Befektetés

Raiffeisen: változatos hónap volt az október

Lencsés Gyula
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Változatos hónap lett az október. Az első felében a szeptemberi esés után fordulatot láttunk, két héten keresztül emelkedett a piac, megközelítve a szeptember eleji csúcsokat, legalábbis az amerikai indexekben. Euróba hasonló pályát írt le, de ott még szeptemberben is messze voltunk az idei tetőktől. Ez változott meg a hónap második felére, ami folyamatos, gyorsuló esést jelentett. Emögött a vírus esetszámok újbóli gyorsuló növekedése áll, ami elsősorban Európában jelentősen megnövelte a lezárások újra bevezetésének kockázatát, sőt Németország és Franciaország már be is jelentett új lezárásokat. Ehhez adódik hozzá az Egyesült Államok politikai kockázata. Lekerült a napirendről rövidtávon az újabb költségvetési élénkítő csomag, annak elfogadása már csak a november 3-i választások után, de méginkább az új elnöki adminisztráció és kongresszus felállását követően, jövő januárban várható. További kockázatot jelent, hogyha az elnöki poszt és a szenátusi többség másik párt kezébe kerül, az jelentősen korlátozhatja bármilyen jövőbeli csomag nagyságrendjét.

A piaci irányát egyfelől az amerikai választási eredmények, másfelől a koronavírus fertőzés terjedése és az annak kezelésére hozott intézkedések gazdasági költsége, illetve a vakcina-fejlesztéssel kapcsolatos hírek fogják meghatározni.

Ezek közül az első elég kiszámíthatatlan, bár a közvélemény-kutatási adatok igen nagy eséllyel demokrata győzelmet jeleznek előre. A piaci reakció azonban még ez esetre is nehezen megjósolható. A politikai térkép hasonlóan fontos eleme ugyanis a szenátusi többség alakulása, illetve az új elnöki adminisztráció tényleges iránya is eltérhet a választások előtt várttól, elég csak Trump 2016-os győzelmére gondolni. Így azt gondoljuk, hogy erős pozícióvállalás a választások előtt nagy kockázatot jelent, érdemesebb lehet inkább az eredmények ismeretében kedvező lehetőségeket keresni.

A vírus alakulása ennél kiszámíthatóbbnak tűnik jelenleg. Látható, hogy a korlátozások enyhítésével sajnos a fertőzések gyorsulása is együtt jár. Ez a kórházi kapacitások kimerüléséhez közeledve újabb intézkedéseket kényszeríthet ki, amire a piac eséssel reagálhat. Azt gondoljuk azonban, hogy a forgatókönyv hasonló lehet a tavaszihoz, a korlátozások eredményt fognak hozni, ráadásul egy engedélyezett vakcina megjelenése teljesen átrajzolhatja a középtávú várakozásokat. Így egy nagyobb esésre inkább vételi lehetőségként tekinthetünk.

A hazai részvénypiac továbbra is gyengén teljesít, köszönhetően elsősorban a globálisan gyenge októbernek, illetve szektorális összetételének. Jelentős változást itt is a vakcina engedélyezése eredményezhet. Gyengén teljesít a forint is, bár ez nem egyedi jelenség most, a régiós devizák közül több is a márciusi mélypontok körül tartózkodik.

Összességében nem változtatunk relatíve óvatos portfóliónkon, de felhívjuk a figyelmet arra, hogy a következő hónapban érdemes szorosabban követni a piaci eseményeket."

Találd meg a neked való befektetési alapot!
mol bubi
pfizer
gázvezeték
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

trader23