hongkong saját fotó
Befektetés

Elijesztheti a befektetőket a hevesen kritizált hongkongi törvény

Portfolio
Elijesztheti az ESG-befektetéseket kereső befektetőket Hongkongból a Peking által elfogadott nemzetbiztonsági törvény – mondta egy szakértő a CNBC-nek.

Az ESG-befektetések (environmental, social and governance) lényege, hogy olyan eszközöket kínálnak a befektetőknek, melyek a fenntartható fejlődést és a társadalmi egyenlőséget támogatják.

Hongkongban egy éve tüntetnek már a demokrácia és a személyes szabadság leépítése ellen, a múlt héten elfogadott nemzetbiztonsági törvény miatt viszont sok nemzetközi hang úgy véli, hogy lényegében a pekingi központi kormányzás megszüntette az „egy ország, két rendszer” berendezkedést.

„Egy dolog, hogy Trump és a kongresszus milyen politikai nyilatkozatokat tesznek. Más kérdés, hogy az Európában és az Egyesült Államokban működő alapok milyen állást foglalnak csak az alapján, hogy milyen üzenetet küld egy egyre elnyomóbb politikai klíma támogatása” – mondta Andrew Collier, az Orient Capital Research vezetője a CNBC-nek, aki úgy véli, az ESG-területen jelentős mozgás várható.

A törvényt támogató HSBC brit bankóriás egyik nagybefektetője, a Federated Hermes is nyilatkozott arról, hogy aggályosnak látják a pénzintézet állásfoglalását.

„Azt kérjük a vállalatoktól, hogy az állampolgárok védelmének épülését támogassák, ne pedig a lerombolását” – nyilatkozta az alap egyik vezetője.

Hasonlóan nyilatkozott az Aviva Investors is, akik az HSBC mellett a Standard Chartered állásfoglalását is kritizálták.

„Reméljük, hogy a bank hasonlóan vokálisan nyilatkozik majd, ha azt látja, hogy a demokratikus szabadságjogok elleni támadásra használják ezt a törvényt” – nyilatkozták.

Collier szerint számos jelentős méretű befektetési alap dönthet úgy, hogy inkább leépíti hongkongi központját és máshova helyezi azt, emiatt pedig veszélybe kerülhet a város státusza, mint nemzetközi pénzügyi központ.

A múlt héten egyébként a hongkongi kormány képviselői azt nyilatkozták, hogy nem látják az FDI-ra veszélyesnek az új nemzetbiztonsági törvényt, sőt, úgy vélik, plusz biztonságot ad a befektetőknek:

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Milliárdos nyereség a Gránit Banknál
tehrhajooooooshutter
arcmaszk
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
budapest magyar getty stock