bullbear
Befektetés

Kedvező inflációs adat érkezett, mégis mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Az ázsiai tőzsdéken ma komolyabb elmozdulásokat nem láthattunk, Európa tőzsdéin ugyancsak az iránykeresés volt jellemző. A nap vállalati sztoriját az AutoWallisnál láthattuk: az OTP elkezdte követni a céget és közzétett egy elemzést, amely alapján közel 50 százalékos felértékelődési potenciált látnak a részvénynél, az írás hatására komoly rali indult a midcapnél. Érkezett ma egy fontos gazdasági adat is, a várt 0,4 százalék helyett havi alapon „csak” 0,3 százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi fél százalékos növekedés után. Ezt követően kifejezetten jó hangulatban indult a kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a késődélutáni órákban azonban elromlott a hangulat és végül mínuszban zártak a vezető részvényindexek.

Mérsékelt mínuszban zártak az amerikai tőzsdék

A nap végére a Dow Jones 0,84 százalékkal, az S&P 500 0,57 százalékkal, míg a Nasdaq 0,45 százalékkal került lejjebb. A teljesítmény annak ellenére volt gyengébb, hogy a vártnál kedvezőbben alakultak az inflációs adatok, bár év/év alapon az 5,3 százalékos CPI emelkedés azért továbbra is magas. Jobban zavarhatja jelenleg a befektetőket a gazdasági növekedés esetleges lassulása, illetve az, hogy hogyan alakulnak majd a harmadik negyedéves vállalati eredmények.

Komoly mínuszban zárt a magyar tőzsde

A BUX index végül 1 százalékos mínuszban fejezte be a napot, ezzel sereghajtó volt a kontinensen. Ami a blue chipeket illeti, az OTP részvényei 1,7 százalékkal, a Mol papírjai pedig 0,1 százalékkal kerültek lejjebb, míg a Richter jegyzése 1,2 százalékot esett, a Magyar Telekom azonban feljebb tudott kerülni 0,1 százalékkal. A nap vállalati sztoriját az AutoWallisnál láthattuk: az OTP elkezdte ugyanis követni a céget és közzétettek egy elemzést is, amely alapján közel 50 százalékos felértékelődési potenciált látnak a részvénynél, az írás hatására komoly rali indult a midcapnél, végül 12,3 százalékos pluszban zárt a papír.

Kedvező piacnyitás a tengerentúlon

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,2 százalékos erősödése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett. 

Érkezett ma egy fontos, befektetői hangulatot vélhetően befolyásoló gazdasági adat is, a várt 0,4 százalék helyett havi alapon „csak” 0,3 százalékkal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi fél százalékos növekedés után.

Ismerd meg Elon Musk élő mémkutyáját, Flokit

Elon Musk, a Tesla cégvezére ismét felrobbantotta az internetet legújabb tweetjével, amelyben új háziállatát, "Flokit" mutatja be. Musk, aki egy időben rendszeresen tweetelt az eredetileg poénnak indult dogecoin kriptovalutáról, egy képet posztolt a kutyájáról, amely ugyaúgy Shiba Inu fajta, mint a népszerű internetes mém, a "doge".

Tovább a cikkhez

Melyek most a legérdekesebb európai részvények? - online előadás csütörtök este

Európa részvényindexei a szezonális hatások, a kissé romló belső erő és a helyenként enyhe túlvettség, valamint a gazdasági nehézségek ellenére a világ élvonalában vannak idén. Mind északon, mind nyugaton, mind a mediterrán térségben ha csökkenő lendülettel is, de még élő trendben vannak az indexek. A komponensek között szétnézve azonban már erősen differenciált a kép, és nagyon nem mindegy, hogy mely országokban, mely szektorokban és ágazatokban, milyen részvényeket veszünk a portfóliónkba. Ezt gyakran nem is a fundamentumok, hanem a piaci hangulat és várakozások határozzák meg. Webináriumunkon során megnézünk néhány olyan egyedi részvényt, amelynek a technikai elemzés szemszögéből a legnagyobb potenciállal bírnak a következő hónapokra. Az előadás végén a felmerülő kérdésekre is igyekszünk választ adni.

Tovább a cikkhez

Lassult az amerikai infláció, de még így is 5% feletti az éves index

A várt 0,4% helyett havi alapon „csak” 0,3%-kal emelkedtek augusztusban a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a júliusi 0,5%-os növekedés után,  a volatilis élelmiszer- és energiaáraktól megtisztított maginfláció pedig a várt és előző havi 0,3% helyett csak 0,1%-os lett.

Tovább a cikkhez

Lefordulás Európa tőzsdéin

A délutáni órákban kisebb lefordulást láthatunk a vezető európai tőzsdéken, a befektetők vélhetően a rövidesen közlésre kerülő amerikai inflációs adat apropóján fújhattak visszavonulót.

A francia CAC 0,6 százalékos mínuszban van, míg a brit és a magyar tőzsde is 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a német DAX jegyzése 0,1 százalékos mínuszt mutat.

Megállíthatatlan az AutoWallis

Ahogy azt reggel megírtuk, az OTP elkezdte az követni az AutoWallist és egy részletes elemzést is közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a vállalat részvényét - az OTP 12 havi célára 48 százalékos felértékelődési potenciált feltételez. Az írás közzététele után komoly rali indult a papírnál, ami azóta sem csillapodott, sőt: jelenleg 13,2 százalékos a plusz, ezzel együtt idén már 46,5 százalékkal került feljebb a részvény.

A befektetők kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a papírt, az elmúlt 30 kereskedési nap átlagforgalmának már több, mint a háromszorosáért történtek tranzakciók.

awforg

Ezer milliárd dollár áramolhat még a bitcoinba Kevin O’Leary szerint

Kevin O'Leary milliárdos befektető úgy fogalmazott, hogy 2021 végére legalább meg akarja duplázni kriptopénz-kitettségét, továbbá azt jósolja, hogy "dollármilliárdok" áramolhatnak a piacra, amennyiben a kripto hivatalosan is új eszközosztállyá válik.

Tovább a cikkhez

Megállíthatatlan a tőzsdei úthenger, de nagyon kell most figyelni az öt óriást

Köszönhetően a rekordszintű lakossági aktivitásnak az S&P 500 index töretlenül emelkedik 2021-ben. Ennek egyik jele az 50 napos mozgóátlag alatti zárások totális hiánya, a másik pedig az idei 54 alkalom, amikor élete csúcsára emelkedett a vezető amerikai index. Mindkét paraméter nagyon hasonlít 1995-re. Van azonban az idén egy veszélye is a folyamatnak, ami nem más, mint a hatalmasra nőtt öt vezető technológiai vállalat kiemelt indexsúlya.

Tovább a cikkhez

Ez lenne a kínai részvény, ami állja a szigorítások viharát?

Az elmúlt hónapok Kínával kapcsolatos hírei javarészt arról szóltak, hogy a helyi szervek sorra szabályozzák a különböző ágazatokat, legyen itt szó a technológiai szektorról, az ingatlanpiacról, az oktatásról vagy akár a gaming szektorról. Az újabb és újabb intézkedések hatására komoly esést szenvedtek el a vonatkozó vállalatok részvényárfolyamai, az elmúlt néhány nap teljesítménye alapján azonban a tech-óriások szabadesése ha nem is megállni, de legalábbis lelassulni látszik. Érdemes lehet lassan egy fontos kérdést feltenni: vajon akadhatnak most jó befektetési lehetőségek a területen?

Tovább a cikkhez

Tovább püfölik a kínai tech cégeket - kiütéses vagy pontozásos vereségbe szaladnak bele?

Egyenlőtlen és vérre menő ökölvívó küzdelem zajlik az utóbbi hónapokban a kínai hatóságok és technológiai vállalatok között. A szabályozás ebben az időszakban a Közös Jólét elnevezésű program keretében magasabb fokozatba kapcsolt és számos oldalról ütni kezdte a szektor részvényeit. A szakpolitikának alig álcázott uralkodás néhol egészen mély, operatív szintű működésbe is beleszólt, néhol általánosabb, de alapvető szintű változásokat sürgetett. A szektor tagjai részéről a reakcióra a legjobb szó a meghunyászkodás volt, ami hűen mutatja az erőviszonyokat. Bár a tech cégek kezében egyre komolyabb tőke és adatvagyon halmozódik fel, az állampárt minden további nélkül képes őket visszaszorítani, hogy a nép és saját hatalmát megőrizze és a társadalmi, gazdasági folyamatokat kontroll alatt tartsa. A részvénypiac viszont érthető módon nem szereti ezeket a lépéseket, és ez főleg a nyugati tőzsdéken jegyzett vállalatok árfolyamán látszik meg. Ezeket a piacokat elsősorban nem is az azonnali profit hatás érdekli - ami olykor nemcsak közvetett hanem marginális is - hanem a tisztességes piaci verseny és a hatékonyság rombolása. Az árfolyamokon az látszik, hogy a bizalom megingása, sőt: zuhanása tartósnak tűnik, amit nem lesz könnyű visszaépíteni.

Tovább a cikkhez

Nem találja az irányt Európa

A nyitástól távolodva továbbra sem rajzolódik ki egyértelmű irány az európai tőzsdéken, a BUX azonban a maga 0,3 százalékos mínuszával a lemaradók között van, elsősorban a hazai blue chipek gyenge teljesítménye miatt: az OTP 0,1 százalékot esett, míg a Mol 0,4 százalékot gyengült, a Richter pedig 0,9 százalékot esett. Egyedül a Magyar Telekom tartja az emelkedését a nyitás óta, az árfolyam 0,7 százalékos emelkedést mutat.

1,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátásra készül a Coinbase

1,5 milliárd dollárnyi kötvényt bocsátana ki az Egyesül Államok legnagyobb kriptotőzsdéje, a Coinbase - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Itt a végjáték? Fizetésképtelenségre figyelmeztet a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője

A pénzszűkében lévő China Evergrande Group ingatlancsoport kedden közölte, hogy tanácsadókat bízott meg a pénzügyi lehetőségeinek vizsgálatával, és figyelmeztetett a fizetésképtelenség kockázatára az ingatlaneladások visszaesése közepette, aminek következtében részvényeinek és kötvényeinek árfolyama is meredeken csökkent - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Három nap rali után esik az OXO Technologies részvénye

Egy új tőzsdei szereplő, az OXO Technologies árfolyama tegnap sorozatban a harmadik napot zárta komoly pluszban, egy ponton 21 százalékos pluszban is járt a jegyzés 7 250 forintnál, ami gyakorlatilag duplázást jelent a zártkörű részvénykibocsátáskor meghatározott, 3 650 forintos részvényárhoz képest. Beigazolódni látszik azonban a mondás, miszerint "minden csoda három napig tart", az OXO részvénye ugyanis az eddig látott rali után komoly, 13,9 százalékos mínuszban indította a mai napot.

Sztárpapír születik, rávetették magukat a befektetők az AutoWallis részvényére

Ahogy azt reggel megírtuk, az OTP elkezdte az követni az AutoWallist és egy részletes elemzést is közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a vállalat részvényét - az OTP 12 havi célára 48 százalékos felértékelődési potenciált feltételez. Az írás közzététele után komoly rali indult a papírnál, jelenleg 10,9 százalékos a plusz, a befektetők kifejezetten magas forgalom mellett zsákolják a részvényt.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap Európa tőzsdéin

Vegyes képet festenek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos erősödése mellett a CAC 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a FTSE 100 0,2 százalékot esett. A milánói börze feljebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde stagnál a piacnyitásban. Ma a befektetők elsősorban a brit munkanélküliség alakulására és a felülvizsgált amerikai inflációra figyelhetnek.

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek felemás képet festenek a nyitáskor, az OTP 0,3 százalékot, míg a Mol fél százalékot esett, a Richter a tegnapi remek teljesítmény után egyelőre stagnál a kereskedésben, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot gyengült.

Árfolyamrakéták a magyar tőzsdén - Érdemes őket komolyan venni

4iG, Masterplast, AutoWallis, Waberer's, csak néhány az elmúlt hetek nagy magyar tőzsdei sztorijai közül. A cégek részvényárfolyama meredeken emelkedett, ezzel párhuzamosan pedig tőzsdei forgalmuk is megugrott, részarányuk a magyar tőzsdei forgalomból folyamatosan nő.

Tovább a cikkhez

48 százalékos felértékelődési potenciál van az AutoWallisban az OTP szerint

Az OTP elkezdte az követni az AutoWallist, és egy részletes elemzést közölt a cégről, amelyben 164 forintos célár mellett vételre ajánlja a vállalat részvényét. Az OTP 12 havi célára 48 százalékos felértékelődési potenciált feltételez.

Tovább a cikkhez

Bizonytalan piacnyitás jöhet Európában

  • Többnyire emelkedtek a tengerentúli tőzsdék a tegnapi kereskedésben, a Dow 0,8 százalékos erősödése mellett az S&P 500 0,2 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a tech-túlsúlyos Nasdaq stagnált. Ezzel megtört a napok óta tartó esés az amerikai tőzsdéken, amelyek hónapok óta a legrosszabb heti teljesítményüket nyújtották múlt héten. Egyedi részvények tekintetében az Apple remekül teljesített, miután az Epic Games cég elleni trösztellenes perében hozott vegyes bírósági ítélet közel 90 milliárd dollárral csökkentette a vállalat piaci értékét múlt pénteken. Az energiaipari részvények ugyancsak jól teljesítettek az erősödő olajárak miatt, míg a Wall Street nagy bankjai az amerikai állampapírhozamok enyhe emelkedését követve erősödtek.
  • Leginkább pozitív teljesítményt mutattak ma az ázsiai tőzsdék a fontos amerikai inflációs adatok érkezése előtt: a japán Nikkei 0,7 százalékkal feljebb került, míg a dél-koreai Kospi 0,9 százalékkal került feljebb, ezzel szemben a Hong Kong-i tőzsde 0,3 százalékot gyengült, a shanghaji börze pedig 0,1 százalékkal került feljebb, az ausztrál börze azonban érdemben nem mozdult el.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX azonban enyhe esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma az MNB az augusztusi mérlegét teszi közzé, ezzel egyidőben a júliusi fizetési mérlegstatisztikát is megismerjük. Ugyancsak ma érkezik még a júliusi ipar második becslése is, az ÁKK három hónapos diszkont-kincstárjegy aukciót tart, az MNB pedig kötvényvásárlási aukciót. Külföldön a brit munkanélküliség és a felülvizsgált amerikai infláció lehet érdekes.
  • Az olaj árfolyama 0,4 százalékkal került feljebb ma, így egy hordó Brent ára jelenleg 74,4 dollár, míg a WTI típusé 71 dollár. Az arany árfolyama unciánként 0,1 százalékos mínuszban áll 1793,1 dolláron.
  • A forint árfolyama jelenleg stagnál, most 349 forint 90 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 296 forint 20 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Raktári munkás egy drónnal. Fotó: Shutterstock
egészségügy műtét kórház orvos
balaton strand hőség
fodrász koronavírus
kórház beteg ágy covid koronavírus

Holdblog Kihaló iparágak?

Az ábrához hozzátehetjük, hogy azért az e-könyveket mégis csak könnyebb megosztani másokkal. Emlékezhetünk...

Holdblog Munka - Munka nélkül?

Lassan százmilliók döntenek úgy, hogy inkább a család jelentette örömök sokasítását, vagy például a távoli...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2021.09.22
Öngondoskodás 2021
2021.09.21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021.09.30
Energy Investment Forum 2021 - A MEKH szakmai támogatásával
2021.10.05
Követeléskezelési trendek 2021
boldog kereskedő trader befektető