pénzfelvétel
Befektetés

Megérkeztek a magasabb kamatok Magyarországra, de mit művelnek a bankbetétek?

Több mint hat éve volt utoljára ilyen „magas”, 1,65%-os a jegybanki alapkamat Magyarországon. Már akkor sem a bankbetét volt a legkedvezőbb alacsony kockázatú befektetés, de azért egy átlagos lekötött betét 1% felett kamatozott. Most viszont a legtöbb banknál nyoma sincs annak, hogy értelmezhető kamatot akarnának fizetni a pénzünkre, miközben soha nem tartottunk még ennyit a bankszámlákon. Mi folyik itt?

Június végén kezdte meg kamatemelési ciklusát az MNB, azóta havi 30 bázispontos tempóban 0,6%-ról augusztusig 1,5%-ra, majd szeptemberben pedig 15 bázisponttal 1,65%-ra emelte a jegybank az irányadó rátát. Korábbi tapasztalatok alapján ilyenkor a betéti kamatoknak is meg kell lódulniuk, de nem ezt látjuk.

Egy átlagos éven belül lekötött lakossági betét az augusztusi adatok szerint 0,51%-ot, egy átlagos lekötött vállalati betét pedig 0,98%-ot kamatozik. Bár azóta történt még egy szeptemberi kamatemelés is, most már biztosan kimondható, hogy a betéti kamatok nem követték az alapkamat emelkedését, csak kis mértékű elmozdulás történt (főként a vállalati betéteknél).

Az okot a budapesti bankközi kamatláb, vagyis a BUBOR alakulásában is kereshetnénk, de nem itt találjuk meg. A 12 havi BUBOR például az alapkamatnál is jóval magasabban, 2% felett tartózkodik (elsősorban a bankközi piacon alkalmazott lejárati prémium miatt), és ha egyenlőképpen áraznák a bankközi és a lakossági forrásgyűjtés költségét a bankok, „illene” ehhez a szinthez tapadniuk a lekötött betéteknek is.

Ez persze soha nem volt teljesen így: 2015 elejétől 2020 végéig például az éven belül lekötött lakossági forintbetétek kamata átlagosan 13 bázisponttal elmaradt a 3 havi BUBOR-tól, mutatva többek között azt, hogy a lakossági forrásgyűjtésnek járulékos költségei (persze a haszna is) van a bankközihez képest, elég a betétgyűjtésben még mindig fontos, de csökkenő szerepet játszó bankfiókok üzemeltetésére gondolnunk.

2021-ben azonban valami megváltozott: idén a bankok átlagosan 65 bázisponttal fizettek kevesebbet a legfeljebb egy évre lekötött betétekre, mint amit a 3 havi BUBOR mutat. Kitágult tehát az a betéti marzsnak hívott számszerű előny, amit a bankközi forrásgyűjtéshez képest a lakossági betétgyűjtésen realizálnak a bankok az ügyfeleknek fizetett kisebb kamat formájában.

Ráadásul nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alacsony kamatkörnyezet miatt a lekötött betétek már több mint fél évtizede elvesztették korábbi népszerűségüket, így a háztartási betétek mindössze 21%-a és a vállalati betétek 13%-a volt lekötve augusztus végén.

Ezek nulla közeli (a vállalatok esetében gyakran nulla alatti) kamatozása miatt a tényleges betéti marzs a BUBOR értékéhez közelít.

Cikkünk alapkérdése tehát kissé átfogalmazva úgy hangzik: miért engedhetik meg maguknak ezt az árazást a bankok? Mint a legtöbb árazás esetében, kereslet-kínálati okokból:

Azért, mert még ilyen alacsony kamat mellett is jórészt bankban tartjuk a pénzünket, A Lakosság és A vállalatok egyaránt.

Amit a köznyelvben nem is betétnek, hanem bankszámlának nevezünk: a háztartások lekötés nélküli bankszámla-állománya például ötszöröse a 10 évvel ezelőttinek (jelenleg 9500 milliárd forint fölötti), a teljes bankban tartott pénzünk (betétállományunk) pedig 1,6-szorosára emelkedett, miközben a háztartási hitelállomány csak 6%-kal múlja felül a tíz évvel ezelőttit.

Ezt az aránytalan növekedést a kétféle állomány hányadosa, vagyis a bankok hitel/betét aránya tükrözi a leginkább. Tíz évvel ezelőtt 120% környékén járt, vagyis a bankok a hitelezési tevékenységükhöz a betéteken túl jelentős többletforrást is bevontak, leginkább külföldi tulajdonosaiktól. Ma ez a mutató (a belföldi állományok alapján) mindössze 62% az MNB adatai szerint, és a bankok belföldi betétállománya mintegy 12 500 milliárd forinttal múlja felül a belföldi hitelállományát (a külföldi eszközök és források ezt részben kiegyensúlyozzák).

Az alacsony hitel/betét arány nemcsak azt jelenti, hogy

  • úsznak a likviditásban a magyar bankok, hanem egyúttal azt is, hogy
  • kellően biztonságos mérlegszerkezettel rendelkeznek egy esetleges likviditási válság elviseléséhez (amennyiben például a jegybank vonakodna beavatkozni, vagy váratlan és nagyarányú betétkivonás történne), és
  • bőséges terük van még saját forrásból hitelezni, a hitelállományukat jelentősen növelni.

Az egyes bankok persze eltérhetnek az átlagtól, nincs azonban olyan kereskedelmi bank (az ábrán nem szereplő Cetelem Bankot leszámítva, amely – tudatosan - elsősorban nem betéti forrásokból gazdálkodik), amely 100% feletti hitel/betét aránnyal rendelkezett volna a 2020 végi adatok szerint. (Alábbi ábránk a csoporthoz tartozó bankok adatait konszolidálva, a nem csoporthoz tartozókat konszolidálás nélkül mutatja).

Mivel a magyar bankszektor és benne a bankok többsége messze van attól, hogy ne tudna bőséggel hitelezni a rendelkezésére álló betétekből, egyelőre nem kell arra számítani, hogy általános és tömeges betéti versenyt indítanának.

Nem kizárt azonban, hogy a piaci turbulenciákat (ahogy kis mértékben tavaly tavasszal a vállalati betéteknél előfordult egy-két hazai nagybank részéről) vagy éppen a monetáris szigorítást egyes bankok ügyfélszerzésre használják ki, vagy ezektől függetlenül emelnek kamatot. A betéti kamatok szempontjából ugyanis a kamatkörnyezet olyasmi, mint a kereskedőknél a beszerzési ár: az árazást sok más tényező, például az ügyfél(szegmensek)ért folytatott verseny és a bank stratégiai megfontolásai is befolyásolják.

Mivel a betéti kamatok várakozásaink szerint egy jó darabig még elhanyagolhatóan alacsonyak lesznek, továbbra is érdemes lehet máshol hozamot vadászni, illetve

a betéti kamatok helyett a hitelköltségek vagy a teljes számlaköltség alapján bankot választani.

Utóbbit megtehetjük például az alábbi kalkulátor segítségével:

Címlapkép: Getty Images 

Találd meg a neked való befektetési alapot!
minimálbér
vlagyimir putyin
vlagyimir putyin
maszk
covid koronavírus maszk getty stock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Vételi és eladási zónákat azonosítunk, melyek a trendekkel kiegészítve szuper hatékony párost alkotnak.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Portfóliókezelő menedzser

Portfóliókezelő menedzser
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
címlapkép