bull
Befektetés

Megtépték a Tesla részvényét, történelmi csúcsra ugrott az S&P500 index is

Portfolio
Az ázsiai és európai tőzsdék hétfői vegyes teljesítménye után az amerikai vezető indexek a nyitás után egyértelműen emelkedtek, és végül az S&P és a Dow Jones új történelmi csúcson zárt. Ebben fontos szerepe volt a Tesla részvénye hatalmas ugrásának (zárásig +13%) a Hertz felől érkezett nagy megrendelés után. A Donald Trump nevéhez köthető, erősen spekulatívnak mondható részvények is szárnyaltak a kereskedés első felében. A magyar tőzsdén csütörtökön debütált NAP részvénye hétfőn is ralizott a kereskedés elején, délutánra azonban gyökeresen megváltozott a kép és lefordult a részvény.

Új csúcson zárt a Tesla, az S&P500 és a Nasdaq100 is

Zárásra még tovább emelkedett a Tesla részvénye, végül 13%-os pluszban, 1027 dolláron kereskedtek vele utoljára, és ennek hatására záró történelmi csúcs alakult ki az S&P500 (4566 pont) és a Dow Jones indexében is (35741 pont). Előbbi fél százalékos, utóbbi 0,2%-os pluszban zárt. A Nasaq Composit 1%-os ugrással 15226 ponton állt meg, ami alig 200 ponttal marad el az eddigi történelmi csúcstól.

Tépik a Tesla részvényét, történelmi csúcsra ugrott az S&P500 index is

A Hertz 100 ezer darabos Tesla-rendelése hatalmas részvénypiaci mozgásokhoz vezetett a hétfői kereskedésben, hiszen a Tesla papírja 12% feletti ugrást produkált mostanra, így jóval a kerek 1000 dolláros szint fölé lőtt ki a papír (most 1020 dollár körül jár) és ezzel az elektromos autógyártó kapitalizációja átlépte az 1000 milliárd dolláros szintet is. Maga a Hertz 7,8%-os szárnyalást mutat, mert a nagy bejelentése azt jelzi a befektetőknek, hogy megerősödve kerül majd ki a nemrég bejelentett csődből.

A Tesla remek teljesítménye magával húzta az S&P500-at és a Nasdaq 100-at is, amelyek rendre 4570 pont, illetve 15560 pont felett szintén történelmi csúcsra kapaszkodtak. A Dow Jones 30 index pedig mindössze 200 ponttal marad el eddigi történelmi csúcsától, hiszen már 35500 pont körül jár. A három vezető részvényindex közül a Dow 0,2%-os, az S&P 0,5%-os, a Nasdaq pedig 1%-os pluszban jár jelenleg.

Közgyűlést tart a Gloster

A Gloster igazgatósága a Budapesti Értéktőzsde oldalán hozta nyilvánosságra a november 15-én megtartandó rendkívüli közgyűlésének előterjesztéseit és határozati javaslatait, egy vonatkozó sajtóközlemény alapján Járdán Tamás igazgatósági taggá történő megválasztását javasolták a közgyűlésnek.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,7 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban zártak, az OTP és a Mol is 0,8 százalékot esett, a Richter ugyancsak 0,8 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

bux07

Fontos bejelentés érkezett, szárnyal a Tesla részvénye

A csődöt pár hónapja éppen elkerülő Hertz rekordösszegű megrendelésének hírére 5 százalékos pluszban nyitott a mai kereskedésben a Tesla részvénye, szűk egy órával a nyitás után már közel 6 százalékos a plusz a papírnál - a mai ralival együtt az elektromosautó-gyártó nagyon közel került a presztízsértékű ezer milliárd dolláros értékeltséghez.

Tovább a cikkhez

Fejlemény a Horvátország kontra Hernádi ügyben

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Tesla részvénye a bejelentés hatására

Röviddel a piacnyitás után 4,4 százalékos pluszban van a Tesla részvénye, a remek teljesítmény egy nemrég tett bejelentésnek köszönhető, miszerint a világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönző cége, a Hertz 100 ezer Teslára adott le megrendelést - az elektromosautó-gyártó történetében a Hertz-é lehet az eddigi legnagyobb egyösszegű megrendelés. A mai emelkedéssel együtt idén már 35 százalékkal került feljebb a részvény, ezzel Elon Musk cége még közelebb került a presztízsértékű ezer milliárd dolláros értékeltséghez.

tsla39

Bizonytalan nyitás a tengerentúlon

Felemás nyitást láttunk a tengerentúli tőzsdéken, a Dow stagnál, az S&P 500 és a Nasdaq is 0,1 százalékkal került  lejjebb. Érkezett egy fontos makrogazdasági hír, a szeptember végével záródott amerikai költségvetési évben a büdzsé hiánya a GDP 12,4 százalékára zsugorodott az egy évvel korábbi 15,2 százalékról, de így is minden idők második legnagyobb deficitje alakult ki - érdemes azonban megjegyezni, hogy a költségvetés hiánya ezzel először csökkent öt év folyamatos növekedése után.

Egyedi sztoriból sincs hiány az USA-ban, a csődöt éppen elkerülő Hertz rekordösszegű megrendelésének hírére több mint 4,8 százalékos pluszban nyitott a Tesla részvénye, emellett a Donald Trump nevéhez köthető, erősen spekulatívnak mondható részvények (Digital World Acquisition, Remark Holdings és Benessere Capital Acquisition) is szárnyalnak a kereskedésben.

dji

Itt a "a Trump-hatás", avagy hogy duplázd meg a pénzed egy nap alatt

Még múlt szerdán Donald Trump egy saját internetes közösségi hálózat elindítását jelentette be, az új médiacéget tőzsdére is viszi a volt elnök, mégpedig egy biankó társaságon keresztül. A Trump Media & Technology Group a Digital World Acquisition nevű SPAC-el egyesül, a hír hatására elképesztő rali indult a biankó vállalat részvényénél. De mit lehet tudni a cégről, mik a tervek és a kilátások?

Tovább a cikkhez

100 ezer Teslát rendel a csődtől épp hogy megmenekült autókölcsönző

A világ egyik legnagyobb és legrégebbi autókölcsönző cége, a Hertz alig négy hónapja menekült meg a csődtől, a vállalat azonban most 100 ezer Teslára adott le megrendelést. A finoman szólva sem mindennapi bejelentés egy ambiciózus terv első lépése lehet, mely során a teljes kölcsönautó-flottáját elektromos járművekre tervezik lecserélni a cégnél az ügyet ismerő személyek szerint. A hírre kimondottan érzékenyen reagáltak a befektetők, 4 százalék feletti pluszban is nyithat az elektromosautó-gyártó részvénye.

Tovább a cikkhez

Nagy dobás a Tesla riválisától: jöhet a repülő autó

A kínai Xpeng elektromosautó-gyártó leányvállalata vasárnap egy új repülő autót hozott nyilvánosságra, amely a vállalat állítása szerint nem csak a levegőben, de az utakon is fog majd tudni közlekedni. A vállalat 2024-re tervezi a modell bevezetését, a jármű könnyűszerkezetes lesz, a rotor pedig összecsukható - közölte a cég. Ez lehetővé teszi majd, hogy az autó az utakon közlekedjen, majd repüljön, amint a rotorokat kibontják.

Tovább a cikkhez

Komoly lefordulás, már vaskos mínuszban a NAP részvénye

A délutáni órákra gyökeresen megváltozott a befektetői hangulat a múlt héten bevezetett NAP részvényénél. Reggel még 30 százalékos plusz felett is volt a papír a piacnyitást követően, most viszont már 12,4 százalékos a mínusz a jegyzésnél.

nap15

Keresi az irányt Európa

A déli órákban kisebb kilengések mellett jellemzően oldalazást láthatunk Európa vezető tőzsdéin, a német DAX és a brit FTSE 100 is 0,2 százalékos pluszban van, a francia CAC azonban 0,1 százalékkal lejjebb került, ugyancsak lefordult pénteki csúcsáról a magyar tőzsde. Elsősorban a harmadik negyedéves gyorsjelentési szezonra figyelhetnek a befektetők, de a hangulatot beárnyékolja a koronavírus terjedése és az ellátási láncok egyre érzékelhetőbb nehézségei.

Donald Trump az újdonsült mémrészvénykirály?

Donald Trump visszavágót hirdetett meg a múlt héten az őt januárban letiltó közösségi média platformok ellen. A volt amerikai elnök közösségi médiás vállalatát befogadni készülő SPAC, a Digital World Acquisition részvényeinek az árfolyama erre a bejelentésre két nap alatt az egekbe szökött. Az eseményekkel kapcsolatban két dolgot érdemes megvizsgálnunk. Az egyik az, hogy mekkora spekulatív pénz van egy jól hangzó sztorira 2021-ben a világban. A másik pedig az, hogy megtörtek-e a piacok árazási mechanizmusai.

Tovább a cikkhez

Valóra vált a terv, meghódítja Keszthelyi Erik és Mészáros Lőrinc a biztosítási piacot?

Sokan jöttek hozzám az elmúlt időszakban azzal, hogy lám, már negyedszer indítja el valaki a CIG Pannóniát. Az a következetes válaszom, hogy nem így van: most indul el valójában a biztosító – mondja a Portfolio-nak adott interjújában Keszthelyi Erik. A Mészáros Lőrinccel közös alkuszcégével először sikertelenül próbálta nyilvános vételi ajánlatban megszerezni a CIG Pannónia többségi részesedését, tőzsdén kívüli vétellel azonban mára valóra vált a tervük. Az elmúlt hetek eseményei mellett biztosításpiaci céljairól kérdeztük az üzletembert.

Tovább a cikkhez

A Mészáros-féle Hungarikumé lett a CIG Pannónia többségi tulajdona

Az október 11-én lezárult nyilvános vételi ajánlat során 32,96%-ról 46,30%-ra nőtt Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik alkuszcégének részesedése a CIG Pannóniában, vagyis akkor nem sikerült a többségi részesedése elérése. A mai bejelentés alapján azonban azóta sikerült elérni a többségi részesedést: 55,5%-ra nőtt a befolyásuk.

Tovább a cikkhez

Ralizik a CIG Pannónia részvénye is

A napenergia-szektorban tevékenykedő NAP részvényének szárnyalása mellett egy másik kispapírnál, a CIG Pannóniánál is jelentős árfolyam emelkedésről tudunk beszámolni, jelenleg 7 százalékos a plusz a részvénynél - a mai ralinak köszönhetően 2019 júniusa óta nem látott szintre emelkedett a jegyzés.

A NAP-al ellentétben itt a vállalat megítélését befolyásoló hírről is be tudunk számolni, ugyanis 32,96%-ról 46,30%-ra nőtt Mészáros Lőrinc és Keszthelyi Erik alkuszcégének részesedése a CIG Pannóniában, ezzel sikerült a többségi részesedése elérése.

cig07

A forgalom is kifejezetten magasan alakul a részvénynél: bő egy órával a kereskedés kezdete után az elmúlt 30 kereskedési nap átlagos forgalmának már közel a felét bonyolították le a papírnál.

Három nap alatt már közel nyolcszorosára nőtt egy magyar részvény árfolyama

A BÉT Xtend piacán új kibocsátóként jelent meg múlt hét csütörtökön a NAP, a napenerőműveket üzemeltető vállalat tőzsdei bevezetését szimbolikus csengetés is jelezte a Budapesti Értéktőzsdén. Nem is akármilyen debütálást láttunk, hiszen a részvény az első kereskedési napi nyitóárhoz képest már közel nyolcszorozott, ma is kispapírhoz képest kiemelkedő forgalom mellett zsákolják a papírt a befektetők.

Tovább a cikkhez

Mától lehet AutoWallis részvényeket jegyezni az OTP Banknál

107-122 forint közötti ársávban (hétfői 30 napos átlagár 126 forint) juthatnak az AutoWallis által újonnan kibocsátandó részvényekhez azok a lakossági befektetők, akik november 9-ig az OTP Banknál leadják jegyzési igényüket. Ez az elmúlt évek legnagyobb hazai nyilvános forrásbevonása, így a magyar tőkepiac szempontjából is jelentős tranzakció vette kezdetét. A Budapesti Értéktőzsde autós vállalatának terve, hogy árbevételét 2025-re a 2020-as érték több mint négyszeresére, EBITDA-ját több mint a hatszorosára bővítse. Az AutoWallis 6-8 milliárd forint közé tervezett, túljegyzés esetén akár magasabb összegű nyilvános forrásbevonásának elsődleges célja, hogy részben azzal finanszírozza a 2025-ig tervezett 16-38 milliárd forint értékű akvizíciókat, üzletfejlesztéseket.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyitott Európa

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,1 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,2 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,4 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,4 százalékos pluszban van. Az óvatos optimita hangulathoz hozzájárul hogy jó hírek érkeztek gyorsjelentés-fronton, a brit HSBC harmadik negyedéves profitja ugyanis  74%-al volt több az egy évvel korábbinál (elérte az 5,4 milliárd dollárt) és a korábban várt, de végül nem realizálódott hitelezési veszteségekre képzett céltartalék-felszabadítások révén az elemzői várakozásokat is felülmúlta.

dax01

Ma is remekül teljesít az új magyar részvény

A BÉT Xtend piacán új kibocsátóként jelent meg még múlt héten csütörtökön a NAP, a napenergia-termeléssel foglalkozó vállalat tőzsdei bevezetését szimbolikus csengetés is jelezte a Budapesti Értéktőzsdén. A részvény 1180 forinton nyitott, a jelenlegi 9300 forintos árfolyam azt jelenti, hogy ez alatt a rövid idő alatt közel nyolcszorozni lehetett a részvénnyel. Csak ma 35,8 százalékkal került eddig feljebb a jegyzés.

nap358

Történelmi csúcsról emelkedik a BUX

Kisebb emelkedéssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,1 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek szinte kivétel nélkül esnek a nyitásban, egyedül az OTP került feljebb 0,4 százalékkal, a Mol azonban 0,1 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,2 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig szintén 0,1 százalékot esett.

bux01

Inkább elektromos autók gyártásával foglalkozna a bajba jutott kínai ingatlanfejlesztő

A China Evergrande elektromos autós leánycégének a részvényárfolyama nagyot ugrott hétfőn, miután a hatalmas adósságállományt felhalmozó kínai ingatlanfejlesztő bejelentette, hogy a jövőben egyre inkább az elektromos autók gyártására és eladására fókuszálna a problémás ingatlanüzletággal szemben.

Tovább a cikkhez

Nagy részvény-visszavásárlást jelentett be az HSBC

2 milliárd dolláros részvény-visszavásárlást jelentett be az HBSC a vártnál jobb gyorsjelentéséhez kapcsolódóan.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel nyithat Európa

  • Többnyire eséssel zártak pénteken az amerikai tőzsdék: bár a Dow 0,2 százalékos pluszban fejezte be a napot, de az S&P 500 0,1 százalékot esett, a Nasdaq pedig 0,9 százalékkal került lejjebb.  A vegyes zárás részben annak volt betudható, hogy a befektetők továbbra is a legfrissebb vállalati gyorsjelentéseket emésztették, de a globális ellátási lánc problémái és az emelkedő infláció is továbbra is ott van a háttérben, de kedvező hírek is érkeztek például a kínai ingatlanpiac háza tájáról, a csőd szélén álló Evergrande ugyanis vélhetően képes lesz kamatot fizetni a kötvénytulajdonosoknak a 30 napos türelmi idő lejárta előtt, emellett tegnap közölte a cég, hogy hat városban több mint 10 projekt munkálatait kezdte újra.
  • Az amerikai gyorsjelentési szezon beindulása közepette vegyes teljesítményeket láthattunk az ázsiai tőzsdéknél, valamelyest beárnyékolta a hangulatot, hogy Kína a koronavírus terjedésére reagálva szigorította az utazási feltételeket egyes területeken. A shanghaji tőzsde 0,4 százalékot erősödött, míg a Hong Kong-i tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb, a japán Nikkei viszont 0,7 százalékos mínuszban zárt, a dél-koreai Kospi 0,4 százalékkal feljebb került, az ausztrál tőzsde pedig fél százalékot emelkedett.
  • A határidős amerikai indexek kedvező hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX azonban kisebb esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma idehaza nem számítunk fontos adatközlésre, külföldön pedig csak a német Ifo-indexre érdemes figyelni. Az Ifo-index viszont érdekes lesz, a német beszerzésimenedzser-index adatok ugyanis erős ipari teljesítményről árulkodtak, miközben a szolgáltatószektor teljesítménye elmaradt a várttól. Az Ifo-index külön mutatja a vállalatvezetők jövőre vonatkozó és aktuális helyzetértékelését, ebből a szempontból cizelláltabb, mint a BMI-adatok.
  • Az olaj ára emelkedik a mai kereskedésben, a Brent ára hordónként 86,3 dolláron áll, míg a WTI típus 85 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékos pluszban van, jelenleg unciánként 1798 dolláros az árfolyam.
  • A forint jelenleg stagnál a vezető devizákkal szemben, most 364 forint 20 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 312 forint 40 filléres szinten állnak a jegyzések.
  • A héten tovább pörög a gyorsjelentési szezon, ma is érkeznek fontos számok.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Evergrande: végre jó hírek érkeztek a csődközelbe jutott kínai ingatlanfejlesztőtől

Az Evergrande vasárnap közölte, hogy hat városban - köztük Sencsenben - több mint 10 projekt munkálatait kezdte újra, miután a múlt héten egy utolsó pillanatban végrehajtott kötvénykupon-kifizetéssel sikerült elkerülni a fizetésképtelenséget, írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Új csúcson a magyar tőzsde, pozitív fordulat a kínai ingatlanválságnál - mire lehet ma számítani?

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Frankfurti tőzsde
Steiner Attila eloadas Portfolio konferencia MEKH
Látványterv a Budavári Palota újjászülető B épületéről

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
repülő koronavírus maszk