Befektetés

Aegon: kopogtat a koronavírus második hulláma

Portfolio

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Aegon Alapkezelő írását olvashatják:

"Úgy tűnik, hogy Európában a koronavírus első hulláma lefutott, de már vannak jelei, hogy a második hullám előszele kopogtat az ajtón. Az EU tagállamok a belső határaikat megnyitották, de a fertőzési számoktól függően ez az állapot bármikor változhat. Az Egyesült Államokban még nem ilyen jó a helyzet. A szövetségi államok egymástól függetlenül kezelik a járványt és ennek meglátszik a hatása. Vannak olyan államok ahol már európai szintre esett le az új fertőzöttek száma, de olyanok is vannak, főleg dél-nyugaton ahol a fertőzési arány új csúcsokon van. Ami segíthet a helyzeten hogy Donald Trump, amerikai elnök, is belátta a járvány súlyosságát, és komoly fordulatot végrehajtva megkezdte a maszkviselés promócióját a Twitteren, ami segíthet a járványgörbe kilapításában.

A gazdaság visszatérése a vírus előtti állapotra még mindig annak a függvénye, hogy mennyire tudják leszorítani az új fertőzések számát. Kaliforniában újra be kellett zárni azokat a zárt légtérű helyeket ahol emberek gyülekezhetnek, ami a gazdaság visszaesésével fenyeget. Az amerikai törvényhozás is próbál adaptálódni ehhez a rendkívüli helyzethez és megszavazta a munkahely megtartó program kiterjesztését augusztus 8-ig. Ezenkívül a pénzügyminiszter a olyan javaslaton dolgozik ami egy újabb 1000 milliárdos mintacsomagot tenne lehetővé, aminek egyik része, hogy az amerikai lakosok $1200-os csekket kapnak az államtól. Ezeknek a rendkívüli intézkedéseknek a amerikai dollár issza meg a levét, az EURUSD két éves csúcsra ment ki, és az az elfogadott nézett, hogy egy szekuláris dollár gyengülés előtt állunk.

Európában Angela Merkel puhította a "spórolós négyeket", hogy támogassák a 750 milliárd eurós EU újjáépítési alapot. Emiatt bevennék a tervezett szövegbe azt, hogy a forrást elfogadó országoknak komoly gazdasági reformokat kellene végrehajtaniuk. A hónap végére sikerült elfogadni a gazdasági segélycsomagot és az 1074 milliárdos európai költségvetést. Ennek híre új lendületet adott az európai részvénypiacoknak. A gazdasági adatok biztató jövőt mutatnak de még mindig nem érték el a válság előtti szinteket. A legfontosabb indikátor, az európai feldolgozópari menedzserindex 47,7-re ugrott de még mindig az emelkedés/csökkenés határát jelző 50-es érték alatt van.

Kínában előbb tört ki a járvány, ezért mondhatjuk azt is, hogy a gazdaság helyreállításában is előrébb járnak. Ezt mutatja, hogy a vártnál jobbak lettek a június kínai beszerzési menedzserindexek, a feldolgozóipar mutatója 50,9, a szolgáltató szektorén 54,4 lett, mindkettő a normál időkre, a hivatalosan 6 százalékos gazdasági növekedés időszakára utaló adat. Javultak ezen belül a megrendelés-állományokra vonatkozó alindexek is, ugyanakkor a foglalkoztatás romlott és az export-megrendelések alindexe is csökkenést jelez még. A Caixin kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex értéke júniusban 51,2 lett, amely a vártnál kissé jobb érték és az ipar mérsékelt bővülését jelzi a hónap folyamán.

Magyarországon az MNB a júliusi ülésén is csökkentette 15 bázis ponttal az irányadó kamatot, így az már 60bps-re süllyedt a nyár eleji 90 bps-ról. Az MNB kommunikációja alapján mondhatjuk, hogy a bank finom hangolta a kötvényvásárlási programját, és nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy a kamatvágási ciklus végéhez értünk. További kamatvágás nem jelentene előnyt a magyar gazdaságnak, sőt a forintot rendkívül sebezhetővé tenné.   

A modell portfoliónkon júliusban a következőket változtattuk. A pénzpiaci részt 1%-al csökkentettük és ugyanilyen arányban növeltük fele-fele arányban a részvény kitettséget a fejlett és fejlődő piaci súly között. A részvény súly még az emelés után is a semleges határ alsó részén van, ami reflektálja, hogy óvatosan tekintünk a jövőbe."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bankkártya utazó utazik kalap fiatal
babel étterem budapest
mobilfizetés shutter
Pf_nyugdijas_768gettyimages-625049826-20191213
wizzair_8
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
trader23