szivar gazdag ember
Befektetés

Kiderült, mibe fektetik a leggazdagabb családok pénzét

Portfolio
Közzétette néhány bizalmi vagyonkezelő, köztük a Duquesne, a Soros Fund Management és a Blue Pool Capital, hogy milyen befektetésben tartja a leggazdagabb családok vagyonát – számol be a hírről a Bloomberg.

Bár a legtöbb bizalmi vagyonkezelő kapcsán nagyon nehéz kideríteni, milyen befektetéseket hajtanak végre gazdag ügyfeleik számára, néhányuk benyújtotta Amerikában a nagyobb kitettségeiket felsoroló nyilatkozatot (a 13F nyilatkozatot azoknak a vagyonkezelőknek kell benyújtaniuk, amelyek 100 millió dollárnál nagyobb vagyonnal bírnak).

A legtöbb vagyonkezelő azonban nagyon diszkrét a befektetéseit illetően, sokan úgy kerülik meg a befektetéseik nyilvánosságra hozatalát, hogy részvénybefektetéseiket külsős vagyonkezelő cégre bízzák. Vannak olyanok is, mint a Bill Hwang vezette Archegos Capital Management, amely swap ügyleteken keresztül vett értékpapírokat, így a tényleges kitettségei rejtve maradtak. A történetnek persze meg is lett a böjtje:

Minden esetre abból a pár benyújtott nyilatkozatból kiderül, hogy a Stanley Druckenmiller vezette Duquesne bizalmi vagyonkezelő 154,6 millió dolláros kitettséget szerzett a Citigoupban, emellett kisebb befektetéseket hajtott végre a JP Morganben is. Mindezek mellett a vagyonkezelő 69,7 millió dollárt fektetett a Booking online utazásszervezőbe és növelte részesedését a Strabucksban és az Expediában is.

Druckenmiller a fentiek mellett megszabadult kitettségétől a Walt Disneyben és a Carnivalban, és ugyancsak visszavágta befektetéseit a használtautó-kereskedésben utazó Carvanában és a Freeport-McMoRan bányatársaságban, utóbbi részvényei egyébként idén eddig már 70%-ot emelkedtek.

A Soros Fund Management a ViacomCBS, a Baidu, a Vipshop Holdings és a Tencent részvényeiből vásárolt be. A 27 milliárd dollárt kezelő iroda kapcsán úgy tudni, hogy az Archegos-ügy előtt még nem tartotta ezeket a részvényeket.

A Blue Pool Capital, amely részben az Alibaba csoport két alapítójának, Joe Tsainak és Jack Mának a vagyonát kezeli, az amerikai techóriásokban növelte részesedését és csökkentette kitettségét az egészségügyi rézvényekben az első negyedévben. A hongkongi székhelyű cég új befektetést hajtott végre az Uberben és a Twitterben, tovább növelte befektetéseit a Microsoftban és a Facebookban.  

A Bluecrest Capital Management, Michale Platt milliárdos befektető cége, az első negyedévben 3,8 milliárd dollárnyi amerikai részvényt tartott, ami közel 400 millió dollárral több mint az előző negyedévben. A cég legnagyobb új pozíciói között van az NRG Energy, a China Biologic Products Holdings és a Churchill Capital Corp VII.

A san franciscoi Iconiq Capital, amely olyan gazdag emberek pénzét is kezeli, mint a Sheryl Sandberg, Mark Zuckerberg és Reid Hoffman, arról nyilatkozott, hogy befektetéseinek értéke 121%-kal 8,9 milliárd dollárra nőttek az előző negyedévhez képest. Az Iqonig tovább növelte kitettségét a Snowflake-ben, de befektetett a Robloxba és a Twilióba is.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
gyorgyevics
forint bankjegy
Tőzsde - Bull Bear
spar
mnb

Alapblog Pénzt? Vagy életet?

2020 az elég megrázó társadalmi kísérletek éve volt. Számomra leginkább azért, mert az egész nyugati társadalomból...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Az árfolyamcsökkenésből is kivennéd a részed? Itt a helyed!
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
ether bánya