medve
Befektetés

Árral szemben: a "világ legpesszimistább hedge fundja" beshortolja a tech részvényeket

Portfolio
Aki az elmúlt években technológiai részvényeket vásárolt, az mostanra jó eséllyel ül szép profitban, még akkor is, ha a tavalyi év végén és az idei év elején azért a gazdasági újranyitásból leginkább profitáló vállalatok részvényei jelentősen felülteljesítők voltak a tech cégekkel szemben. Tehát ha a hosszabb távú trendnél maradunk, akkor egyértelműen benne van még a szél tech hajó vitorlájában, és még rövidtávon is olyan faktorok jelentek meg - mint a járványhelyzet romlása, vagy a hozamcsökkenés -, amelyek támogathatják a szektort. Még a Wall Street nagyágyúi is a legtöbbször vételt vagy tartást javasolnak az ágazatra, most azonban a "világon leginkább pesszimistának tartott hedge fund" bejelentette, hogy eljött az idő beshortolni a technológiai vállalatok részvényeit, a cég stratégája pedig el is mondta, hogy miért.

Tovább menetelnek a tech részvények

Süket fülekre találtak azoknak a kiáltásai, akik az elmúlt évtizedben a technológiai lufi végét kiáltották, amely nemcsak, hogy még nem durrant ki, de mindössze 5 technológiai részvény - a FAAMG-papírok – teszik ki az S&P 500 index piaci kapitalizációjának 23 százalékát, ami messze túlszárnyalja a dotcom lufi idején látott szinteket.

Forrás: Compustat, Goldman Sachs Global Investment Research

A Ned David Research is azok között van, akiken átrobogott a techvonat, hiszen a hagyományosan a pontos piaci időzítésről ismert (ha ezúttal nem is) cég két hónappal ezelőtt eladási ajánlást adott ki a tech cégekre, de azok végül 14 százalékot raliztak ezen az időtávon. Ezek után a cég stratégái múlt héten feladták alulsúlyozásukat, arra számítva, hogy az újranyitásból leginkább profitáló cégek papírjaiból a növekedéséi részvényekbe való rotáció a kötvényhozamok zuhanásával párosulva további technológiai felülteljesítéshez fog vezetni.

A gyorsan változó Covid-helyzet, párosulva a Fed júniusi kamatdöntő ülésen tanúsított szigorúbb hangnemével, a ciklikus értékalapú papírokat tömörítő szektorokkal szembe megy, amelyek általában pozitívan korrelálnak a kamatlábakkal és a hozamgörbével

- közölte Rob Anderson, a Ned Davis stratégája. A vírus lefolyása valószínűleg befolyásolni fogja, hogy a Growth vagy a Value szektorok kerülnek-e fölénybe a második félévben – tette hozzá.

Miután lemaradt a kis kapitalizációjú részvények mögött - amelyek a gazdasági újraindulás legnagyobb haszonélvezői voltak -, az S&P 500 index tech papírjai két hete sikeresen ledolgozta az alulteljesítést. A lendület múlt héten is folytatódott, amikor a kis kapitalizációjú részvények 3,9 százalékot zuhantak, míg a Nasdaq 100 index 0,2 százalékot esett, az S&P 500 technológiai részvényei pedig 0,4 százalékot emelkedtek.

Ahogy a Bloomberg is megjegyzi, július felénél a kis kapitalizációjú részvények 2020 márciusa óta a legnagyobb mértékben vannak lemarad megacap társaiktól, ami növeli az aggodalmat, hogy az elmúlt időszakban domináns befektetési téma változik, mivel a koronavírus delta-változata gyorsan terjed, és a gazdasági mutatók a korábbi éles visszapattanás után mérséklődést mutatnak.

A Ned Davis azzal, hogy elhagyta pesszimista előítéleteit, csatlakozott a Wall Street számos olyan stratégájához, akik jelenleg optimisták a technológiai szektorra, köztük a Goldman Sachs, a Citigroup, a UBS, az Oppenheimer és a JP Morgan, akik mind felülsúlyozásra ajánlják az ágazatot, míg a Deutsche Bank, a Morgan Stanley, a BMO, a Bank of America és a BTIG stratégái semlegesek az információs technológiai szektorra.

A világ legpesszimistább hedge fundja

Ahogy viszont az intézményi stratégák a jelentős emelkedés első jelére fedezik az esésre játszó pozícióikat, a Wall Street legpesszimistább stratégiái is párhuzamosan megjelennek. Az egyik ilyen Russell Clark, aki korábban a Horseman - amely a ZeroHedge szerint a világ legpesszimistább hedge fundja -, jelenleg pedig a Russell Clark Investment Management vezetője. Russel legutóbbi levelében arról tájékoztatta a befektetőit, hogy alapjának, amely már csak 296 millió dollárnyi kezelt eszközt számlál, júniusban volt eddig a legrosszabb hónapja a 2021-es évben, amikor 5,37 százalékot veszített.

clarkge july 2021
Forrás: Citco Fund Services

Viszont ez nem minden, hiszen lehet, hogy sokkal fájdalmasabb hónapok előtt áll az alap, ha valóban csak most indul újra a technológiai rali. Miért? Mert ahogy Clark mondja:

Azon gondolkodom, hogy nettó shortolom a tech részvényeket

Clark így fogalmazza meg a befektetési tézisét:

„Először is, most már értem, hogy a technológiai részvények, még a pénzügyileg veszteségesek is, miért voltak képesek ilyen túlzottan magas értékeltségeket elérni. Az Amazon megmutatta, hogy a fogyasztót megragadni képes, veszteséges vállalatok monopolhelyzetet tudnak kiépíteni. A Facebook azt mutatja, hogy a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) még akkor is csak 5 milliárd dolláros bírságot szabhat ki, ha a cégek visszaélnek a monopolhelyzetükkel, és a Bizottság nem kényszerítheti ki a vállalat feldarabolását. A Legfelsőbb Bíróság 2019-es döntése (Ohio kontra American Express) megmutatta, hogy a bíróság csak akkor tekint egy vállalatot monopóliumnak, ha az mind a beszállítói, mind a fogyasztói számára emeli az árakat. Az American Express magas díjakat számíthatott fel a kiskereskedőknek, de hacsak nem bizonyítható, hogy a fogyasztók ezt megszenvedték, a Legfelsőbb Bíróság nem tesz semmit a piaci erővel való visszaélés ellen. Az ilyen esetek lehetséges következménye, hogy a befektetők potenciális, a fogyasztókkal szemben álló monopóliumokat találhatnak, és túlzott értékeltségeket kényszeríthetnek ki, hogy megkönnyítsék a tőkebevonást és az összeolvadásokat (ami valószínűbbé teszi, hogy a vállalatok domináns szereplőnek számítanak). Ez azzal a következménnyel jár, hogy az M&A célpontok vonzóbbá válnak. Ezt a hatást olyan részvényeknél láthatjuk, mint a Tesla, az Adobe, a Slack, és úgy tűnik, hogy minden 20-szoros P/S rátán forgó, de veszteséget termelő vállalatnál jelen van, amit csak találok.”

A kérdés tehát az, hogy "miért kellene ennek véget vetni"?

„Nos, ahogyan azt a múlt hónapban említettük, az amerikai képviselőház szívesen szabályozná a nagy technológiai cégeket. De mint fentebb megjegyeztük, a Legfelsőbb Bíróság még mindig támogatja a monopóliumokat. Olyannyira, hogy az FTC Facebook elleni keresetének elutasítása miatt a Facebook részvényei 5 százalékkal emelkedtek. Kína a közelmúltban nagyon hasonló szabályozást vezetett be a technológiai vállalatokkal szemben. És persze Kínában a kormány a király, és a Legfelsőbb Bíróság nem áll az útjába. A szabályozás, amely alapvetően megakadályozza, hogy a két nagy technológiai oligopólium előnyben részesítse a leányvállalatokat, drámai hatást váltott ki. A Vipshop, a TAL Education, az Oriental Education és a KE Holdings részvényeinek árfolyama mind elszakadtak a Nasdaqtól, némelyikük árfolyama 50 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben esett.”

Az érvelést az abszurd végletekig víve Clark arra a következtetésre jut, hogy miközben a Facebook, az Amazon, a Netflix és az Alphabet (Google) (FANG) részvényei továbbra is emelkednek, "kezd egyre nehezebbnek tűnni a veszteséges vállalatok részvényeibe való befektetés abban a reményben, hogy monopóliummá válhatnak vagy, hogy egy monopólium felvásárolja őket. A jelenlegi amerikai kormányzat és a kínai tekintélyelvű kormány kombinációja biztosítja, hogy minden tranzakciót alaposan megvizsgálnak, és ösztönzik a versenyt. A kockázati tőke számára ez katasztrófát jelenthet, különösen a kínai startup cégekbe befektetők számára. Ezt a véleményemet támasztja alá a Softbank gyenge teljesítménye, amely szintén radikálisan eltért a Nasdaqtól. A Softbank Vision Fund a világ legnagyobb kockázatitőke-alapja, méghozzá elég nagy különbséggel".

Clark még ennél is tovább megy, és felhozza BofA befektetési igazgatója, Michael Hartnett által az elmúlt egy évben hangoztatott álláspontot, mely szerint Kína a jövedelmi egyenlőtlenségeket támadja:

"Kína politikája a piacok likviditásának csökkentésére, az erős valuta fenntartására, ugyanakkor a bérek emelésére és a verseny ösztönzésére irányul. Úgy tűnik, hogy ezek a politikai lépések most már érvényesülnek, ami azt jelenti, hogy kiigazítjuk az alap portfólióját."

Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy Clark elkezdte shortolni a kínai technológiai vállalatokat, "mivel úgy tűnik, hogy sok ilyen vállalatnak nincs üzleti stratégiája a pénzkeresésre", és megnézi azokat a veszteségesen működő nyugati technológiai vállalatokat is, amelyek kilépési stratégiája az M&A volt, és shortolja őket, mivel úgy véli, hogy alulteljesítők lesznek.

Ugyanakkor Clark a növekvő tech shortját mezőgazdasági vonatkozású longokkal fogja párosítani, "de hedgelni fog likviditásvezérelt eszközökkel, amelyeket a kínai monetáris politika befolyásol, nevezetesen a kriptovalutával és arannyal".

Ennek eredményeként Clark arra a következtetésre jut, hogy az alapja - amely az elmúlt évtized nagy részében nettó shortos volt - mielőtt rövid időre longos lett volna a Covid-válság idején, ami segítette is 2020-ban 14,3 százalékos hozamot elérni-, ismét "enyhén nettó shortossá válna akár ebben a hónapban, vagy a következőben."

historial gross and net exposure
Forrás: Russell Clark Investment Management

Az egész sztori konklúziójaként érdemes emlékezni arra, hogy azzal, hogy Clark techet shortol, nem csak a központi bankokkal megy szembe, akiknek sehol nincs akkora tőkeáttételük, mint a teljes piaci tőke több mint 20 százalékát kitevő 5 vállalatnál, hanem mostantól a kisbefektetői/reddites-tömeggel is szembe fog menni, amely hőkereső rakétaként támad minden nettó shortos alapra, majd addig facsarja a legnagyobb short állományát, amíg csak lehet (lásd Melvin Capital).

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
75 éves a forint 5 forintos érme mnb
GettyImages-1211246429 (13)
németország nyugdíj_getty
zöld ingatlan
vakcina
maszk_GettyImages-1214207063
pfizervakcina

Kiszámoló Hogyan adózol?

Bár már sokszor írtam az adózásról, úgy tűnik, érdemes még írni róla. A választások közeledtével az ellenzék...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Kagi, Renko, Heikin Ashi - melyik mire jó?
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.07
Sustainable World 2021
2021.09.08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021.09.15
Property Investment Forum 2021
repce