szobor maszk mti
Befektetés

Rég láttunk ilyen számokat - Leküzdötték a koronavírust a magyar alapok

Portfolio
Nyolc hónap kellett hozzá, de sikerült felállniuk a magyar befektetési alapoknak a koronavírus okozta gödörből: október végére a szektor kezelt vagyona visszakúszott a február végi szinthez.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

6486 milliárd forintnyi vagyont kezeltek a hazai befektetési alapok október végén, legutoljára február végén állt itt a vagyonmutató, tehát a magyar alapoknak sikerült visszaépíteniük a koronavírus miatti vagyonvesztést.

Márciusban a koronavírus-járvány hatására az alapok kezelt vagyona 6000 milliárd forintra esett vissza, ezt nyolc hónap alatt sikerült visszahoznia a szektornak arra a szintre, ahol a világjárvány előtt volt.

A vagyon visszaépítésében a kereslet mellett a hozamok is fontos szerepet játszottak. Májustól az alapok iránti kereslet helyreállt és folyamatosan érkezett be a friss tőke a szektorba, emellett a hozamok is sokat hozzátettek a vagyon visszaépítéséhez.

Múlt hónapban a legkeresettebb kategória az ingatlanalapoké volt 21,6 milliárdos nettó tőkebeáramlással, ezeket a kötvény, a részvény, majd a vegyes alapok követték.

Az abszolút hozamú alapok iránt egyelőre nem állt helyre a kereslet, a kategóriából múlt hónapban több mint 3 milliárd forint távozott.

Az idei eddigi nettó értékesítéseket nézve a részvényalapok állnak a legjobban 72 milliárdos összesített tőkebeáramlással az évben, de nem sokkal maradnak le  a kötvény- és vegyes alapok sem. Az ingatlanalapok a növekvő kereslet és a pozitív hozamoknak köszönhetően hamarosan pluszba fordulhatnak:

bamosz4

Idén eddig egyértelműen az ingatlanalapok kategóriája teljesít a legjobban.

Amennyiben a vagyonváltozásból kiszűrjük a tőkeáramlások hatását, akkor azt kapjuk, hogy október végével bezárólag az ingatlanalapok már közel 5%-ot hoztak befektetőiknek.

A második helyen a kötvényalapok állnak 2,7%-kal, nem sokkal lemaradva pedig a pénzpiaci alapok jönnek több mint 2%-os hozammal.

A részvényalapok hátránya októberben tovább nőtt, mát több mint 11%-os veszteséget kellene ledolgoznia a kategóriának, az abszolút hozamú alapok teljesítmény ugyanakkor valamelyest javult a szeptemberi értékhez képest, jelenleg 15,3%-os mínuszban vannak.

Címlapkép: MTI Fotó/Jászai Csaba

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bécs
terror europa dzsihad
kórházi ágy egészségügy
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát bankár

Privát bankár
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
trader23