bitcoin
Befektetés

Pillanatok alatt roppanhat össze a bitcoin, ha igaza lesz az elemzőnek

Portfolio
Nem könnyű feladat a bitcoin értékét fundamentális oldalról megfogni, éppen ezért kifejezetten hasznos lehet a befektetők számára a technikai elemzés, amely megfelelő forgalom mellett szinte minden eszköznél remekül használható. A bitcoin grafikonja azonban most nem néz ki jól, és Louis Navellier, a Navellier & Associates alapkezelő elnöke és alapítója szerint akár 10 000 dollár alá is csökkenthet a legnépszerűbb kriptopénz árfolyama.

A bitcoin árfolyamának meghatározása több szempontból is problémás feladat. Ahogy a kriptopénz kritikusai rámutatnak, a bitcoinnak nincs belső értéke. Nincsenek jövőbeli pénzáramlások, amelyeket diszkontálni lehetne, mint egy részvénynél, mivel egyáltalán nincsenek pénzáramlások.

Az egyik megoldás az érték meghatározásához, hogy a kitermelés költségét - akárcsak egy olyan fém esetében, mint az arany vagy az ezüst - az áramköltség és a bitcoin bányászatához szükséges számítási költségek felhasználásával határozzuk meg. Egy másik módszer az, hogy becslést készítünk a globális "anti-fiat" piacra, meghatározzuk ebben a bitcoin piaci értékét és innen haladunk visszafelé.

Viszont egy harmadik módszer a technikai elemzés, amely során megpróbálunk mintákat felismerni az ár- és volumen grafikonokon. Mint maga a bitcoin, a technikai elemzés is egyesek szerint felfogható úgy, mint valami hókuszpókusz, aminek csak azért van értéke, mert az emberek azt hiszik, hogy van értéke. De ha valaki otthon érzi magát a Fibonacci szintek és a Bollinger szalagok világában, akkor igen is kifejezetten hasznos segítséget tud nyújtani a technikai elemzés a befektetési döntéseknél.

Louis Navellier, a Navellier & Associates alapkezelő elnöke és alapítója azt mondja, hogy kettő, úgynevezett "fej-váll alakzatot" azonosított, amelyek szerinte arra utalnak,

hogy a bitcoin 10 000 dollár alá fog esni.

Navellier azt mondja, amikor megkérdezi a magánbefektetőket arról, hogy miért fektettek be bitcoinba, akkor leggyakrabban az a válasz, mert az árfolyam emelkedett.

A szakember szerint, ha a befektetők csak azért vették meg, mert felfelé ment, akkor valószínűleg azért fogják eladni, mert lefelé megy. Szerinte egy 30 000 dollár alá történő letörés jelentős csökkenéshez fog vezetni, mivel a 2021-es kereskedés túlnyomó többsége e szint felett zajlott, ami a kereskedők által "overhead supplynak" nevezett állapothoz vezetett.

Az overhead supply kifejezés arra utal, mikor valaki veszít egy pozíción, akár 15-20 százalékot, majd az árfolyam visszapattan és a befektető például 5 százalék mínuszban ki tud szállni, vagy esetleg nullára képes csökkenteni a veszteségét, és már ekkor nyertesnek érzi magát. Navellier szerint ez játszódik le most a bitcoin piacán is.

Mindemellett bitcoinban lévő tőkeáttételes pozíciók - néha akár 100:1 arányban - szintén súlyosbíthatja az esetleges esést.

Ha ezúttal összeomlik az árfolyam, az brutálisabb lesz az érintett egyéni befektetők nagy száma miatt

- mondja Navellier.

(MarketWatch)

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
budapest duna parlament getty stock mobil
jeff bezos amazon media kit forrás amazon
vakcina_oltas_koronavirus
astrazeneca_oxford_covid_vakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Mire kell figyelned? Melyek az első lépések?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
B79BB8DC-F827-4823-AE56-41F2B14B94A6