iskola oktatás tanár pedagógus
Befektetés

Elárulta a főorvos, hogy újranyithatnak-e a magyar iskolák szeptemberben

Portfolio
A legreálisabb forgatókönyv az, hogy egyes iskolák újranyitnak, míg mások távoktatásban maradnak Magyarországon szeptemberben, a tanév kezdetén - mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető infektológus főorvosa az Inforádiónak. Az egészségügyi szakértő optimista a második hullámmal kapcsolatosan: úgy látja, ez nem fog olyan meglepetésszerű, rengeteg halálesettel járó katasztrófát okozni, mint az első hullám, hiszen az orvostudomány most már felkészültebb. Szlávik beszélt a vakcináról is: úgy látja, még idén vagy 2021 első félévében már lesz oltás a koronavírus ellen.

A főorvos a szeptemberi iskolanyitással kapcsolatosan elmondta: szerinte a legreálisabb az a kimenetel lesz, hogy egyes iskolák kinyitnak, míg mások távoktatásban maradnak a tanév kezdetével. A szakértő hozzátette: a vírus terjedésével kapcsolatosan alapvetően kockázatot jelentenek a zárt terek, a második hullámot pedig novemberre várják, így az újranyitás önbeteljesítő jóslat lehet.

Szlávik János elmondta: az arcra rásimuló, orrt is eltakaró védőmaszk általában elegendő az utcán, bevásárlóközpontokban. Az FFP2-es, FFP3-as maszkokat meghagyná orvosoknak, sebészeknek. Hozzátette: a maszkviselés semmilyen egészségkárosodással nem jár, még azon maszkok esetén sem, amelyekben egy kicsit nehezebben kapunk levegőt. A főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy fontos cserélni időnként a maszkokat.

A második hullámmal kapcsolatosan Szlávik János kitért arra, hogy úgy látszik, hogy ahol lazítanak a prevenciós intézkedéseken, ott jön a második hullám. Hozzátette: az egészségügy felkészültebb lesz a második hullámra, így remélhetőleg olyan tömeges elhalálozások, melyeket Spanyolországban, Olaszországban láthattunk, nem láthatunk majd megint.

Szlávik János azért is optimista, mert úgy látja, hogy a január 4-ei dátumtól 1-1,5 éven belül lesz vakcina az új típusú koronavírusra, ezen kívül sok más, hatékony gyógyszer áll rendelkezésünkre a vírus ellen, melyből 2-3 már Magyarországon is elérhető. A főorvos úgy látja, hogy a nyájimmunitás kialakulása érdekében 60-70%-os védettség kell a lakosságban, ezért mindenkit be kell oltani. Első körben szerinte az egészségügyi dolgozók, betegek, idősek kapnak majd az oltásból.

A szakember beszélt arról is, hogy a legújabb kutatások szerint hiába tűnnek el az antitestek a gyógyultak testéből pár hónap alatt, ezután is védve maradnak a koronavírus ellen, ami jó hír.

Kitért arra is, hogy nem igaz, hogy minden negyedik ember a kórházakban fertőződött meg, viszont tény, hogy a szociális otthonokban, idősotthonokban rengeteg volt a fertőzés.

Szlávik János beszélt arról is, hogy egy súlyosabb koronavírus-fertőzés után hetek kérdése lehet, mire teljes funkcionalitását visszanyeri egy beteg, a fiataloknál viszont gyorsabb a regeneráció.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bullbear
idősotthon ápolás öreg ápoló
vilag_korona_vilag
forint zuhanás euró árfolyam
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
portfolio cimlap