Major Akos_Apa csavarog_I_2019
Befektetés

Apa csavarog – Major Ákos fotográfus munkái ember nélküli tájakról, amelyek az emberről mesélnek

műtárgy.com
Az embernek olykor szüksége van egy kis csavargásra. Mondhatnánk azt is, hogy sétára a friss levegőn, de egyértelműen kiérezni, hogy a két kifejezés, bár hasonló cselekvést jelöl, különböző színezettel, más-más hangulattal bír. Major Ákos a TOBE Galleryben most látható kiállításának címe Apa csavarog. A falakról fekete-fehér fotográfiák tekintenek a nézőkre, elmélyült csavargásra, csendes felfedezésre invitálva őket.
Major Akos_Apa csavarog_I_2019

Ha elmegyünk csavarogni, mindenféle különösebb cél nélkül, nem sietve járni egyet, akkor a szemünknek, miközben pásztázza a tájat, lehetősége van megállapodni egy-egy részleten. Legyen szó akár emberkéz alkotta objektumokról, akár természet formálta képződményekről. Major Ákos a szürke különböző árnyalataiban finoman kibontakozó felvételei is egyfajta visszafogott, távolságtartó szemlélődésről tanúskodnak. Már-már melankóliába hajló nyugalom sugárzik ezekről a képekről, és valami meghatározhatatlan időnkívüliség.

11_Apa csavarog-Dad's walks_Akos MAJOR

Elhagyatott, jobb napokat látott épület (mintha egyenesen ránk bámulna), téliesbe forduló táj, lombjukat levetett fák – séták emlékei. És az emlékek emlékei, mert a képek között a csavargások során begyűjtött, lepréselt levelek, virágok fotói is helyet kaptak. Szerepel továbbá egy férfi, az alkotó édesapjának portréja, ám nem ő a címben szereplő apa, az ugyanis maga Major Ákos, aki fényképezőgépét a nyakába véve gyermekkora színterein jár-kel.

Major Akos_Apa csavarog_III_2020

Major Ákos kiállításának fotográfiái Pakson és a környékén készültek, tehát ott, ahol az alkotó a gyerekkorát töltötte, és ahová most, immár apaként vissza-visszatér, és ha lehetősége adódik rá, akkor nagy sétákra indul. Nyilvánvalóan fontosak számára ezek a helyszínek, de a képeken nem látszódik múltba révedés, nem lengi be őket édes-bús nosztalgia, inkább újrafelfedezést tükröznek.

02_Apa csavarog-Dad's walks_Akos MAJOR

Major Ákosnak az Apa csavarog a második egyéni kiállítása, az első, a REND, 2018-ban került megrendezésre szintén itt, a galériában. Természeti és városi csendéleteket, egymással párba állított, a világ számos pontján készült képeket vonultatott fel, amelyekkel kapcsolatban már akkor is a nyugalmat és a harmóniát emelték ki a méltatók. Ezek pedig a mostani kiállításon az intim közeg miatt talán még jobban érvényre jutnak. A korábbi művekre jellemző sajátos színvilág szintén jellegzetes, szürkékre cserélése jól áll ennek a személyes témának.

Major Ákos a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában grafikát tanult, majd 2000-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) vizuális kommunikáció szakán. 2009-ben fordult figyelme a fotográfia felé.

Az Apa csavarog február 27-ig tekinthető meg a TOBE Galleryben, hétköznaponként bejelentkezéssel, szombaton pedig 11-től 15 óráig.  A kiállítás az NKA támogatásával valósult meg.

Szerző: műtárgy.com

Találd meg a neked való befektetési alapot!
frankfurt
5g_mobiltorony
koronavirusvakcina_oltas
koronavírus vakcina oltás 2 getty stock

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
csaj a strandon gety