Reigl_Judit_Gomolygás_csavarás_oszlop_fém_1984_Virág_Judit_Galéria
Befektetés

A legdrágább élő magyar művészek – itt a friss toplista a 2020-as aukciós eredmények alapján

műtárgy.com
A műtárgy.com és az Art Advisory Budapest művészeti tanácsadó iroda először 2017-ben adta ki A magyar aukciós piac című kiadványát, amely nemzetközi adatbázisok és a hazai aukciósházak adatai alapján mutatta be, hogy hogyan szerepeltek a magyar képzőművészek az itthoni és a külföldi aukciókon.

A 2019-ben megjelent, harmadik kiadványban a frissített adatok mellett megtalálható a legdrágább magyar fotóművészek listája is. A kiadvány ezen a linken hozzáférhető.

Az alábbiakban a 2020 teljes éves eredményeivel frissített adatokat adjuk közre az élő művészekre vonatkozóan (az adott évben elhalálozott művész még benne szerepel). Mivel a legutóbbi összesítés óta számottevő változás az élő művészek piacán történt, így az alábbiakban rájuk fókuszálunk.  Elemzésünk aukciós adásvételek adataiból épül fel, kutatásunk elsősorban az artprice.com és a műtárgy.com adatbázisának adatain alapszik, valamint a hazai aukciósházak a műtárgy.com felé közölt információin. Számításaink a leütési árak alapján készültek, a vásárlói jutalékokat nem tartalmazzák. A magyar művészek aukciós piaca kiadvány frissített kiadása nyomtatásban várhatóan 2021. őszén jelenik majd meg.

Az élő magyar művészek aukciós piaca (2020-as trendek)

A 2020-as év itthon egyértelműen a kortársak, ezen belül is az élő művészek sikerét hozta. A kereslet növekedésével az árak emelkedése is tovább folytatódott, különösen azoknál a művészeknél, akiknek már az elsődleges piacon is alig lehet hozzájutni egyedi munkákhoz. Az eredményekben jelentős szerepet játszott, hogy a nagyobb aukciósházak, így pl. a Virág Judit Galéria és Aukciósház már 2 önálló aukciót szentelt a kortárs műveknek és egyre több aukciósház kínálatában erősödik az élő művészek reprezentációja. A vírushelyzet miatt felgyorsultak az aukciósházak digitális projektjei és sok háznak már önálló online aukciós rendszere működik. Ez a digitális átállás tette lehetővé, hogy ősszel, az offline aukciók hiányában is rendkívül magas, egy-egy életműben korábban nem látott árak születtek a licitharcokban. A Covid19 pandémia okozta bizonytalanság azért jelen van a piacon, többen kivárnak, így a Kieselbach Galéria és Aukciósház is, aki eladással egybekötött kiállítást szervezett az év végi szokásos aukciója helyett, ugyanakkor megfigyelhető, hogy a kortárs művészek munkái itt is nagyobb hangsúlyt kaptak a megszokottnál. Az egyébként nemzetközi viszonylatban is egyre jobban elterjedő private sales eladási kategória is kiemelkedő eredményeket hozott (ezek az eladások azonban nem képezik részét a hazai és nemzetközi aukciós adatbázisoknak).

A 2020-as aukciós eladások alapján az élő magyar művészek tavalyi Top10-es rangsora a következőképpen alakult:

  1. táblázat | A Top10 élő magyar művész rangsora 2020-as aukciós eredményei alapján

forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest

*Reigl Judit és Konok Tamás 2020-ban elhunytak, de az adatbázisban a tárgy évben elhalálozott művészek még benne szerepelnek              

** A táblázat a sokszorosított grafikai munkákat is tartalmazza

Az alábbi táblázat a 2020-as év során aukción legdrágábban eladott műalkotásokat tartalmazza. Az első két helyen a 2020 őszén elhunyt Reigl Judit egy munkája áll, amelyet a Virág Judit Galéria és Aukciósház bocsátott árverésre, a második helyen pedig Bak Imre Narancs című festménye, amelyet Varsóban, a Polswiss Art aukciósház ütött le csaknem 40 millió forintért. Lakner László műve a harmadik helyen áll, tőle még további két munka is szerepel a toplistán. Nádler István két kiemelkedő munkája került fel a 10-es listára, Keserü Ilonától pedig egy 1969-es alkotás, amelyet itthon ütöttek le 28 millió forintért.

2. táblázat | Az élő magyar művészek Top10 legdrágábban eladott műalkotása 2020-ban

forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest

*Reigl Judit 2020-ban elhunyt, de az adatbázisban a tárgy évben elhalálozott művészek még benne szerepelnek                                              

** A külföldön eladott műalkotásnál napi MNB árfolyamon átszámított Ft

Az élő magyar művészeket a 2011-2020 közötti aukciós forgalma alapján rangsoroltuk. Az összesített listában nem történt nagy meglepetés, inkább átrendeződés: Nádler második helyen szerepel, Lakner a harmadik helyen (2019-ban fordítva). Bak Imre a 7-ik helyről a 4-ik helyre lépett elő, Maurer Dóra a 10-ik helyről a 9-ikre. A 2018-ban elhunyt Fajó Jánost nem tartalmazza a lista, jövőre pedig már Reigl Judit és Konok Tamás is átkerül a nem élő művészek örök rangsorába. 

3. táblázat | A Top20 élő magyar művész aukciós rangsora a 2011 és 2020 közötti időszak aukciós eredményei alapján

forrás: műtárgy.com, Art Advisory Budapest

*Reigl Judit és Konok Tamás 2020-ban elhunytak, de az adatbázisban a tárgy évben elhalálozott művészek még benne szerepelnek                

** A táblázat a sokszorosított grafikai munkákat is tartalmazza  

szerző: műtárgy.com, Art Advisory Budapest – művészeti tanácsadás

Címlapkép: Reigl Judit – Gomolygás, csavarás, oszlop, fém, 1984 – Virág Judit Galéria és Aukciósház

Találd meg a neked való befektetési alapot!
szijjarto_fbvideo
autópálya m6 építés nif
london191217gettystock
vakcina
joe biden chip
home office
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
portfolio konferencia kép