Befektetés

Amundi: növekedett a nem túl optimista várakozások esélye

Kocsi János
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Amundi Alapkezelő írását olvashatják:

"A pandémia fokozódó második hulláma miatt makrogazdasági szempontból a korábbi nem túl optimista várakozásaink esélyei növekedtek. Alap-szcenáriónk szerint a fejlett világban az idén 6-8 százalékos lehet a visszaesés, miközben a feltörekvő régiók átlagban 1-2 százalékos mínusszal megúszhatják (az ex-Kína fejlődő piacok ugyanakkor akár 5-6%-ot is eshetnek átlagosan 2020-ban). Ezek eredője egy globális 3-4 százalék körüli recesszió. A járvány miatti recesszió legnagyobb vesztese az EU lehet, itt 2020-ban akár 8-10 százalékos GDP zuhanás is előfordulhat. A nagy kérdés a válságból való kilábalás időzítése és intenzitása. Az idei gyenge bázisról indulva jövőre jó esélye van egy kifejezetten erős visszapattanásnak, különösen, ha a vakcina megjelenése a várakozásoknak megfelelően alakul. Az üzleti bizalmi indexek egyelőre et a forgatókönyvet erősítik. Az infláció egyelőre világszerte visszafogott maradhat, de a kereslet fokozatos élénkülése felfelé mutató kockázatot jelenthet, elsősorban az USA-ban.

Az év hátralévő részére vonatkozóan a részvénypiaci kilátásokat semlegesen ítéljük meg, 2021-hez viszont óvatos optimizmussal közelítünk. 2020 hátralévő részére, valamint 2021 elejére a fejlett világban a koronavírus második hulláma, az amerikai elnökválasztás kimenetele, valamint az amerikai és európai fiskális ösztönző csomagok elfogadása körüli viták jelentik a bizonytalanságot.

A fentiekből kifolyólag eredeti tervünk alapján haladunk tovább a portfólióépítésben. A szeptember végi korrekcióhoz hasonlóan a jelenlegi, október végi esést is a részvénysúly további emelésére használjuk fel. Emlékeztetés-képpen, április végén még a portfólió részvényhányadát egy óvatos 10%-ban határoztuk meg. Akkori tervünk az volt, hogy ezt majd havi 5%-ponttal emeljük 12 hónapon át az időzítési kockázatot minimalizálandó, így a maximális részvénysúly 70% lehet 2021 áprilisának végére. A célunk továbbra is, hogy a Covid 19 és az amerikai elnökválasztás által fémjelzett rázós időszakban fokozatosan növeljük a részvénysúlyt, lehetőleg a korrekciókat megvéve („buy the dips”), hogy a világgazdaság normalizálódását már jelentős kockázati kitettséggel várjuk.

Az 5%-os részvénysúly emelést ezúttal kelet-közép-európai részvények formájában valósítjuk meg. A KKE-i részvények esetében különösen igaz, hogy az árazási diszkont a többi releváns részvénypiachoz képest olyan mértékben megnőtt, hogy az megkerülhetetlenné teszi a régiót az értékalapú befektetők számára. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy válságok után a KKE-i részvényeket szokta a leglassabban felzárkóztatni a piac a gyorsabban felpattanó, magas bétájú piacokhoz. De ami késik, nem múlik, addig pedig inkább a relatíve magas osztalékhozamoknak örülhetnek a befektetők.

A portfólióban az arany súlyát 15%-on tartjuk. Az ingatlan kitettségünk továbbra is minimális, a portfólió 5%-át alkotja. Továbbra is fontosnak tartjuk megőrizni a puskaport ezért a készpénz állományunkat magas szinten, 25%-on tartjuk."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű. 

Találd meg a neked való befektetési alapot!
mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader23