lufi gyerek infláció buborék getty stock
Befektetés

Keresztbetett az infláció a magyar kötvénybefektetéseknek, oda az egész év?

Miközben a tőzsdék tovább meneteltek, a megugró inflációs várakozások bekorlátozták a kötvényalapok hozamszerzési lehetőségeit az év első felében. Így is voltak azért olyan forintos sorozatok, amelyek szép hozamokat értek el, egy éves időtávon 10% feletti teljesítményekkel is találkozhattunk. A vállalati kötvényekbe fektető stratégiák kifizetődőnek bizonyultak, a legnagyobb kötvényalapok pedig még ilyen inflációs környezetben is tovább növelték vagyonukat.

Nehéz félév volt ez a kötvényalapoknak

Amilyen jól ment idén eddig a részvénypiacoknak, olyan kihívásokkal teli időszak volt az utóbbi fél év a kötvénypiacok számára. A jól teljesítő részvénypiacok, az egyre erősebb lábakon álló gazdasági aktivitás, a fogyasztás beindulása és ezzel együtt az inflációs félelmek megugrása negatívan hatottak a kötvényalapok teljesítményére, a kötvényhozamok emelkedése sok magyar kötvényalap hozamszerzési lehetőségét is megnehezítette.

Ennek ellenére is voltak olyan alapok, amelyek utóbbi fél évben szép hozamokat tudtak elérni befektetőiknek, egy éves időtávon pedig még jobb a helyzet.

A befektetési alapok féléves összefoglalói közül eddig az alábbiak jelentek meg a Portfolio-n:

Az alábbi listán jól látszik, hogy az abszolút hozamú kötvénystratégiák és a vállalati kötvénybefektetések is kifizetődőek voltak, a hazai kötvénybefektetések azonban egyelőre alulteljesítettek.

Az év első felében a legjobb hozamot a forintos, lakossági sorozatok között az MKB Adaptív Kötvény Abszolút Hozamú Alap érte el 6,5%-os hozamával, az alap éves teljesítménye a 15%-ot is meghaladja.

A második a sorban a CIB Algoritmus Alapok Részalapja közel 4%-os féléves hozammal, a harmadik helyen pedig a Budapest High Yield Vállalati Kötvény alap végzett több mint 3%-kal.

Ha az egyéves hozamok szerinti listát nézzük, akkor is a fenti három alap végez az első helyeken: az MKB Adaptív Kötvény végez az első helyen, ezt a Budapest High Yield követi közel 14%-kal, majd a CIB Algoritmus alap jön közel 8%-kal.

ktv1

A pénzpiaci alapok közül csupán két forintos, lakossági sorozat maradt, ezek féléves és éves hozama is elenyésző, mivel ezeknek az alapoknak a nagy likvid hányad miatt be vannak határolva a hozamszerzési lehetőségeik.

ktv2

Még mindig az OTP Optima a legnagyobb

Bár kihívásokkal teli időszak volt az utóbbi fél év, ez nem nagyon látszik meg a legnagyobb kötvényalapok kezelt vagyonán: a 10 legnagyobb alap által kezelt vagyon fél év alatt 3,3%-kal, egy év alatt pedig több mint 22%-kal bővült.

  • A legnagyobb kötvényalap továbbra is az OTP Optima rövid kötvényalap, amely június végével bezárólag közel 260 milliárd forintos vagyont kezelt.
  • A második helyen a CIB Start Tőkevédett Alap áll 189,5 milliárd forinttal,
  • a harmadik helyre pedig a K&H Kötvény alap fért fel 153,7 milliárd forinttal.

A legnagyobb kötvényalapok közül fél év alatt 4 alap vesztett vagyonából, a legtöbbet százalékos mértékben a K&H állampapír alap, amelynek kezelt vagyona közel harmadával csökkent.

ktv3

A megmaradt pénzpiaci alapok közül az elmúlt fél évben mindegyik alap vesztett vagyonából, a kategória kezelt vagyona fél év alatt közel harmadával, egy év alatt pedig közel a felével csökkent. A legtöbb pénzt a megmaradók között a K&H Dollár Pénzpiaci alap kezeli 14,4 milliárddal, ezt az Aegon Lengyel Pénzpiaci Alap követi közel 8,62 milliárddal, majd az Aegon Pénzpiaci alap 8,44 milliárddal.

ktv4

A kötvényalapok és pénzpiaci alapok teljesítményét a Sharpe-mutató szerint is összehasonlítottuk, amely azt mutatja meg, hogy egységnyi szórásra vetítve mekkora többlethozamot tudott felmutatni az alap egy adott időtávon.

Három éves időtávon a forintos, lakossági sorozatok közül a legjobb Sharpe-mutatót az Erste Abszolút Hozamú Kötvény D sorozata produkálta, ezt követte az Aegon BondMaxx R sorozata, majd az Erste Kamatoptimum Nyíltvégű Alap.  

A vizsgált lakossági 59 sorozatból 48 alapnak lett pozitív a Sharpe-mutatója.

ktv5

A lakossági kötvény- és pénzpiaci alapok teljesítményének teljes listáját pedig az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

ktv6

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
repce