Előfizetői tartalom

Kijöttek a friss számok: ennyit gombolnak le rólunk a magyar alapok

Bár tavaly megemelkedett kissé a magyar befektetési alapok súlyozatlan átlagos költségterhelése, jobban a számok mögé nézve láthatjuk, hogy a nagyobb díjjal működő kategóriák húzták fel az átlagot. Azt, hogy sok alapkezelőnél nőtt a költségterhelés, magyarázhatja, hogy a kockázatosabb eszközökben kezelt vagyon megugrott, ennek okát azonban inkább a vagyonátértékelődésben, semmint a kiugró keresletben érdemes keresni. A friss adatok szerint azok fizetnek a legtöbbet, akik ingatlanalapot vagy alapok alapja konstrukciót vesznek, a legolcsóbbak pedig nem meglepő módon a likviditási és pénzpiaci alapok.

Átlagban 1,5%-os díjért dolgoznak az alapkezelők A 2018-as 1,46%-ról 1,5%-ra nőtt 2019-ben a befektetési alapok átlagos, súlyozatlan költségterhelése az MNB oldalán található friss információk szerint. A szám annak fényében csalóka lehet, hogy az alapkategóriákat nézve a többségnél csökkentek a díjterhelések, tehát a nagyobb díjjal működő kategóriák húzhatták...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái