gazdag nő_nyaralás_medence_getty_stock
Befektetés

Elképesztő vagyonokat bíznak rájuk a gazdagok – Ezek a technológiák forgatják fel a jövőt

Portfolio
Egy dolog, hogy a koronavírus tavalyi berobbanása teljesen megváltoztatta az addigi életünket, de emellett igen meghatározóvá váló trendek kezdték erősen megvetni lábukat a vagyonkezelésben. A Capgemini elemzése szerint az egyik ilyen jövőt formáló trend minden bizonnyal a fenntartható befektetéseké, de ott van a mesterséges intelligencia és a digitális transzformáció is a sorban.

A Capgemini elemzése szerint az egyik, jövőt formáló trend minden bizonnyal a fenntartható befektetéseké, miután a befektetők és a vállalkozások is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az ESG-szempontokra a mindennapi életükben és működésükben.

Szeretnél többet tudni arról, mibe érdemes idén fektetni? Akkor regisztrálj te is a Portfolio február 24-ei online Private Investor Day rendezvényére, akár ingyen!

A másik, kétségkívül a pandémia idején felerősödő és jövőt formáló trend a többcsatornás technológiákba való befektetés, mint amilyen a mesterséges intelligencia, annak érdekében, hogy a befektetési ajánlatok személyre szabása mellett a tanácsadó munkája is hatékonyabbá váljon. Az már most látszik, hogy a koronavírus még inkább felgyorsította a vagyonkezelő cégek digitális transzformációját, erre pedig az ügyfelek részéről is nagy az igény.

A Capgemini kilenc fontos trendet azonosított a vagyonkezelői piacon idénre:

1. Digitális transzformáció

Azzal, hogy a koronavírus kirobbanásakor az országok szigorú kijárási korlátozásokat és kapcsolattartási szabályokat határoztak meg, azok a vállalatok tettek szert nagy előnyre az ügyfél-kapcsolattartásban, amelyek hamar át tudtak állni a digitális csatornák használatára. A digitális transzformáció iránti igény tehát minden eddiginél sürgetőbben jelentkezett.

Az eddigi tapasztalatok alapján azok a vagyonkezelő cégek, amelyek csak lassan tudtak alkalmazkodni a digitális átállás követelményeihez, jelentős kihívásokkal néznek szembe. A tanácsadó cég szerint a vagyonkezelő cégeknek már nincs meg az a luxusa, hogy eldöntsék, mikor szeretnék elindítani a digitalizációra fókuszáló projektjeiket, mivel ezek megléte ma már a cégek működésében alapvető fontosságúvá vált. Az adatok egyébként azt mutatják, hogy a vagyonkezelő cégek sokkal többet költöttek technológiai kiadásokra a pandémia alatt, mint a fintechek vagy más tanácsadó cégek.

Ügyféloldalról is az látszik, hogy a vagyonosabb szegmens elkezdte használni a digitális eszközöket, már a baby boomerek is egyre otthonosabban mozognak a digitális világban.

2. Fenntartható befektetések

A fenntartható befektetések iránti igény már a Covid előtt is jelen volt, de a pandémia tovább fokozta ezt a trendet. A privátbanki ügyfelek körében is egyre izgalmasabb befektetési lehetőséggé nőtte ki magát az ESG-terület, sokan kockázatmentesebb befektetésként is inkább e mellett tették le a voksukat a volatilis tőzsdék helyett, nem beszélve arról, hogy az ESG-befektetések sok esetben magasabb hozammal is kecsegtetnek. A Capgemini tavalyi World Wealth Reportja szerint a vagyonos ügyfelek 27%-a mutatott érdeklődést a fenntartható befektetések iránt, 2021 végére a portfóliójuk 46%-át kívánták ilyen befektetésekben tartani.

A befektethető vagyon pedig egyre csak nő:

Ahogy nő az érdeklődés az ESG-típusú befektetések iránt, úgy lesz egyre nagyobb a nyomás a vállalatokon a megfelelő adatok közlése kapcsán. A felügyeleti szervek igyekeznek egységesíteni a fenntarthatósági szempontokat, hogy valóban csak azok a cégek és befektetések mondhassák magukat ESG-kompatibilisnek, amelyek megfelelnek a követelményeknek. Az EU-ban például jövő évtől a befektetési alapoknak a portfóliók ESG-kockázatait is közzé kell tenniük az SFDR irányelv alapján.

3. Technológiavezérelt perszonalizáció

Egyre nagyobb a verseny a hagyományos vagyonkezelő cégek és bigtechek között, utóbbiak ugyanis élen járnak a személyre szabott termékekben és tanácsadási folyamatokban, ehhez pedig a hagyományos szereplőknek is fel kell zárkózniuk. Különösen nagy a személyre szabott szolgáltatások iránti igény a fiatalabb ügyfelek körében, így ez a feladat már a prémium banki szegmensben is egyre központibb helyet szerez magának.

A mesterséges intelligencia segítségével ma már nemcsak az ügyfelek egyedi kockázati profilját lehet felállítani, hanem személyre szabott portfólió-építési lépéseket is ki lehet dolgozni. Mindezek mellett a személyre szabott termékkínálat, és portfóliójelentések is megvalósulhatnak.

4. Prémium banki szegmens és a nők

Az elemzés szerint azok a vagyonkezelő cégek, amelyek nagyobb figyelmet fordítanak a női ügyfelekre, jelentős profitszerzési lehetőségeket nyit meg. A nők mellett egyelőre a prémium banki szegmensben lévő ügyfelekre is kevesebb figyelem hárul, pedig ezekben a szegmensekben óriási potenciál rejlik.

A csökkenő bevételek és alacsony profitmarzsok korában fontos növekedési lehetőséget biztosíthat a vagyonkezelő cégeknek, ha a fenti két szegmens kiszolgálására is figyelnek. Már csak amiatt is, mivel a CEBR adatai szerint például 2025-re a britek vagyonának 60%-a már nők kezében lesz, az USA-ban pedig a prémium banki szegmensben lévő több mint 20 millió háztartás vagyona már 9 ezermilliárd dollár körül mozog.

5. A következő generációs portfóliójelentések

A mostani időkben az ügyfelek könnyen átlátható, dinamikus hozzáférhetőségre vágynak adataikhoz, így megnő a fontossága az interaktív ügyfélportfólió-jelentéseknek. A statisztikai adatok dömpingjét egyre inkább felváltják az interaktív ábrák és egyszerű, lényegre törő üzeneteket tartalmazó kimutatások. Mindehhez a szolgáltatók digitális platformokon adnak hozzáférést ügyfeleikhez.

6. Alternatív adatforrások és real-time adatok

A vagyonkezelők és egyéb befektetési alapkezelők ma már alternatív adatforrások felhasználásán keresztül igyekeznek minél magasabb hozamot elérni ügyfeleiknek. A hagyományos, pénzügyi és egyéb kimutatásokra épülő adatok mellett ma már olyan adatokat is vizsgálnak, amelyek a földrajzi elhelyezkedésre, hitelkártya-tranzakciókra, vagy műholdképekre irányulnak, mindezekkel szintén a pénzügyi teljesítményt igyekeznek előrejelezni.

Hogy miért? Mivel manapság a nagy publikum számára is elérhető pénzügyi adatok információs értéke közelít a nullához, ahhoz, hogy az indexeket meghaladó hozamokat érjenek el a vagyonkezelők, más adatforrásokhoz kell nyúlniuk, amelyek szintén képesek lehetnek előrejelezni egy vállalkozás teljesítményét.

7. Innovatív és versenyképes árazás, befektetési platformok

A koronavírus-járvány hatására egyre többen kezdtek el érdeklődni a befektetési lehetőségeket kínáló platformok iránt, amelyek többségét fintech cégek tervezték. A hagyományos piaci szereplők már évek óta hátrányban szenvednek a magas díjaik és elvárt minimum befektetett tőke miatt, a fintech cégek platformjai viszont alacsony belépési küszöböket határoznak meg, jóval alacsonyabb díjak mellett (ilyen pl. a RobinHood).

Egyre jellemzőbb, hogy a befektetők robottanácsadók segítségét veszik igénybe a befektetési döntések meghozatalakor, ezzel is spórolva a személyes tanácsadás magas díján. Egyre nagyobb tehát a nyomás a hagyományos piaci szereplőkön is az alternatív díjakra épülő rendszerek kialakításáért, innovatív árazás nélkül végképp lemaradnak a versenyben. Ennek jelentőségét egyre több alapkezelő és vagyonkezelő ismeri fel, számos szolgáltató indult már el saját innovatív platformjával, amelyre igyekeznek bevonzani a fiatalabb befektetőket.

8. A befektetési tanácsadáson túlmutató szolgáltatások

A vagyonkezelő és wealthtech cégeknek ma már a befektetési tanácsadáson túlmutató szolgáltatásokat kell nyújtaniuk ahhoz, hogy megtartsák ügyfeleiket, akik egyre több és személyre szabottabb szolgáltatást várnak el a kifizetett díjakért cserébe.

Egyre több az olyan vagyonkezelő cég, amely a hagyományos befektetési szolgáltatásokon túl banki és biztosítási szolgáltatásokat is nyújt ügyfeleinek.

9. Az ökoszisztémán belüli összefogás

Egyre több vagyonkezelő igyekszik együttműködést kialakítani az iparágban tevékenykedő más cégekkel, hogy a versenyben maradás mellett a hatékonyságot is növelni tudják. Gyakran előfordulnak ma már hagyományos és fintech cégek közötti együttműködések, sok banki szereplő például fintech cégek felvásárlásával igyekszik növelni szolgáltatási palettáját és innovatívabb megoldásokat kínálni.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bear
szijjarto
koronavírus covid-19 vakcina oltás pandémia
mway
turistarepulo1500shutter-20170730

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog S&P500, te drága

A P/E ráta a részvények árazottságának egyik legismertebb mérőszáma. Azt mutatja meg, hogy a jelenlegi vállalati...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
GettyImages-1181246635