztonságot és az integritást emelte ki, ezek a fő szempontok.
 • Az olajcégek is egyre többen jönnek ki klímastratégiával, mivel ezt már nem működési, hanem stratégiai kockázatként kezelik.
 • Az ESG-mérések kapcsán kiemelte, hogy egyre nagyobb ezek iránt az érdeklődés, és az elemzők véleménye/eredményei között is megfigyelhető egy konszolidáció. Szerinte az eltérő módszertanokkal azért kezdeni kell majd valamit, egységes sztenderdeket kellene bevezetni, lényegesség és relevancia alapján.
2B2

Az előadásokat követő panelbeszélgetésben a résztvevők az ESG befektetésekre, befektetési és vállalati döntésekre gyakorolt hatásairól beszéltek:

 • Pavlina Solcova, az Allianz Global Investors közép-kelet-európai üzletfejlesztési alelnöke kifejtette, hogy a piacot intézményi és lakossági befektetőkre bontva azt lehet látni, hogy az ESG-alapokban lévő vagyon mintegy 25%-a lakossági kézben van, és az intézmények is egyre nagyobb fókuszt helyeznek ilyen befektetések kínálatukba helyezésére. Szerinte az EU-ban készülő javaslatcsomag az ESG-befektetések sztenderdizálása érdekében végső soron az alapkezelők, adatszolgáltatók, hitelminősítők mellett a kisbefektetőket is érinteni fogja.
 • Bálint Attila, a Raiffeisen Privátbank és Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy az ügyfelek oldaláról jelentős igényt látnak a fenntartható befektetések iránt, ezt a tőkebeáramlások is bizonyítják. Viszont azt látni, hogy itthon még sokan nincsenek tisztában azzal, mit is jelent valójában az ESG. Fontos szerinte azzal tisztában lenni, hogy a környezetvédelem mellett ezekben a kritériumrendszerekben legalább olyan fontos elem a társadalmi és vállalatirányítási szempont is. Egy ESG-kompatibilis cég a közeljövőben már egy bank számára is alapvető kritérium lesz például egy hitelelbírálásnál. A minősítések sztenderdizálása minden esetre kulcsfontosságú lesz a jövőre nézve - tete hozzá.
 • Vízkeleti Sándor, a BAMOSZ elnöke, Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma már a befektetési alapok állományának kétötöde valamilyen ESG-minősítéssel rendelkezik. Ez egy normarendszer, a fenntartható befektetések az új norma, aminek az ESG a mérőrendszere. Ezzel a normarendszerrel szinte minden befektetést be lehet értékelni. Az Amundinál már 9000 befektetési célpontra van ESG-rating. Várhatóan a jogszabályok elő fogják írni, hogy minden befektetési alapnak kell legyen ESG-jelentése. A BAMOSZ-on belül is gondolkodnak ezen, három kategóriát fogalmaztak meg: az első, amikor valaki csak ESG-jelentést készít a befektetéseiről. A következő az ESG plusz kategória, tehát a benchmarkénál jobb ratinget kell elérnie az alapnak. A harmadik pedig az ESG Impact, amikor kifejezetten a fenntarthatósággal kapcsolatos cégekbe fektet az alap.
 • Eszter Elemér, a HVCA és a THBE elnöke, a PBG-FMC igazgatósági tagja szerint az impact investing akkor életszerű, amikor az egy következő életszakaszba lép, tehát a céltársaság képes tovább növekedni. A piacon látott exitek alapján ezt a cégek meg tudják ugrani, és ez esetben nincs vesszőfutás a profit és a társadalmi haszon között, mindkettő egyenlően fontos egy ilyen befektetésben.
 • Ács Barnabás, a Refinitiv EMEA régiójának értékesítési, befektetési és tanácsadási igazgatója az értékelés kapcsán mondta el, hogy az ESG egy életút, amely most a harmadik generációját éli. Az elmúlt években a mesterséges intelligencia és a big data előretörése hozta igazán fókuszba a fenntarthatósági szempontokat. A kvalitatív információk, mint a klímakockázat értékelése az igazán érdekes és fontos kihívás, amikor egy céget ESG-szempontból értékelnek. A magyar piacon jelen lévő cégek közül jelenleg csupán ötről van részletes adatuk és minősítésük, tehát lenne még hova fejlődni.

Fotó: Stiller Ákos

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavírus sakk
panelházak
fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
Wall Street