bitcoin
Befektetés

Pillanatok alatt roppanhat össze a bitcoin, ha igaza lesz az elemzőnek

Portfolio
Nem könnyű feladat a bitcoin értékét fundamentális oldalról megfogni, éppen ezért kifejezetten hasznos lehet a befektetők számára a technikai elemzés, amely megfelelő forgalom mellett szinte minden eszköznél remekül használható. A bitcoin grafikonja azonban most nem néz ki jól, és Louis Navellier, a Navellier & Associates alapkezelő elnöke és alapítója szerint akár 10 000 dollár alá is csökkenthet a legnépszerűbb kriptopénz árfolyama.

A bitcoin árfolyamának meghatározása több szempontból is problémás feladat. Ahogy a kriptopénz kritikusai rámutatnak, a bitcoinnak nincs belső értéke. Nincsenek jövőbeli pénzáramlások, amelyeket diszkontálni lehetne, mint egy részvénynél, mivel egyáltalán nincsenek pénzáramlások.

Az egyik megoldás az érték meghatározásához, hogy a kitermelés költségét - akárcsak egy olyan fém esetében, mint az arany vagy az ezüst - az áramköltség és a bitcoin bányászatához szükséges számítási költségek felhasználásával határozzuk meg. Egy másik módszer az, hogy becslést készítünk a globális "anti-fiat" piacra, meghatározzuk ebben a bitcoin piaci értékét és innen haladunk visszafelé.

Viszont egy harmadik módszer a technikai elemzés, amely során megpróbálunk mintákat felismerni az ár- és volumen grafikonokon. Mint maga a bitcoin, a technikai elemzés is egyesek szerint felfogható úgy, mint valami hókuszpókusz, aminek csak azért van értéke, mert az emberek azt hiszik, hogy van értéke. De ha valaki otthon érzi magát a Fibonacci szintek és a Bollinger szalagok világában, akkor igen is kifejezetten hasznos segítséget tud nyújtani a technikai elemzés a befektetési döntéseknél.

Louis Navellier, a Navellier & Associates alapkezelő elnöke és alapítója azt mondja, hogy kettő, úgynevezett "fej-váll alakzatot" azonosított, amelyek szerinte arra utalnak,

hogy a bitcoin 10 000 dollár alá fog esni.

Navellier azt mondja, amikor megkérdezi a magánbefektetőket arról, hogy miért fektettek be bitcoinba, akkor leggyakrabban az a válasz, mert az árfolyam emelkedett.

A szakember szerint, ha a befektetők csak azért vették meg, mert felfelé ment, akkor valószínűleg azért fogják eladni, mert lefelé megy. Szerinte egy 30 000 dollár alá történő letörés jelentős csökkenéshez fog vezetni, mivel a 2021-es kereskedés túlnyomó többsége e szint felett zajlott, ami a kereskedők által "overhead supplynak" nevezett állapothoz vezetett.

Az overhead supply kifejezés arra utal, mikor valaki veszít egy pozíción, akár 15-20 százalékot, majd az árfolyam visszapattan és a befektető például 5 százalék mínuszban ki tud szállni, vagy esetleg nullára képes csökkenteni a veszteségét, és már ekkor nyertesnek érzi magát. Navellier szerint ez játszódik le most a bitcoin piacán is.

Mindemellett bitcoinban lévő tőkeáttételes pozíciók - néha akár 100:1 arányban - szintén súlyosbíthatja az esetleges esést.

Ha ezúttal összeomlik az árfolyam, az brutálisabb lesz az érintett egyéni befektetők nagy száma miatt

- mondja Navellier.

(MarketWatch)

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
montenegro
adobevallas adozás
GettyImages-1211246441 (3)
predator drone hellfire rakéta bombázás légi támogatás
faanyag építkezés
gyerekek_shutter

Kiszámoló Zöld lakáshitel

Az MNB októbertől úgynevezett zöld lakáshitelt vezet be 200 milliárd forint kerettel, 25 évig fix, maximum 2,5%-os...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Melyek a leginkább izgalmas és ígéretes részvények?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
gettyimages-505499637