nyugdij nyugdijas
Befektetés

Vallottak nyugdíjügyben a magyar pénzügyi szakemberek: ebben a formában nagy bajok lesznek

Portfolio
Tizenöt éven belül másfél millió ember tölti be a nyugdíjkorhatárt, de közülük csak nagyon keveseknek van erre megfelelő pénzügyi tartaléka. A magyar megtakarítási és vagyonkezelői piacot érintő kérdések mellett központi témája volt a nyugdíjmegtakarításoké a Portfolio szerdán megrendezett Öngondoskodás 2021 konferenciáján.

Szeptember 22-én rendezte meg a Portfolio az Öngondoskodás 2021 konferenciát, a hibrid eseményen a helyszínen és online formában mintegy 150-en vettek részt. A rendezvényről az alábbi cikkeink születtek:

A konferencia első szekciójában többek között olyan kérdésekre kerestük a választ, mint

  • Mit hoz a negyedik hullám a magyar megtakarítási piacon?
  • Hogyan értékelik a megtakarítási piaci helyzetképet a magyar felsővezetők?
  • Milyen eszközökkel tudják a piaci szereplők ösztönözni a hosszú távú megtakarítást?
  • Hogyan reagálnak a hagyományos piaci szereplők a pandémia során még nagyobb figyelmet kapó fintechek és online befektetési szolgáltatók térnyerésére?

Jelentősen megdobta a magyarok megtakarítási állományát az utóbbi másfél év, ez a piac minden szereplőjénél érezhető vagyonbeáramlással társult. A Portfolio Öngondoskodás 2021 konferenciájának nyitó panelbeszélgetésében a szakemberek kifejtették: abban bíznak, hogy a megtakarítási piac elmúlt időszakban látott növekedése kitart a jövőben is, az állampapírok mellett pedig több megtakarítási termék is hangsúlyosabb szerepet kap, ahogyan azt egyébként a pandémia is megmutatta.

Egyetértettek a fentiekkel a közönség soraiban is, ugyanis arra a kérdésre, hogy mely területen látnak a következő 1-3 évben a legpezsgőbb termékinnovációt, a válaszadók többsége a befektetési alapok mellett tette le a voksát.

Kevesen voltak azok, akik úgy látták, hogy a pandémia gyengítette volna az öngondoskodási hajlandóságot Magyarországon. A résztvevők döntő többsége szerint az elmúlt hónapok jót tettek a magyarok megtakarításainak:

Az első kérdéssel összhangban az a konszenzus született, hogy a befektetési alapok fognak tőkebeáramlás szempontjából leginkább felülteljesíteni önmagukhoz képest a következő 5 évben itthon. Az ingatlan- és állampapír piacra ugyanannyi szavazat érkezett, és viszonylag sok szavazatot kaptak a nyugdíjpénztárak is.

A konferencia második szekciójának témája a vagyonkezelés és ügyfélkiszolgálás volt. A koronavírus-járvány közepette új csúcsra ugrott a privátbankokban kezelt vagyon, az ügyfélszerzést azonban jelentősen megnehezítette az új, online világrend. A befektetési alapkezelőknek sem volt könnyű dolguk: bár az alapok sikerrel vették a tavaly tavaszi pánikhangulatot, folyamatosan jönnek az új szabályozói elvárások, ráadásul a passzív alapok és online szolgáltatók előretörése sem könnyíti meg a profitszerzési lehetőségeket. Mindeközben a nyár eleji lazításoknak köszönhetően elindult az óvatos pénzköltés a világban, a negyedik hullám azonban egyre nagyobb árnyékként vetül a piacokra és a gazdaságra.

A szekció panelbeszélgetésén elhangzott, hogy bár a pandémia felgyorsította a digitalizációt, a személyes tanácsadásra továbbra is nagy szükség lesz a befektetések piacán. Szó esett arról, hogy a privátbanki piacon, és azon belül is a legvagyonosabb szegmensben az új ügyfelek száma már nem tud jelentősen növekedni, inkább a meglévő ügyfelek vagyonfelhalmozása jelenti majd a növekedés fő motorját. A prémium szegmensben a valódi vagyonkezelési, befektetési tanácsadás elhanyagolt terület volt az elmúlt években, de ez is kezd erőre kapni a szolgáltatóknál. A szakemberek úgy látják, hogy az elmúlt években megnőtt a kereslet a kockázatosabb befektetések iránt, ezt alátámasztja, hogy sokan vagy szinten tartották, vagy növelték befektetési portfóliójuk kockázati szintjét az elmúlt időszakban:

A nyugdíjmegtakarításokkal még mindig hadilábon áll a magyar

A konferencia záró szekciója a rendszeres és ezen belül a nyugdíjmegtakarítások fontosságáról szólt, a szakemberek elárulták, hogy egy el nem költött vagyon halmozódott fel a pandémia alatt, aminek nagy része folyószámlán áll, és csak kis része fordult át tudatos megtakarítássá. A rendszeres megtakarítások terén tehát még bőven lenne tér a fejlődésre.

A közönségkérdésekre válaszolók kevesebb mint a fele indított új, rendszeres megtakarítást az elmúlt másfél évben, igaz, sokan azzal indokolták ezt, hogy már így is több rendszeres megtakarítással rendelkeznek. Sajnos azonban a konferencia hallgatósága nem feltétlenül reprezentálja az átlagos magyar háztartást, ahol ezek a számok korántsem festenek ilyen jó képet:

A rendszeres megtakarítások közül nyugdíjpénztárakban takarítanak meg a legtöbben a válaszadók közül, de többen vannak, akiknek egészségpénztárban, illetve egyéb formában van több megtakarítása.

Ha pedig arra vonatkozott a kérdés, hogy a fenti termékek közül hánnyal rendelkeznek a válaszadók, a legtöbben a háromféle terméket jelöltek be, 4-nél több rendszeres megtakarítással pedig csak nagyon kevesen rendelkeznek, még a pénzügyi szférában dolgozók körében is.

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bear_1
trader
hőmérőzés koronavírus maszkviselés
napelem_solarpanel
Oroszország permafroszt olvadás klímaváltozás

Holdblog Fogyó optimizmus

A tőzsdei hangulatindikátorok egy üzenete az szokott lenni, hogy ha sokan tartanak a részvényektől, akkor jó venni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni.
Online előadás
Egyszerű és hatékony stratégia.
bear_1