Előfizetői tartalom

Drágaságom: miért érdemes még mindig részvénybe fektetni?

Portfolio
Tavaly március óta őrült ralit láthattunk a világ részvénypiacain, a részvényárfolyamok emelkedését példa nélküli globális monetáris és fiskális stimulus segítette. Egy ekkora rali után nyilván nem olcsók már a részvények, a SocGen szerint kifejezetten drágák, azonban, ha figyelembe vesszük azt is, hogy az állampapírhozamok jellemzően kifejezetten alacsonyak, az már árnyalja az összképet. Historikus példák alapján a mostanihoz hasonló alacsony kamatkörnyezetben indokolt a magas részvényárazás, derül ki a SocGen elemzéséből. Az elmúlt hónapok tőzsdei ralija ellenére több országban/régióban, így Magyarországon is még mindig relatíve olcsók a részvények a kötvényekhez képest.

A globális koronavírus-járvány kitörését követően meredek árfolyamesés következett be világszerte a tőzsdéken. Tavaly márciusban azonban a részvénypiacok elérték a mélypontjukat, azóta pedig példa nélküli monetáris és fiskális stimulus segíti egyrészt a gazdaságok kilábalását, másrészt a tőzsdék emelkedését. És, hogy a több mint egy éve tartó részvénypiaci rali után olcsó vagy drága a világ vezető tőzsdéje, az amerikai? A SocGen erről tömören csak annyit ír:

Az amerikai részvénypiac abszolút értékben nézve kifejezetten drága.

Ha részvénypiaci árazásról beszélünk, akkor legtöbbször a P/E ráta alapján értékelünk, ahol az árfolyam és az adózott eredmény hányadosaként előálló mutató alapján mondunk véleményt arról, olcsók vagy drágák-e a részvények.

Miről szól még a cikk?

  • Ha abszolút értékben nézzük, akkor drágák a részvények.
  • Ha az állampapírpiaci hozamokat is figyelembe vesszük, akkor már nem drágák.
  • Sőt, vannak olyan régiók, ahol jóval olcsóbbak, mint az állampapírok.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés