Befektetés

Jankovics Marcell kiállítása a Pesti Vigadóban – Tanulságos politikai karikatúrák a Trianonhoz vezető és az azt övező eseményekről

Portfolio
Az online térben nyílt meg június 4-én Jankovics Marcell Trianon című kiállítása. A tárlat a Pesti Vigadó épületében tekinthető meg, június 24-étől már a helyszínen is.

A kiállítás tavaly már látható volt Székesfehérváron, ahol a művek állandó otthona lesz majd. Most azonban a Magyar Művészeti Akadémia szervezésében Budapesten is megtekintheti a nagyérdemű.  A művész a tárlat anyagát Trianon 100. évfordulójára készítette. A Vigadóban majdnem kétszáz grafikai alkotás – műfaját tekintve gúnyrajz – fogadja a látogatókat, amelyek 1526-tól kezdődően mutatják be a legfontosabb történelmi eseményeket, tehát a mohácsi csatától a trianoni békediktátumig vezető történéseket. A koncepció szerint azon fontos momentumokra reflektálnak a művek, amelyek mintegy előkészítették a magyar történelem egyik legmaradandóbb tragédiáját. A képek között viszont ezen események napjainkra gyakorolt hatása is megjelenik.

kép1
Kiállítás enteriőr

A kiállítás alapját Jankovics Marcell 2019-ben megjelent, Trianon című könyve jelentette, amelyben a grafikákat rövid szövegek is kísérik. A művész a képek segítségével szerette volna elmesélni a Trianonig vezető utat, ugyanakkor a megértést segítő írásos kommentárok is tőle származnak. A kiadványban, akárcsak a tárlaton, időrendben szerepelnek az alkotások, tényleg mintegy végigkísérve az olvasókat, illetve a látogatókat több évszázad magyar történelmén. A markáns, megfejteni való szimbolikával, utalásrendszerekkel operáló képek egy hasonlóan erősen szimbolikus közegben lettek kiállítva, amelynek leghangsúlyosabb eleme a középen magasodó, 64 ággal kialakított, stilizált tölgyfa, amely jurtaszerűen borítja be a teret. Az egyes képcsoportok között interaktív felületeket építettek be, amelyeken a képfeliratok és a magyarázó szövegek is megtalálhatók.

Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikusművész, könyvillusztrátor és kultúrtörténész. A magyar kultúra kiemelkedő fontosságú szereplője, a nemzet művésze és a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke. A kiállításról szólva hangsúlyozza, hogy az elcsatolt országrészeket tőle nem tudták elszakítani, bármelyik területen forduljon is meg, ugyanúgy otthon érzi magát. Jó kedélyű emberként iróniával közelített a komoly téma felé, így a művek politikai gúnyrajzoknak, karikatúráknak tekinthetők. Ez a humoros hangvétel segít oldani a szomorú téma feszültségét, könnyebbé teszi a befogadást. A képek színezése is fontos, benne a címertan színei köszönnek vissza. A kiállításon felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki középiskolások gondolatai is olvashatók. Azt a kérdést tették fel nekik, hogy mit jelent számukra a történelmi esemény, amely a felmenőik, és így az ő életüket is alapjaiban határozta meg. A válaszaik nagyon tanulságosak. Jankovics Marcell szerint a történelem mindig ismétli önmagát, éppen ezért érdemes okulni belőle, megismerni pedig mindenképp szükségszerű.

A kiállítás kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. A tárlat július 26-ig látogatható a Vigadó Galéria VI. szinti kiállítótereiben, mindennap 10:00 és 17:00 óra között.

Július 12-én, valamint 22-én 11 órától Jankovics Marcell személyesen tart tárlatvezetést a kiállításon, melyen kedvezményes, 500 forintos belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni. A részvételi szándékot a galeria@vigado.hu címen kell jelezni!

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
portfolio cimlap