idős nyugdíj fiatal getty stock
Befektetés

Bajban a magyar nyugdíjrendszer: egyre kevesebb a fiatal a pénztárakban

Nagyot ugrott tavaly az önkéntes- és magánnyugdíjpénztárak kezelt vagyona, azonban ez nem annyira a tagok megnövekedett befizetéseinek, sokkal inkább a tőkepiacok emelkedésének köszönhető. A taglétszám  mindkét pénztártípusnál csökken, és különösen aggasztó, hogy egyre kevesebb fiatal választja az öngondoskodásnak eme formáját.Erről a témáról bővebben is szó lesz november 10-ei Öngondoskodás 2020 konferenciánkon.
A magyar nyugdíjrendszer kihívásairól és a nyugdíjpénztárak válaszlépéseiről is szó lesz a Portfolio november 10-ei Öngondoskodás konferenciáján. Részletek itt:

Nagyot ugrott az önkéntes pénztárak vagyona tavaly

Jót tett a tavalyi emelkedő tőkepiaci környezet az önkéntes pénztárak vagyonának. az MNB Aranykönyve szerint a legnagyobb szereplők mind növelni tudták kezelni vagyonukat tavaly.

Közülük is kiemelkedik az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár, amely a legnagyobb hazai szolgáltatóként 288 milliárd forintos vagyon felett őrködött 2019 végén.

Az OTP-t követi

  • a második helyen 213 milliárd forinttal az Allianz Önkéntes Nyugdíjpénztár,
  • a harmadikon pedig az Aegon Önkéntes Nyugdíjpénztár 195 milliárddal.

A legnagyobb arányú vagyongyarapodást egy év alatt az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár  tudhatja a magáénak közel 15%-kal, őket az OTP, majd szinte fej-fej mellett a Honvéd és Vasutas önkéntes pénztárak követik.

Nem változik sokat a fenti sorrend akkor sem, ha taglétszám alapján rendezzük sorba a hazai szolgáltatókat:

  1. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár taglétszáma volt a legmagasabb a piacon tavaly 231 ezer fővel,
  2. ezt követi az Allianz 174 ezerrel,
  3. majd az Aegon 173 ezerrel.

A taglétszámot látva összességében megállapítható, hogy a pénztárak az utóbbi években nem tudtak érdemi bővülést elérni az új tagok bevonzását tekintve, sőt, tavaly két pénztárat leszámítva a nagyok mind létszámcsökkenést szenvedtek el. Létszámbővülést egyedül a Vasutas és az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár könyvelt el 2019-ben.

Nem mutat kedvező trendet az alábbi ábra sem, amely szerint a fiatalabb, 16-29, illetve 30-44 év közöttiek aránya tagokon belül minden évben egyre csökken, pedig pont őket kellene minél nagyobb arányban bevonzani a rendszerbe:

Hasonló trendet mutat a kezelt vagyon kormegoszlása is: látható, hogy a fiatalabb pénztártagok vagyona javarészt stagnál, inkább az idősebb korosztály tesz többet féle a nyugdíjas évekre (ebben nyilván szerepet játszik az is, hogy a nyugdíjhoz közeledve többet takarítanak meg).

A kiegyensúlyozott portfóliók a népszerűbbek

Az önkéntes pénztári portfóliók közül egyértelműen a kiegyensúlyozott, részvényeket és kötvényeket nagyjából megegyező arányban tartó portfóliók a legnépszerűbbek a kezelt vagyon alapján.

A magyar nyugdíjrendszer kihívásairól és a nyugdíjpénztárak válaszlépéseiről is szó lesz a Portfolio november 10-ei Öngondoskodás konferenciáján. Részletek itt:

A legnagyobb magyar önkéntes portfóliók közül az OTP kiegyensúlyozottja a legnagyobb 210 milliárd forinttal, ezt követi az Allianz, majd az MKB kiegyensúlyozott portfóliója 172, illetve 121 milliárddal.

A legnagyobb portfóliók közül két növekedési portfólió végzett az élen a hozamszerzésben:

  • tavaly az OTP Növekedési portfóliója 16,3%-ot hozott tagjainak,
  • ezt követte az Aegon Növekedési portfóliója 14,3%-kal.
  • A harmadik helyre az OTP Kiegyensúlyozott portfóliója fért fel 12%-os hozammal.

A tőkepiacok menetelésének köszönhetően tavaly szinte minden pénztárnál vonzó hozamokat lehetett látni, az idei első negyedévben azonban jelentősebb visszaesés volt, köszönhetően a koronavírus-válságnak. Ezt valamelyest a pénztárak a második negyedévben le tudták dolgozni, de a piacok hektikussága miatt kérdés, mit hoz 2020.

A magánnyugdíjpénztárak vagyona is nőtt

A magánnyugdíjpénztárak is sokat köszönhetnek a tőzsdék tavalyi emelkedésének, mind a négy magánkassza növelni tudta vagyonát, annak ellenére, hogy a taglétszám évek óta csökken. Fontos megjegyezni, hogy a magánnyugdíjpénztárak vagyona nagyobb arányban van részvényekbe fektetve, mint az önkéntes társaiké, így egy-egy kedvezőbb tőkepiaci felívelés jelentősebb nyereséget is hoz a konyhára (másik oldalról ennek hátulütői is megvannak).

A legnagyobb magánnyugdíjpénztár továbbra is a Horizont, amely tavaly 170 milliárd forintnyi vagyonnal bírt.

Ezt a Szövetség nyugdíjpénztár követi 41,6 milliárddal, a harmadik helyen a Budapest magán-nyugdíjpénztári ága van 38,6 milliárddal, az MKB pedig 20,4 milliárdot kezelt.

A fenti sorrendet kapjuk akkor is, ha taglétszám alapján készítünk listát a magánkasszákról. A Horizontnak van a legtöbb tagja, tavaly év végén valamivel több, mint 35 ezren voltak a pénztárnál. A számokból azonban látszik, hogy évről évre egyre csökkent a magánnyugdíjpénztárak taglétszáma.

A magán-nyugdíjpénztári portfóliók közül több növekedési, azaz részvénytúlsúlyos portfólió került be a legnagyobb vagyont kezelő portfóliók közé.

Ezek között a Horizont növekedési portfóliója a legnagyobb 100 milliárd forintos vagyonnal, ezt követi a Horizont Kiegyensúlyozott 56 milliárddal, a harmadik helyen pedig a Szövetség Növekedési portfóliója végzett közel 30 milliárddal.

A fenti portfóliók közül kettő, a Budapest Kiegyensúlyozott és a Szövetség Növekedési portfóliója is 13% feletti hozamot ért el tagjainak tavaly, de 10% felett volt a Horizont, az MKB és a Budapest Növekedési portfóliója is, vélhetően a nagyobb arányú részvénysúly miatt.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
bika3