bull
Befektetés

Nyugtat az amerikai jegybankelnök, pluszban zártak a tengerentúli tőzsdék

Portfolio
Tegnap elindult a második negyedéves gyorsjelentési szezon, a fókuszban tegnap és ma is a nagybankok voltak. Az inflációs adatok mellett a piaci szereplők továbbra is a Covid-változatokat, különösen a delta variáns aggasztónak mondható terjedését figyelhetik. Ma az ázsiai tőzsdéken rossz hangulatú kereskedést láthattunk, szintén kedvezőtlen hangulatú kereskedést láthatunk Európában is. A brit FTSE-nél a kimondottan rossz teljesítmény a nemrég közölt inflációs adatnak is betudható, elsősorban az élelmiszerárak és a használt autók árának emelkedése miatt ugyanis közel 3 éves csúcsra ugrott az Egyesült Királyságban az infláció. A befektetők ma is az tengerentúli eseményekre figyelhetnek, hiszen tovább dübörög a második negyedéves gyorsjelentési szezon, ma jelentett többek között a Bank of America, a Citigroup és a Delta Air Lines is - egyelőre az elemzői várakozásokhoz képest pozitív teljesítményeket láthatunk a nagyvállalatoknál. Mindezek mellett nyugtatott az amerikai jegybankelnök az előre kiadott beszédében, mely szerint a Fed egészen addig fenntartja majd támogató monetáris politikáját, amíg a munkaerőpiacon nem sikerül elérni a hőn áhított javulást. Ennek hatására pozitívan zártak az amerikai tőzsdék döntően a Fed-elnök kijelentései, valamint olyan vállalatok, mint az Apple jó teljesítménye miatt.

Pozitívan zártak az amerikai tőzsdék

A kereskedés zárásakor a három legjelentősebb amerikai tőzsdeindex pozitívan zárt. A Dow 0,13 százalék, az S&P 500 0,12 százalék, a Nasdaq pedig 0,17 százalék pluszban fejezte be a kereskedést. Az S&P 500-ra Jerome Powell Fed-elnök kijelentései gyakorolhattak pozitív hatást, amelynek értelmében még egy ideig az amerikai jegybank fenntartja a laza monetáris politikát. A Nasdaq indexen pedig az Apple részvények kiugróan jó teljesítménye lendített.

Nincs nagy változás az amerikai tőzsdéken, de alapvetően pozitív a hangulat

Nem sokat változtak a tengerentúli tőzsdeindexek Jerome Powell Fed-elnök kongresszusi meghallgatását követően, amelyben kijelentette, hogy egyelőre fenntartják a laza monetáris politikát.

A Dow Jones jelenleg 0,16 százalékos, az S&P 500 pedig 0,24 százalékos pluszban van az előző napi adatokhoz képest. Egyedül a Nasdaq indexe van enyhén a negatív tartományban, -0,02 százalékos pozícióval.

Elemzők szerint a mérsékelt változás hátterében az állhat, hogy a piacok hozzászoktak ahhoz, hogy hosszú távon marad a jelenlegi laza monetáris politika.

Kezdeti emelkedés után enyhe mínuszban vannak az amerikai tőzsdék

A kereskedés elején az S&P 500 még új napközbeni csúcsra erősödött, miután Jerome Powell Fed-elnök bejelentette, hogy a Fed egészen addig fenntartja majd támogató monetáris politikáját, amíg a munkaerőpiacon nem sikerül elérni a hőn áhított javulást.

A kedvező befektetői hangulat viszont gyorsan elillant, az eladók ragadták magukhoz a kezdeményezést így jelenleg az S&P 500 0,13 százalékos mínuszban van, hasonlóképpen a Dow Jones, amely -0,12 százalékon áll, a Nasdaqot pedig -0,02 százalékon jegyzik az előző napi értékekhez képest.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Komoly eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX végül 0,9 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül az OTP 0,9 százalékot esett, míg a Mol 0,6 százalékot esett, a Richter 1,4 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékkal került lejjebb.

BoE: A kriptovaluták még nem jelentenek veszélyt a pénzügyi stabilitásra

A kriptovaluták még nem elég nagyok ahhoz, hogy rendszerszintű kockázatot jelentsenek a pénzügyi stabilitásra - mondta szerdán Jon Cunliffe, a Bank of England helyettes kormányzója.

Tovább a cikkhez

Nyugtat Powell, emelkednek az amerikai tőzsdék

Kimondottan jó hangulatú piacnyitást láthattunk a tengerentúli tőzsdéken, a Nasdaq 0,7 százalékos, a Dow 0,4 százalékos, az S&P 500 pedig fél százalékos pluszban kezdte a napot. A hangulatra jó hatással volt a jegybankelnök nemrég kiadott beszéde.

Magyar idő szerint szerda este hatkor kezdődik Jerome Powell kongresszusi meghallgatása, azonban a Fed már órákkal az esemény előtt kiadta az elnök beszédét. A beszéd alapján az infláció számottevően emelkedett az utóbbi hónapokban és várhatóan magas is marad még egy darabig mielőtt csökkenni kezd. A jegybank vezetője azonban kiemeli, hogy a Fed egészen addig fenntartja majd támogató monetáris politikáját, amíg a munkaerőpiacon nem sikerül elérni a hőn áhított javulást.

Továbbra sincs meg az irány Európában

A késő délutáni órákban is leginkább az iránykeresés a jellemző Európa vezető börzéin, -0,5 és 0,7 százalék közötti elmozdulásokat láthatunk jelenleg. A brit FTSE 100 továbbra is alulteljesít vélhetően a kedvezőtlen inflációs adatnak köszönhetően, a BUX index is 0,3 százalékos mínuszban áll, a francia CAC 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a német DAX-nál érdemi elmozdulást nem láthatunk.

Powell: csak átmeneti lesz az infláció megugrása

Az infláció számottevően emelkedett az utóbbi hónapokban és várhatóan magas is marad még egy darabig mielőtt csökkenni kezd – áll Jerome Powell Fed-elnök szerda esti kongresszusi meghallgatására készült beszédében. A jegybank vezetője kiemeli, hogy a Fed egészen addig fenntartja majd támogató monetáris politikáját, amíg a munkaerőpiacon nem sikerül elérni a hőn áhított javulást.

Tovább a cikkhez

A Fitch nincs elragadtatva Amerika teljesítményétől, még mindig lebegtetik a leminősítést

Megerősítette a leminősítés lehetőségére utaló, egy éve érvényes negatív kilátás fenntartásával az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolását szerdán a Fitch Ratings. A nemzetközi hitelminősítő a Londonban bejelentett döntés indoklásában kiemelte: az Egyesült Államoknak előnyére szolgál, hogy a dollár a világ elsődleges tartalékvalutája, és ez rendkívüli mértékű finanszírozási rugalmasságot biztosít az amerikai államháztartás számára.

Tovább a cikkhez

Brutális inflációs adat érkezett, megszólalt a sztárbefektető

A tegnap megismert, régóta nem látott magasságokba szökő amerikai inflációs adatok apropóján osztotta meg vélekedését a jelenlegi helyzetről a CNBC megmondóembere, Jim Cramer. A guru szerint mindenki számára egyértelmű, hogy tombol az infláció, ezt lehet ugyanis hallani minden olyan vállalattól, amely bármilyen nyersanyagot vásárol. Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni, amikor az elmúlt 13 év legnagyobb inflációs hullámát éljük át, Cramer szerint a válasz egyszerű: tech részvényeket kell venni. Véleményét természetesen meg is indokolta a guru, néhány közkedvelt tech-óriás példáján keresztül.

Tovább a cikkhez

Nagyot ugrott a Citigroup nyeresége

A bevételek és az egy részvényre jutó eredmény szempontjából is kedvezőbb lett a Citigroup második negyedéves gyorsjelentése az elemzők által vártnál. A nyitás előtti kereskedésben pozitívan reagált a bank árfolyama, így már némi emelkedést mutat.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Delta Air Lines a gyorsjelentés után

A Delta Air Lines nemrég az elemzői becsléseket meghaladó negyedéves bevételről számolt be, továbbá azt is közölte a vállalat, hogy várhatóan nyereséges lesz a pénzügyi év hátralévő részében, mivel az utazás iránti kereslet élénkül, és a nemzetközi piacok a gyorsan haladó oltási programok hatására újra megnyílnak.

A Delta második negyedéves korrigált működési bevétele 49 százalékkal 6,35 milliárd dollárra csökkent 2019 azonos időszakához képest, de így is jócskán meghaladta az elemzők 6,22 milliárd dolláros átlagos becslését. Ami pedig a részvényárfolyamot illeti, a kereskedés előtti adatok alapján 1,6 százalékos pluszban nyithat a részvény, idén pedig egyelőre 4,7 százalékos a plusz a papírnál.

Jelentett a Wells Fargo, emelkedik az árfolyam

A Wells Fargo az elemzői várakozások feletti 20,27 milliárd dolláros bevételről és 1,38 dolláros egy részvényre jutó eredményről adott számot az idei második negyedévre vonatkozóan, a bank papírjai közel 1 százalékot emelkedtek a gyorsjelentés közzététele utáni percekben a nyitás előtti kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Nem tudnak esni a tőzsdék – Mutatjuk mi van a háttérben

Az elmúlt hat és fél hónap bizonyos szempontból az utóbbi hatvan év egyik legerősebb tőzsdei időszakának mondható. Ha azt vizsgáljuk, hogy hányszor nézett be az S&P 500 index az 50 napos mozgóátlag alá, utoljára 1995-ben láttunk ilyen erős első félévet.

Tovább a cikkhez

Rossz számok érkeztek, esik a Bank of America részvénye

Közzétette legfrissebb számait a Bank of America, az elemzői konszenzusnál kisebb bevétellel, de nagyobb profittal zárta a második negyedévet a nagybank. A nemrég megjelent gyorsjelentés után 1,9 százalék feletti mínuszban van a bank árfolyama a nyitás előtti kereskedésben, idén eddig azonban már több, mint 31 százalékos a plusz a jegyzésnél.

A befektetők elsősorban a bevételek alakulását figyelik, amely egyrészt azt mutatja, hogy az alacsony kamatkörnyezetet továbbra is megszenvedi a társaság, másrészt pedig hogy az értékpapírpiaci környezet kedvezőtlenül változott, az ügyfelek aktivitása jócskán visszaesett a ritkán látható piaci aktivitást hozó tavalyi második negyedévhez képest.

Jászai Gellért tovább növelte részesedését a 4iG-ben

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett információk szerint a Jászai Gellért  kizárólagos tulajdonában lévő iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Manhattan Magántőkealap közel 70 ezer 4iG részvényt vásárolt, az ügylet eredményeképp Jászai 4iG-ben fennálló szavazati jogának mértéke 58,55 százalékról 58,62 százalékra növekedett.

Tovább a cikkhez

Kötvénykibocsátásra készül a Masterplast

Újabb kötvényeket bocsáthat ki a Masterplast az MNB által meghirdetett Növekedési Kötvényprogram keretein belül, legfeljebb 6 milliárd forint értékben – derül ki a Masterplast BÉT-en közzétett közleményéből.

Tovább a cikkhez

Csalódást okozott a Bank of America

Az elemzői konszenzusnál kisebb bevétellel, de nagyobb profittal zárta a második negyedévet a Bank of America. Az imént megjelent gyorsjelentés után 2,1% feletti mínuszban van a bank árfolyama a nyitás előtti kereskedésben. A befektetők elsősorban a bevételeket és az átmeneti tételektől tisztított eredményt figyelik.

Tovább a cikkhez

Bitcoint kínáltak, több millió forint készpénzt raboltak

Jelentős értékre, felfegyverkezve és csoportosan elkövetett rablás miatt ítélte el a Fővárosi Törvényszék első fokon azokat a férfiakat, akik kriptovaluta-adásvétel ürügyén kirabolták áldozatukat.

Tovább a cikkhez

Rosszul teljesítenek a légitársaságok

A borongós hangulatú európai kereskedésben szektorszinten kimondottan rosszul teljesítenek a légitársaságok részvényei, 2,3 százalékos mínuszával a Wizz Air teljesít a legrosszabbul, de 1 százalék feletti a mínusz az easyJet, az IAG, az Air France és a Lufthansa papírjánál is.

Országos szinten legalizálnák a kannabiszt az Egyesült Államokban?

Chuck Schumer szenátusi többségi vezető, Ron Wyden pénzügyi elnök és Cory Booker New Jersey-i szenátor ma egy sajtótájékoztatón teszi közzé a marihuána legalizálását célzó törvényjavaslatuk vitatervezetét - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Újabb inflációs adat érkezett, mínuszban a vezető európai börzék

A nyitástól távolodva továbbra sem alakult ki markáns irány az európai tőzsdéken, a BUX is csak mérsékelt elmozdulást mutat. Vélhetően a váratlanul magas amerikai inflációs adatnak köszönhetően nyomott a hangulat Európa tőzsdéin, például a DAX 0,2 százalékkal került lejjebb annak ellenére, hogy a májusban elért 13 éves csúcshoz képest kissé lassult júniusban a fogyasztói árak éves emelkedésének üteme Németországban.

Mindemellett a francia CAC szintén 0,2 százalékos mínuszban van, míg a brit FTSE 100 fél százalékkal került lejjebb, a kimondottan rossz teljesítmény a nemrég közölt inflációs adatnak is köszönhető, elsősorban az élelmiszerárak és a használt autók árának emelkedése miatt ugyanis közel 3 éves csúcsra ugrott az Egyesült Királyságban az infláció.

Magas forgalom mellett adják az Akko részvényét

Ma kifejezetten erős forgalom látható az Akko esetében, a kereskedés volumene már elérte a 41,53 millió forintot, ezzel egyben a BÉT második legforgalmasabb papírja. Jelenleg az Akko-tól csak az OTP forgalma magasabb 222,58 millió forinttal, míg mögötte a Richter található 31 millió forintos volumennel. Az elmúlt 180 nap átlagához képest az Akko forgalma 40,65 millió forinttal magasabb.

Az Akko árfolyama egyébként a mai kereskedésben 1,1 százalékkal került lejjebb, míg év eleje óta 7,97 százalékos pluszban áll.

Lefordulás Európa tőzsdéin

Kimondottan rossz hangulatban indult a nap az európai tőzsdéken, a DAX történelmi csúcsa közelében járva 0,2 százalékos mínuszban kezdte a kereskedést, a CAC 0,25 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 0,4 százalékot esett. A milánói börze egyelőre az irányt keresi, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot gyengült. A mérsékelt esések mögött részben a tegnapi tengerentúli adat húzódhat meg, miszerint 30 éves csúcsra ugrott az amerikai maginfláció.

Az európai befektetők emellett ma is az USA-ra figyelhetnek, hiszen tovább dübörög a második negyedéves gyorsjelentési szezon, ma jelent többek között a Citigroup és a Delta Air Lines is.

Keresi az irányt a magyar börze a nyitásban

Keresi az irányt a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,05 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül az OTP és a Mol is 0,1 százalékot emelkedett, míg a Richter 0,3 százalékos mínuszban van, a Magyar Telekom pedig stagnál egyelőre a mai kereskedésben.

Új piacra léphet be az Apple, csúnyán meg is ütötték a leendő versenytársak részvényeit

Az Apple egy olyan szolgáltatáson dolgozik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy részletekben fizessenek a vásárlásokért - jelentette kedden a Bloomberg. A hír megjelenése után az Afterpay és más "buy now, pay later" (BNPL) vállalatok részvényei nagyot estek.

Tovább a cikkhez

Mínuszban nyithat Európa

  • Többnyire kedvezőtlen hangulat uralkodott kedden az amerikai tőzsdéken, a Dow 0,3 százalékos, az S&P és a Nasdaq pedig 0,4 százalékos csökkenéssel zárta a napot. A mérsékelten rossz hangulat részben annak volt betudható, hogy a friss adatok szerint az amerikai infláció a vártnál nagyobb mértékben nőtt és 30 éves csúcsra ugrott. Mindeközben a befektetők a ma jelentő cégek gyorsjelentéseit emésztik, a JP Morgan és a Goldman Sachs eredményei is a várakozások felett alakultak.
  • Az amerikai piacokon látott rossz teljesítmények és az inflációs adat után leginkább esést láthattunk az ázsiai tőzsdéknél is. A japán Nikkei és a dél-koreai Kospi 0,3 százalékot esett, míg a és az ausztrál börze 0,1 százalékkal feljebb került, a Hong Kong-i tőzsde azonban 0,6 százalékot esett, a shanghaji börze pedig 0,8 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek kedvezőtlen hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Az MNB ma reggel publikálja statisztikai mérlegének friss adatát, míg a KSH az ipari termelés részletes adatait közli. Szintén az ipar statisztikája jelenik meg az Európai Unióban, a tengerentúlon pedig a termelői árak mellett este a Fed Bézs könyvét ismerhetjük meg.
  • Az olaj ára 0,1 százalékkal lejjebb került, így a Brent ára hordónként 76,8 dolláron áll, míg a WTI típus 75,1 dolláron. Az arany árfolyama 0,3 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1813 dolláros az árfolyam.
  • A forint jelenleg enyhe erősödés jeleit mutatja a vezető devizákkal szemben, most 357 forint 50 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 303 forint 30 filléres szinten állnak a jegyzések.
makronaptár0712

Ma teszi közzé gyorsjelentését többek között a BlackRock, a Citigroup és a Delta Air Lines.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

Kifakadt a neves befektető: ez már olyan, mint 1999 – Épp a második dotkomlufi zajlik?

Felpörögtek a kockázati tőkés befektetések az idei év első felében, van, aki szerint már a dotkomlufi időszakára, 1999-re emlékeztet a helyzet. Soha annyi unikornis nem volt, mint most, repkednek a 100 millió dolláros „csekkek” a forrásbevonáskor, a befektetők egyszerűen csak nem akarnak kimaradni. A Nasdaq index háromszorozódott öt év alatt és a legnagyobb amerikai vállalatok mind a technológia szektorból kerülnek ki, ezer-kétezer milliárd dolláros értékeltséggel. De azért van több megnyugtató különbség is az ezredfordulóhoz képest.

Tovább a cikkhez
Találd meg a neked való befektetési alapot!
USA koronavírus Egyesült Államok Covid-19
vihar brüsszelben
libanon elnök
astrazeneca_vakcina_oltoanyag

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tesla, Nio, Xpeng - melyek néznek ki a legjobban és mit várhatunk tőlük a jövőben?
0F7C5113-E30A-4B76-8BBF-0ED3D1FBD2C0