warren
Befektetés

Ebben az 5 részvényben van Warren Buffett portfóliójának közel 80 százaléka

Portfolio
Warrenn Buffett az évek során szinte végig felülteljesítette a piacot. Az omahai orákulumként ismertté vált milliárdos befektető ismertségét és elismertségét annak köszönheti, hogy cégének, a Berkshire Hathaway-nek az éves átlaghozama 20,3 százalékot tett ki az elmúlt 55 évben, ez közel 2 744 062 százalékos hozamnak felel meg. Máshogy fogalmazva, ha valaki 1965-ben 100 dollárt fektetett a cégbe, befektetése tavaly év végén már több mint 2,7 millió dollárt ért.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

De ennél is meglepőbb az a statisztika, amelyet a társaság befektetései böngészése közben találunk. Bár Buffett és csapata több tucat vállalatban szerzett tulajdonrészt, mégis elképesztően koncentrált portfólióról van szó. A Berkshire befektetett eszközeinek közel 80 százaléka öt részvényben van elhelyezve, ez annak fényében elképesztő, hogy a cég közel 230 milliárd dollárt kezel, így a cég 188 milliárd dollárt tart az öt részvényben.

Apple: 115,4 milliárd dollár

Buffett befektetése óta a Berkshire befektetett eszközeinek már csaknem felét teszi ki, és a pozíció az osztalékok nélkül is közel 80 milliárd dollár nem realizált árfolyamnyereséget termelt. Az Apple továbbra is a prémium okostelefongyártó a világon, telefonjait az iparágban a legnagyobb haszonkulccsal adja el, és saját megoldásai miatt hihetetlen brandértéket ért el, és márkahűséget épített ki. A cég növekedése még nem állt meg, a héten mutatta be új generációs telefonjait, az 5G pedig az eladások felfutásán keresztül új növekedési lehetőséget jelent a cég számára.  Bár az okostelefon-eladások a cég bevételeinek közel felét teszik ki, nem csak az a növekedés motorja. A cég idén a koronavírus járvány következtében nagyobb keresletet tapasztal az asztali számítógépei iránt, és a szolgáltatás üzletág is két számjegyű növekedést mutat.

A befektetőnek az Apple tőkeallokálása is elnyerte a tetszését. A mostani közel 0,7 százalék osztalékhozam ugyan nem kiemelkedő, de ha a bekerülési árhoz nézzük, akkor évente bőven 2 százalék feletti hozamot kap a Berkshire. Az osztalék mellett a menedzsment a részvényvisszavásárlásban is kifejezetten aktív, 2018-2019-ben átlagban 70 milliárd dollárt fordítottak rá.

iphone apple
Forrás:Sean Gallup via Getty Images

Bank of America: 26.1 milliárd dollár

Általánosságban elmondható, hogy a Berkshire Hathaway a bankokban maximum 10 százalékos részesdést szerez. Ennek az az oka, hogy a 10 százalék feletti részesedésnél az amerikai jegybank rendelete szerint a tulajdonló cég holdingnak minősülne, és ez számos korlátozással járna. Buffett az amerikai központi jegybankot megkerülve a Bank of Americában (BofA) akár 24,9 százalékos tulajdoni részt szerezhet, a richmondi jegybank jóváhagyásával.

Nem titok, hogy Buffett kifejezetten szereti a banki részvényeket, mert hosszabb távon stabil eredményt tudnak felmutatni. A befektető gyakran vásárol ciklikus társaságokat, amelyek képesek kihasználni a gazdasági növekedés hosszú szakaszait, míg a ritka válságévekben is stabil lábakon állnak. A Bank of America - Buffett véleménye szerint – megfelel ezeknek a feltételeknek, hiszen a bankok érzékenyen reagálnak a kamatkörnyezet megváltozására. Ha egy esetleges infláció miatt a FED a későbbiekben kamatot emel, akkor ez a bank lesz a legjobb helyzetben ennek kihasználására.

A menedzsment kiváló munkát végez, a bank jól reagált a fogyasztói magatartás megváltozására. A vállalat jól pozícionált a digitális - és mobil banki szolgáltatások területén, miközben költségeit csökkentve bezárta a fiókjai egy részét.

bank of america 222
Forrás: Robert Alexander via Getty Images

Coca-Cola: 20,2 milliárd dollár

Az italgyártó óriás van a leghosszabb ideje a Berkshire portfóliójában, és 32 év után sincs tervben a pozíció csökkentése vagy eladása.

Szerepe kettős Buffett számára. Egyrészt egy jól diverzifikált óriásról van szó, amely komoly pozíciókkal rendelkezik az üdítőital mellett a kávé- és tea-, de az ásványvízpiacon is. A cég földrajzilag is jól diverzifikált, óriási brand értékkel rendelkezik, számos híresség és közösségi influenszer reklámozza. A földrajzi és termék diverzifikáció miatt kevés meglepetés érheti keresleti oldalról, így a cég működése stabil lábakon áll.

Másrészt, a vállalat osztalék arisztokrata, és ez rengeteg pénzt hoz Buffett számára. Jelenleg a cég 1,64 dollár osztalékot fizet ki, ami a most befektetőknek csak közel 3,2 százalék indulóhozamot kínál. Buffett viszont 3,25 dolláros átlagáron vette meg a cég részvényeit, így lényegében évente megduplázza a kezdeti befektetést.

coca cola
Forrás: Justin Sullivan via Getty Images

American Express: 16,1 milliárd dollár

Már volt szó róla, hogy Buffett kifejezetten szereti a pénzügyi szektor vállalatait. A fizetési szolgáltató szintén nagyon rég megtalálható a Berkshire portfoliójában.

Ahogy már a Bank of Americánál is megjegyeztük, Buffett imádja a ciklikus vállalatokat, amelyek kihasználják a gazdasági expanzió előnyeit. Az American Express (AmEx) is erre épül, kártyakibocsátóként jutalékért feldolgozza a kereskedők tranzakcióit, és hitelt nyújt a magánszemélyek és vállalkozások számára, ezzel kamat- és díjbevételekre tesz szert. A vállalat egy válság vagy recesszió idején kitett az esetleges rossz hitelek okozta veszteségeknek, de megfelelő kockázatmenedzsmenttel a veszteség előre tervezhetővé válik. A történelem eddig azt mutatja, hogy a gazdasági bővülés időszakai hosszúságban jóval tovább tartanak a recessziós időszakoknál.

Ezen kívül az AmEx az évek során nagyon jó ügyfélkört épített ki magának. A versenytársaihoz képest a jómódúak közt is jól pozícionált cég könnyen manőverezhet egy esetleges gazdasági visszaesésben, mert a gazdagoknál kevésbé valószínű, hogy egy-egy gyengébb gazdasági periódus miatt gyökeresen megváltoztatnák költési szokásaikat. Ez lehetővé teszi a cég számára, hogy a kereskedői szolgálatásaiból a nehezebb időszakokban is jelentős bevételeket gyűjtsön.

Érdekesség, hogy még 1964-ben Buffett 40 százalékos részesedést szerzett az AmEx-ben, ami a Berkshire akkori legnagyobb befektetését jelentette. Két évvel később azonban kis profitban eladta a cég részvényeit, és csak 1993-ban, 27 évvel később szállt vissza.

american express
Forrás: Daniel Acker/Bloomberg via Getty Images

Kraft Heinz: 10,2 milliárd dollár

A Berkshire Hathaway befektetései között az 5. helyen a Kraft Heinzet találjuk, amely valószínűleg Buffett egyik kevésbé kedvelt befektetése az elmúlt években. A Berkshire a forgalomban lévő részvények közel negyedével rendelkezik a társaságban.

A probléma az, hogy a 2016-ban vásárolt tulajdonrészért Buffett valószínűleg túlfizetett. A társaság elképesztő méretű goodwill-el, azaz pozitív üzletérékkel rendelkezett. A Kraft Foods és a H. J. Heinz 2015-ben olvadtak össze, amellyel az egyesített vállalat a világ 5. és az USA 3. legnagyobb élelmiszeripari cége lett. Az egyesült vállalatnál az eladások nem a tervek szerint alakultak, ezért 2019 februárjában több kulcsfontosságú márkánál, összesen 15 milliárd értékben goodwill leírást hajtottak végre, melyet egyszeri veszteségként számoltak el. A cég 2019-ben az osztalék csökkentésére is kényszerült, és bár a koronavírus járvány elősegítette a csomagolt élelmiszerek eladását, a vállalat még mindig nem került egyenesbe. Jelenleg közel 40 milliárd dolláros piaci kapitalizációja van, de a cég könyveiben még mindig 33,3 milliárd dollár van pozitív üzletértékként elkönyvelve, illetve 29 milliárd adóssággal is rendelkezik. A vállalat pozíciói a válság előtt nem voltak túl jók, és az említettek miatt a menedzsmentnek nem sok mozgástere marad esetleges felvásárlásokra, vagy más tőkeallokációs döntésekre.

Hogy a dolog jó oldalát nézzük, a vállalat az osztalékvágás ellenére 1,6 dollár osztalékot fizet évente, ezzel összességében évi 521 millió dollár termel a Berkshirenak. A milliárdos valószínűleg abban a reményben vár ki a befektetéssel, hogy az osztalék fizetése mellett vagy tovább javul a csomagolt élelmiszerek fogyasztása, vagy a Kraft Heinz eladja néhány eszközét a helyzet javítása érdekében.

heinz ketshup
Forrás: 2015 Getty Images

(The Motley Fool)

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
aig