nyugdíj idős öreg falu getty stock
Befektetés

Ez a magyar nyugdíjvalóság: szegénységi csúszdára kerülnek az idősek

Portfolio
Minden magyar nyugdíjas egy szegénységi csúszdára kerül, amint megállapították a nyugdíját – mondta el a Portfolio kérdésére válaszolva Farkas András nyugdíjszakértő, aki jövő szerdai Öngondoskodás konferenciánkon bővebben is beszél a problémáról.
Már csak pár nap, és jön a Portfolio Öngondoskodás konferenciája, ahol megtakarítási, öngondoskodási, vagyonkezelési és nyugdíjpiaci témákat veséznek ki a piac legismertebb szakemberei. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma! Részletek:

Mennyire valós probléma ma itthon a nyugdíjasok elszegényedése?

A magyar nyugdíjrendszerben a nyugdíjak megállapítása során a nyugdíjazás előtti év országos nettó átlagkereseti szintjéhez kell igazítani (valorizálni) a korábbi években szerzett nettósított kereseteket, ezt követően azonban a nyugdíjak rendszeres éves emelése csak az előrejelzett éves infláció mértékétől függ – tette hozzá a szakember.

Ha az infláció növekedési ütemét meghaladja a nemzetgazdasági átlagbér növekedése - az utóbbi fél évtizedben közel négyszer gyorsabban nőtt a nettó átlagkereset, mint az infláció -, akkor a nyugdíjak vásárlóértéke a nemzetgazdasági átlagbér vásárlóértékéhez képest folyamatosan zuhan. Ezért szegényedik minden nyugdíjas gyorsuló ütemben az aktív keresőkhöz képest.

Farkas András szerint lenne megoldás ennek orvoslására, de a nyugdíjas szervezetek által követelt vegyes indexálás révén történő nyugdíjkarbantartás önmagában nem megoldás, szükség van

  • egyrészt a nyugdíjmegállapítási évjárat szerint,
  • másrészt az egyes nyugdíjszintek szerint sávozott nyugdíjemelési módszer kidolgozására.
Már csak pár nap, és jön a Portfolio Öngondoskodás konferenciája, ahol megtakarítási, öngondoskodási, vagyonkezelési és nyugdíjpiaci témákat veséznek ki a piac legismertebb szakemberei. Ne maradj le róla, jelentkezz még ma! Részletek:

Természetesen lassítja a nyugdíjasok relatív elszegényedését a 13. havi nyugdíj visszaépítése és az idén kiugróan magas nyugdíjprémium, de az ilyen juttatások már középtávon is fenntarthatatlan megoldásoknak bizonyulhatnak.

Három kockázat is fenyegeti az állami nyugdíjrendszert

A mai állami nyugdíjrendszert három erősödő kockázat fenyegeti:

  1. a demográfiai öregedés,
  2. a foglalkoztatási kényszerhedonizmus, és
  3. a magországok demográfiai szivattyúja.

Farkas András szerint rendszerszinten a legnagyobb hiányosság a foglalkoztatói nyugdíjpillér hiánya. Az egyénre emiatt fokozott felelősség hárul a saját nyugdíjas élete kiegészítő pénzügyi fedezetének megteremtése érdekében, de ezt a felelősségét jellemzően nem ismeri fel, és sem az államtól, sem a munkáltatójától nem számíthat érdemi segítségre.

Szeretnél többet megtudni a magyar nyugdíjvalóságról és arról, mi hozhatna megoldást az egyre fenntarthatatlanabb rendszerben? Akkor gyere el a Portfolio jövő szerdai Öngondoskodás konferenciájára, ahol Farkas András bővebben is beszél a fenti problémákról és megoldási javaslatokról!

Farkas András
NyugdíjGuru News, alapító-főszerkesztő
Jogász, diplomata, 1994 és 2006 között biztosítótársaságok felsővezetésének tagja, 2007 és 2016 között pénzügyi közvetítő társaságok értékesítési vezetője. 2017-től független nyugdíjszakértő, szakmai
Tovább
Jogász, diplomata, 1994 és 2006 között biztosítótársaságok felsővezetésének tagja, 2007 és 2016 között pénzügyi közvetítő társaságok értékesítési vezetője. 2017-től független nyugdíjszakértő, szakmai Tovább

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
netflix
bear_1
kornai jános
falling chart
bét

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
bear_1
Olvasta már? Vegyesen zárt Amerika