maszkos piac
Befektetés

Feléledtek a techpapírok, pluszban zárt Amerika

Portfolio
A tengerentúlon a vegyes mozgásokat követően egyelőre pluszban tartózkodnak a főbb részvényindexek. A Tesla kifejezetten rosszul teljesít, 4 százalékos mínuszban van. Az európai indexek kifejezetten jó napon vannak túl ezzel szemben: a DAX 0,7 százalékot emelkedett, de ma a BUX-nak is sikerült feljebb mennie 0,23 százalékot, annak ellenére, hogy az OTP esett 1,5 százalékot. Az európai olajipari cégek ma remekül teljesítettek, köztük a Mol is, amely 2,25 százalékot emelkedett ma.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Pluszban zárt Amerika

Végül kitartott a jobb hangulat a kereskedés végégig, így mind a három amerikai részvényindex erősödéssel fejezte be a keddi kereskedést.

A Nasdaq ment a legnagyobbat 1,7%-os erősödéssel, köszönhetően a techpapírok feléledésének.

1% feletti puszban zárt végül az S&P 500 is, a Dow pedig fél százalékot erősödött.

Pluszban az amerikai indexek

A kereskedés utolsó óráiban látványosan erősödni kezdtek az amerikai tőzsdeindexek, jelenleg mindhárom index pluszban tartózkodik.

  • A Dow 0,44%-ot,
  • az S&P 500 0,84%-ot,
  • a Nasdaq pedig 1,32%-ot emelkedik.

Nincs sok új a nap alatt

Továbbra is vegyes a hangulat a tengerentúli tőzsdéken, a Dow tartja magát a mínusz 0,3%-os szinten, míg az S&P 500 kisebb erősödést mutat tegnapi záróértékéhez képest.

A Nasdaq az egyetlen, amely érdemibb erősödést mutat ma, de ez is csupán fél százalékos emelkedést jelent.

Pozitív nyitást követően már vegyes a kép a tengerentúlon

A piacnyitást követő emelkedés után a Dow Jones visszaesett és mínusz 0,2 százalékon áll, míg az S&P 500 és a Nasdaq tartják magukat és még mindig pluszban vannak, 0,2, illetve 0,3 százalékkal.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Feljebb zárt a BUX és az európai indexek is emelkedtek többségében

A tegnapi 4 százalékos zakó után ma emelkedett a BUX és végül 0,23 százalékos pluszban zárt az index. Mindezt tette annak ellenére, hogy az OTP ma is esett 1,51 százalékot a tegnapi 7,2 százalékos mínusz után. A Mol ezzel szemben kifejezetten jó napot zárt és 2,25 százalékkal emelkedett. Az európai indexek pedig szintén emelkedtek ma többségében, a DAX például 0,7 százalékot.

Az OTP a mai esést követően idén már 40,7 százalékos mínuszban áll.

OTP

És mai jó teljesítménye ellenére a Mol is még 44,4 százalékos mínuszban van idén.

Mol

Jól teljesítenek ma az európai olajipari cégek részvényei is

A tegnapi eséseket követően jól teljesítenek ma az olajipari papírok is, köztük a Mol, amely 2,63 százalékot emelkedett és szépen teljesít az OMV és a Shell is.

Tegnap nagyon ütötték a befektetők az olajat is, a WTI 4 százalékot, a Brent 3,5 százalékot esett, és bár ma is folytatódott az esés, de a Brent és a WTI is még mínusz 1 százalékon belül áll.

brent
wti

Kitart a jó hangulat Európában, mérsékelten emelkednek a tőzsdék

A záráshoz közeledve sem hagyott alább a jó hangulat Európa vezető tőzsdéin, a legtöbb ország börzéje feljebb tudott ma jutni a tegnapi záráshoz képest. Kimondottan jó a helyzet a hollandoknál és az osztrákoknál, de a német DAX Index is 1 százalékos emelkedést tud felmutatni. A magyar BUX Index a maga 0,5 százalékos elmozdulásával a középmezőnyben tartózkodik.

Szektorszinten nem történtek ma kimondottan jelentős elmozdulások, a nagybankok és az autógyártók jó teljesítménye vezette a pozitív piaci hangulatot.

Zuhan a Tesla a Battery Day előtt

Bár a piacok jó hangulatban vannak, a Tesla mégis zuhan az esti Battery Day előtt, a részvény jelen pillanatban 5,5 százalék mínuszban van. A Tesla bejelentette , hogy a Semi, Roadster és Cybertruck tömeggyártása 2022-ig csúszik, a témával ma  itt és itt foglalkoztunk.

tsla

Pluszban nyitott Amerika

A három nagy index mindegyike pluszban nyitott a kereskedés nyitásával. Az S&P 500 0,4 százalékos emelkedés mellett a Dow 0,3 szézalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,2 százalék pluszban van.

spx
nasdaq

Alulteljesít az OTP

A regiós bankokkal összehasonlítva gyengén teljesít az OTP, a Raiffeisen és az Erste felülteljesíti magyar riválisát. A lengyel Alior és Zachodni mellett optimizmus jellemzi a régiós bankpapírokat. A magyar bankra rányomhatja a bélyegét a mai MNB kamatdöntő ülés, illetve a forint gyengülése is.

Emelkedés jöhet a tengerentúlon

A 3 nagy amerikai index vegyes, de alapvetően pozitív képet fest a nyitáshoz közeledve. A határidős piacon az S&P 500 minimális emelkedés mellett 3 284 pontnál áll, a Dow kis eséssel 27 106, míg a Nasdaq 0,4 százalék emelkedéssel a 11028 ponttal vezeti az emelkedést. A Nasdaq volt a legerősebb a 3 index közül a tegnapi napon is, köszönhetően a lezárásoktól való félelmek kiújulásának.

nasdaq

Vízválasztó lehet a szeptember - Véget érhet az őrült rali?

A világ tőzsdéi az elmúlt napokban látványosan szembementek a már március óta szinte töretlen bikapiaci trenddel. Közel járunk az amerikai indexeknél azokhoz a szintekhez, ahonnan lefelé mozdulva medvepiacba fordulhatnak a tőzsdék, és az elmúlt évek legjelentősebb szeptemberi eladási hullámát élhetjük át ezáltal. A történelmi teljesítményt leszámítva is rengeteg aggasztó eseményt áraznak a befektetők.

Tovább a cikkhez

Equilor: jöhetnek az új csúcsok a tőzsdéken

Megosztottak a szakértők azzal kapcsolatban, hogy milyen szinteken zárhatják az évet a részvénypiacok, az Equilor szerint a fontosabb részvényindexek új csúcsokat érhetnek el, azonban a brókercég vezető elemzője szerint óvatosságra inthet, hogy a részvények árazása a piac által várt idei eredmények függvényében magas szinteken tartózkodik. Az általános tőzsdei körkép mellett többek között a magyar piacról, és izgalmas befektetési lehetőségekről is beszámolt a brókercég.

Tovább a cikkhez

Emelkedik Európa

A délutánra fordulva óvatos optmizmus kitart az európai piacokon. A DAX 1 százalék emelkedése mellett a BUX 0,7 százalék pluszban tartózkodik. Az angol piac lemaradó, valószínűleg a lehetséges újabb teljes lezárás lehetősége miatt.

Hiába a jó hangulat, a légitársaságoknak ma sem megy

Az optimista európai hangulat ellenére a nagyobb légitársaságok részvényei szenvednek. Az Egyesült Királyságban súlyos a koronavírus helyzet, a Ryanair és az IAG vezeti az esést, a két légitársaság kitett a legjobban az esetleges újabb szigetországi lezárásoknak.

Amerikai bankok mosták Észak-Korea pénzét

Észak-Korea több éven keresztül mosta amerikai bankokon keresztül a pénzét kínai kirakatcégeket használva; a szankcionált ország vagyona New York legnevesebb bankjain keresztül is átfolyt – derül ki mindez a napokban kiszivárgott hatósági dokumentumokból.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az OTP

A reggeli közel 2 százalékos leszúrás után pluszba lendült az OTP árfolyama, a vállalat árfolyama jelenleg 0,6 százalék emelkedést mutat. A mai napra kissé csitultak a koronavírus helyzet miatti félelmek, és az európai piacok optimizmusa is segíti a magyar bankpapírt.

otp pluszban

Lassan pluszba ér az OTP

A jó nemzetközi hangulatban az OTP esése is mérséklődik, jelenleg csak minimális, tegnapi záróértéke körül mozog. A BUX közel 1 százalék pluszban tartózkodik, az emelkedést a Mol vezeti, amely 2 százalékkal került feljebb. A Richter közel 1,5 százalékot, míg a Magyar Telekom tegnapi záróértéke körül mozog.

BUX
otp

Optimista kezdés Európában

A nyitástól távolodva pozitív a hangulat az európai tőzsdéken. A DAX vezeti a sort 0,7 százalékos emelkedéssel, de a szerb piacot leszámítva mindenhol pozitív hangulatot látunk. A magyar piac az OTP esése ellenére is fél százalékkal került feljebb, mely jelenleg közel 0,4 százalék esésben jár.

otp

Pluszban nyitott a DAX

A nyitás utáni percekben még nem lehetett látni az irányt, nagy volatilitás mellett végül pluszba lendült a DAX. A német index 0,2-0,4 százalék emelkedés közt ingadozik jelenleg.

dax nyito 2

Oldalazik a BUX, lejjebb került az OTP

A nyitást követő percekben az eladói nyomás folytatódott, az OTP már 1,3  százalékkal került lejjebb. A magyar bankpapír a tegnapi zuhanás után ma újra esik, jelenleg 9165 forintnál jár.

otp

A hétfői nap a félelmek jegyében telt

  • Tegnap az európai koronavírus-járvány jelentős felerősödése miatt rossz hangulatban indult a kereskedés, kiderült, hogy az Egyesült Királyság mérlegeli egy második teljes lezárás lehetőségét és szükségességét. A piacok egész nap kitartva erőteljes esésbe kapcsoltak, a DAX közel 4,5 százalékot vesztett az értékéből. A tengerentúli tőzsdék eladási hullámmal nyitottak, főként az európai aggodalmak miatt, de még mindig bizonytalanság van az újabb amerikai költségvetési élénkítő csomag méretéről és indulásáról is. A kereskedés második felében némileg javult a hangulat, végül az S&P 500 1,2 százalékkal került lejjebb, a Dow 1,8 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,4 százalékos emelkedéssel zárta a napot. A hétfői eladási hullámban a lezárásfélelmek miatt a tech szektor volt erős, míg a value részvények szenvedtek.
  • A magyar piacon tegnap nagy esés bontakozott ki, a BUX közel 4 százalékkal lejjebb fejezte be a kereskedést. A nap egyik vesztese az OTP volt, amely a napközbeni 9 százalékos esés után végül 7,19 százalékkal csökkent, 9290 forinton zárta a tegnapi kereskedést. Az esés hatterében a lezárástól való félelmek mellett a törlesztési moratórium fél éves meghosszabbítása állhatott.
  • Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek kedden, a befektetők hangulatát a tengerentúli stimulus késlekedési és az Európában jöhető újabb lezárások rontották el. A sanghaji tőzsde 0,38 százalékot esett, míg a hongkongi index 0,5 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein sem volt jobb a hangulat a dél koreai Kospi 2,2 százalékot esett, míg a ausztrál részvényindex szintén lejjebb kerülve 0.6 százalékot vesztett az érékéből. A japán piac szünnap miatt továbbra is zárva tartott
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 0,3 százalékos esést vetít előre a keddi piacnyitásra.
  • A keddi nap érdekesnek ígérkezik makro fronton, kedden az MNB kötvényvásárlási aukciót tart, míg az ÁKK 3 hónapos dkj aukciót hirdetett. Délutánra megtudhatjuk, hogy a tegnapi forintesésnek milyen hatása van a hozamszintekre. A fogyasztói hangulat is érdekes adat lehet az EU-ból.
  • Az olaj ár lejjebb került ma reggel, a novemberi határidős WTI 1 százalékos gyengülést követően 39,4 dollárnál jár, az arany árfolyama is lejjebb került, a sárga nemesfém jegyzése 1909 dolláron áll.
  • A forint esett ma az euróval és a dollárral szemben is , egy euró 362,54 forintba kerül, míg egy dollárért 308,37 forintot kell fizetni.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép:Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
panikolunk