Befektetés

Raiffeisen: a reáleszközök tűnnek jó befektetésnek

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Márciusban továbbra is az amerikai hozamemelkedés volt a fókuszban, az emelkedés a februári megugrás után sem állt meg, csak alacsonyabb ütemben folytatódott. Ennek megfelelően a részvénypiacon folytatódott a növekedési típusú részvények alulteljesítése és az értékalapú befektetések felülteljesítése. Az indexekben kifejezve ez komoly emelkedést jelentett a Dow Jones Industrial Average és a Eurostoxx 50 indexekben, míg az inkább növekedési részvényeket tartalmazó Nasdaq teljesítménye negatív volt.

Pozitívumnak tekinthető ugyanakkor a részvénypiaci volatilitást követő VIX index lassú csökkenése, ami a részvénypiaci opciók iránti kereslet relatív csökkenését mutatja. Persze nem tudjuk, hogy ez a vételi opciókra vagy inkább az eladási opciókra igaz, de az elmúlt egy évben azt láthattuk, hogy a vételi opciókkal történő spekuláció nagyon népszerű lett, ami a kiemelkedő kockázatosság miatt a piac törékenységét növelte, tehát itt egy visszarendeződés pozitív lehet.

A világkép alapvetően nem változott, az általános várakozás, hogy az oltási kampányok eredményeként a koronavírus járvánnyal kapcsolatos korlátozások megszűnése, elsősorban a fejlett világban, komoly keresletnövekedést fog generálni, főleg a szolgáltatási szektorban. Ennek rövid távon minden bizonnyal lesz egy inflációemelő hatása, amit az ultralaza monetáris és fiskális környezet is erősít. A kérdés, hogy ez hosszabb távon hogyan fog alakulni, mindenesetre az államadósságok nagymértékű emelkedése nem jó jel arra vonatkozóan, hogy az alacsony inflációs környezet a jövőben is tartósan fennmarad.

A nyersanyagpiacokat a rövid távú keresleti és kínálati várakozások mozgatják, ezen belül az olaj inkább alulteljesítő volt, mert az oltási programok lassan haladnak, a kereslet felívelése ugyanis nagyrészt attól függ, hogy a fejlett világ polgárai mikor fognak elkezdeni ismét utazni. Az arany továbbra is inkább gyengülő trendben van, az arany árfolyamára ugyanis a hozamemelkedés negatívan hat. Ugyanakkor, amennyiben inflációs hedge-ként tekintünk rá, akkor továbbra is van helye egy befektetési portfólióban.

A devizapiacon a március a dollár erősödését hozta. Ez elsősorban a tovább emelkedő hozamkörnyezetnek volt köszönhető, ami főleg az euróövezeti hozamokkal szemben ma már komoly hozamelőnyt jelent, bár a reálhozamok Amerikában is még mindig negatívak.

Összességében továbbra is a reáleszközök tűnnek megfelelő választásnak, ezért a modellportfólióban a részvények és az alternatív eszközök (ezen belül az ingatlan és az arany) súlya a meghatározó. Továbbra is az értékalapú részvénybefektetéseket preferáljuk, emiatt viszonylag magas a nagyobbrészt ilyen típusú részvényekből álló hazai, régiós és a fejlődő piacok súlya."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző

Osztályvezető

Osztályvezető
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
trader23