FONTOS Súlyos vallomás a Moderna vezérétől: jelentősen csökken a vakcinák hatékonysága az omikron variánssal szemben
wsb
Befektetés

Véget ért a téli álom? - Felrobbant két mémrészvény

Portfolio
Valóságos ralit láthattunk tegnap két, a korábban látott kisbefektetői őrület során is felkapott mémrészvénynél: mind a kanadai kannabiszcég Tilray, mind a szoftvergyártó BlackBerry jegyzése szárnyalt a nap második felében, a remek teljesítményt azonban nem csak technikai tényezőkkel, hanem mindkét cég esetében fontos hírekkel is lehet indokolni.

Felébredtek a kisbefektetők

Komoly ralit láthattunk két, a kisbefektetői short squeeze-őrület során is felkapott mémrészvénynél a tegnapi kereskedésben: mind a kannabisszal foglalkozó Tilray, mind a szebb napokat is látott szoftvercég BlackBerry jegyzése valósággal szárnyalt a nap második felében, a korábban látott hasonló dinamikájú ralikkal szemben azonban mindkét vállalat esetében be tudunk számolni fontos, a vállalatok fundamentumait és megítélését is nagyban befolyásoló hírekről. Ezek tükrében minden bizonnyal számos, pozíciójában súlyos mínuszokkal bennragadt kisbefektetőnek

úgy kellett a tegnapi rali, mint egy falat kenyér.

Mind a Tilray, mind a BlackBerry esetében elképesztő volumen mellett zsákolták a részvényeket - a kannabiszcégnél az elmúlt 30 nap átlagos forgalmánál 3,8-szor nagyobb értékben cseréltek gazdát a papírok, míg a Blackberry esetén ez a szorzó 3,6. Ami pedig a kisbefektetői aktivitást illeti, a hírhedt wallstreetbets-es subredditen közzétett statisztika alapján

a két mémrészvény azonosítója volt messze a legtöbbet emlegetett ticker a felületen.

wsb ticker mention
Forrás: reddit.com

De mégis miért kapták fel ismét a közelmúlt két sztárját?

Tilray

A Tilray egy friss bejelentés szerint átalakította a vezetőségét és a Bacardi korábbi cégvezérét, Blair MacNeil-t nevezte ki a vállalat elnökévé. MacNeil fogja felügyelni a Tilray orvosi és rekreációs célú kannabisz üzletágának értékesítését, marketingjét és a működését. Ugyancsak jót tett a kisbefektetői hátszél mellett az is, hogy kifejezetten jó napja volt tegnap a kannabisz szektornak, olyan versenytársak, mint például a Canopy Growth és a Cronos Group is több, mint 8 százalékkal kerültek feljebb, de ugyancsak remekül teljesített az Aurora és az Organigram részvénye is.

De az emelkedést a kisbefektetői "rohamnak" is köszönhetően magasan a Tilray vezette, a részvény végül 15,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

tilrayy

BlackBerry

A Blackberrynél is történt fontos esemény, az amerikai vállalat ugyanis sikeresen jegyeztetett be szabadalmat a leltárkezelő rendszerével kapcsolatban. Utoljára 2017-ben tudtak szabadalmat elfogadtatni a cégnél, ennél fogva a friss hír valóban nagy jelentőségűnek mondható.

Ahogy azt a kereskedési volumen alakulásából és a wallstreetbets-es említések számából is láthattuk, rendesen rá is haraptak a kisbefektetők a részvényre, ami végül 14,1 százalékos pluszban fejezte be a tegnapi kereskedést.

bb14

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bear_1
szenatus amerikai koltsegvetes
monitor grafikon chart
kina epitoipar
Paizs József, a Pappas Auto ügyvezető igazgatója és Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
GettyImages-10188160(1)