Befektetés

Erste: késésben a gazdasági fellendülés

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Erste Alapkezelő írását olvashatják:

"A koronavírus harmadik (néhol már negyedik) hulláma miatt késésben van a gazdaságok normalizálódása, de a legvalószínűbb forgatókönyv továbbra is az, hogy az év második felében masszív felpattanás lesz a növekedési ütemben.  Valójában globális szinten az elmúlt hetekben megjelenő adatok is jól tartották magukat a várakozásokhoz képest: az ázsiai export és a feldolgozóipar, a vállalati hangulatindexek és az előzetes beszerzési menedzserindexek azt vetítik előre, hogy az ipari termelés és a beruházások átlag fölötti növekedést produkálnak. A néhány gyengébb adat (főleg a kiskereskedelemből) valószínűleg átmeneti hatásokat tükröz (kedvezőtlen amerikai időjárás, kínai holdújév, kapacitásproblémák a chip-gyártásban).

Az amerikai kötvényhozamok emelkedése, ami februárban kissé megijesztette a tőzsdéket, az elmúlt hetekben tovább folytatódott. Az amerikai jegybank, a Federal Reserve egyelőre kiváró álláspontra helyezkedett, érdemben nem lépett fel a hozamemelkedés ellen. A medián várakozás továbbra is az, hogy az amerikai kamatok 2023 előtt nem fognak változni. Az Európai Központi Banknál viszont láthatóan jobban aggódnak a pénzügyi kondíciók szűkülése miatt és jelezték, hogy a második negyedévben több kötvényt fognak vásárolni az eszközvásárlási program keretében, mint az év első hónapjaiban. A nyugat-európai hozamok emelkedése nem meglepő módon meg is torpant. Ezzel szemben néhány feltörekvő piaci jegybank már a szigorítás irányába lépett, kamatot emelt a brazil, az orosz és a török jegybank (utóbbiból jó nagy balhé is lett).

A portfóliónk összetételén továbbra sem változtattunk. A részvénypiacokat több szempontból is sérülékenynek látjuk: a kisbefektetői felmérésekben az optimisták és pesszimisták aránya közel van az elmúlt 10 évben látott csúcsokhoz, az alapkezelőknél pedig a részvényarány jóval magasabb, a készpénzarány pedig jóval alacsonyabb a historikus átlagnál. Eközben a befektetők idegeit sorra borzolják egyes hedge fundok komoly veszteségeiről érkező hírek, melyek több nagybanknál is lecsapódtak. Közép- és hosszútávon ugyanakkor a részvénypiacokat továbbra is számos tényező támogatja (gazdasági nyitás, gyors profitnövekedés, jegybanki expanzió, fiskális stimulusok, megfelelő hozamtermelő alternatívák hiánya).

A kötvénypiacokon a továbbiakban is olyan szegmensekre súlyozunk, ahol a hozamfelárak kínálnak valamiféle puffert a fejlett államkötvényhozamok emelkedésének kedvezőtlen hatásait kompenzálva. A feltörekvő piaci kötvényeket (elsősorban az állampapírokat, kevésbé a vállalati kibocsátásokat is) negatívan érintette a dollárhozamok emelkedése és a dollár erősödése, és ennek a trendnek a folytatódása kockázatot jelent. Ugyanakkor ezen a piacon a hozamok már feljebb jöttek az év eleji mélypontról, a fejlett piaci kötvényekhez mért felárak pedig megnyugtatónak tűnnek a historikus átlaghoz képest. A legalacsonyabb kockázatú nyugat-európai állampapírokban továbbra sem látunk fantáziát."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
trader23