bear_1
Befektetés

Mérsékelt emelkedés Amerikában

Portfolio
Ma tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Richter, az elemzői konszenzust felülteljesítő bevételről és adózott eredményről számolt be a gyógyszergyártó vállalat. Az ázsiai tőzsdék ma többnyire rosszul teljesítettek annak ellenére, hogy kedvező makroadat érkezett: Kína ugyanis rekord mértékű havi külkereskedelmi többletet hozott össze októberben az ellátási válság által felvert árak miatt. Iránykeresés a jellemző a vezető európai tőzsdéken, a BUX index azonban jelentős mínuszban van a délutáni órákban, elsősorban az OTP és a Mol rossz teljesítményének köszönhetően. Kifejezetten jó azonban a hangulat ma a kriptovaluták piacán, új történelmi csúcsra jutott az ether jegyzése, de a bitcoin is komoly pluszban van. A tengerentúlon is kimondottan jó hangulatú piacnyitást láthattunk, mindhárom vezető börze új történelmi csúcson van. A Tesla részvényei a kereskedés elején közel 5 százalékot estek, miután a befektetők felkészültek Elon Musk tervezett részvényeladására, ami egy Twitteren közzétett szavazást követően a cégvezér elektromosautó-gyártóban lévő részesedésének mintegy tizedét érinti.

Itt a vége

Maradt a mérsékelt emelkedés: a Dow 0,29%-os, az S&P 500 0,09%-os, a Nasdaq 0,07%-os pluszban zárt, miközben emelkedtek a kötvénypiaci hozamok: a 10 éves amerikai államkötvény hozama három hete nem látott mértékben nőtt, 1,5% közelébe.

Mérsékelt emelkedés Amerikában

Nyugodtan kezdte a hetet Amerika, és mérsékelt emelkedést mutatnak a vezető amerikai részvényindexek: a Dow 0,31%-os, az S&P 500 0,15%-os, a Nasdaq 0,18%-os pozitív elmozdulást mutat. A Johnson & Johson 0,4%-os esésével az alulteljesítők, a Bank of America 0,9%-os emelkedésével a felülteljesítők közé tartozik. A Tesla továbbra is jelentős mínuszban van: 4,1% feletti esést mutat.

Komoly mínuszban fejezte be a napot a BUX

Óvatos emelkedés volt ma látható a vezető európai tőzsdéken, a BUX index azonban a két legjelentősebb blue chip, az OTP és a Mol esése miatt alulteljesítő volt a nemzetközi piacon.

Tovább a cikkhez

Esik a Tesla jegyzése

A frankfurti tőzsdei mechanizmus mintájára a tengerentúli tőzsdéken is kifejezetten magas forgalom mellett esik a Tesla részvénye, jelenleg 4,5 százalékos a mínusz - október eleje óta azonban így is elképesztő, 50,4 százalékos szárnyaláson van túl a részvény. A mostani korrekció Elon Musk Twitteres aktivitásának tudható be, a cégvezér ugyanis még szombaton megszavaztatta követőit arról, hogy eladja-e Tesla-részesedésének 10 százalékát; közel 58 százalékkal nyertek az eladásra szavazók.

tsl45

Jó hangulatban indul a kereskedés a tengerentúlon

Jól teljesítenek az amerikai tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,6 százalékos emelkedése mellett az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékot emelkedett. A héten a szerdán közlendő inflációs adatot várhatják leginkább az amerikai befektetők: a vártnál jelentősebb áremelkedés erősítheti a várakozásokat a Fed kamatemelésével kapcsolatban, a Fed ugyanis hiába indította el az eszközvásárlási program kivezetését, a befektetők további szigorítást várnak, és jövőre több kamatemelést is áraznak. Ha magas inflációt közölnek szerdán, az erősítheti ezeket a várakozásokat.

dow06

Szépen nő a Magyar Telekom - Vajon változtat a menedzsment a célokon?

Kedden piaczárás után teszi közzé harmadik negyedéves számait a Magyar Telekom, az elemzői várakozások alapján a menedzsment által egész évre várt növekedés feletti lehetett a bevétel- és EBITDA-dinamika a negyedévben.

Tovább a cikkhez

Sereghajtó a magyar tőzsde

A délutáni órákban egyre rosszabb hangulatú kereskedést láthatunk a magyar tőzsdén, a BUX már 0,9 százalékos mínuszban van, ezzel sereghajtó a kontinens tőzsdéit tekintve. A komoly mínuszt elsősorban a két legjelentősebb blue chip, az OTP és a Mol rossz teljesítményének köszönhetjük; előbbi jegyzése 1,45 százalékos, míg utóbbié 1 százalékos mínuszban van.

Az OTP a mai teljesítményével kilóg a sorból a régiós nagybankok közül - érdemes azonban megjegyezni, hogy a mögöttünk álló hetekben-hónapokban komoly ralit láthattunk a részvénynél, idén eddig 39,8 százalékkal került feljebb a jegyzés.

Felrobbant az internet Elon Musk twitterezése után

Még a hétvégén azzal vonta magára a figyelmet Elon Musk, hogy megszavaztatta a twitterezőket arról, hogy eladja-e a Tesla-részvényeinek a 10 százalékát és a tranzakció miatt keletkezzen-e egy nagyobb adófizetési kötelezettsége. Az eredmények alapján sor fog kerülni a tranzakcióra, ennek apropóján valósággal felrobbant az internet, igazi mém-aranybányára lelhet az olvasó a wallstreetbets subredditen.

Tovább a cikkhez

Mínuszban a magyar blue chipek, lefelé huzzák a BUX-ot

Esik a magyar tőzsde a hétfői kereskedésben, a rossz hangulat a blue chipek mellett a midcapek is meglátszik.

Tovább a cikkhez

Meddig eshet a Tesla, ha Musk a piacra zúdítja a részvényeit?

Elon Musk feltette a követőinek a kérdést, hogy eladja-e a részvényeinek a 10%-át, ezzel önkéntes adófizetési kötelezettséget gyakorolva segítsen a szövetségi költségvetésnek. Nagyon úgy fest, hogy a többség igennel szavaz, így valamikor a jövőben számíthatunk arra, hogy a Tesla feje rengeteg papírt fog eladni. Milyen hatással lehet az amúgy felfokozott hangulatú piacra? A kérdésre a technikai elemzés segítségével keressük a választ.

Tovább a cikkhez

66 ezer dollár felett a bitcoin

Európa vezető tőzsdéin továbbra is az iránykeresés a jellemző (a magyar piac azonban lefordult), a kriptovaluták piacán azonban kifejezetten jó hangulatú kereskedést láthatunk, már 66 ezer dollár felett jár 4,4 százalékos emelkedést követően a bitcoin jegyzése,

tc66

míg új történelmi csúcsra került a második legjelentősebb valuta, az ether jegyzése.

eth

Ismét az "újranyitós" részvényeké a pálya a Pfizer bejelentése után?

Remekeltek az újranyitásból profitáló vállalatok részvényei a mai ázsiai kereskedésben, miután még a múlt héten a Pfizer bejelentette a szájon át adagolható koronavírus-gyógyszerük fejlesztését, amely egy széles körben használatos HIV-gyógyszerrel együtt használva 89 százalékkal csökkenti a magas kockázatú koronavírus-fertőzöttek súlyos fertőzöttségi és halálozási esélyeit.

Tovább a cikkhez

Közel 200 millió forint értékben adott el OTP részvényeket a bank vezérigazgató-helyettese

A Budapesti Értéktőzsde oldalán tudatta a társaság a befektetőkkel, hogy Bencsik László, az OTP bank vezérigazgató-helyettese OTP-részvényeket értékesített pénteken, összesen közel 193 millió forintért.

Tovább a cikkhez

Döntött a Richter, kötelezővé teszi a koronavírus elleni oltást

Megemelte az idei évre vonatkozó várakozásait a Richter a negyedéves gyorsjelentést bemutató sajtótájékoztatón, az árbevétel szintjén 7-8 százalékos növekedést vár most a menedzsment euróban, az üzemi eredményszint pedig elérheti a tavalyit. Mindezt akkor, ha a devizaárfolyamok nem mozdulnak el jelentősen a jelenlegi trendekhez képest, a koronavírus-járvány pedig nem lesz olyan súlyos, mint tavaly télen – mondta el Orbán Gábor, a vállalat vezérigazgatója. A Richter kötelezővé teszi az oltást, mert anélkül azt a kockázatot futja a vállalat gyártócégként, hogy a termelés folyamatosságát veszélyeztethetik a megbetegedések.

Tovább a cikkhez

36 százalékkal többet érthet a Waberer's a Concorde szerint

A Waberer's múlt pénteken tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyet most a Concorde friss elemzésében értékelt. Az elemzőház nem változtatott a célárán, az ajánlása pedig továbbara is vétel.

Tovább a cikkhez

Komoly mínuszban a BUX

A délelőtti órákban lefordult a magyar tőzsde, jelenleg 0,65 százalékos a mínusz a BUX indexnél. A hazai blue chipek kivétel nélkül mínuszban vannak, az OTP jegyzése 0,4 százalékkal, míg a Mol részvénye 1,4 százalékkal került lejjebb, a remek gyorsjelentést közlő Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom részvénye pedig 0,6 százalékos mínuszban van. A kimondottan rossz hangulatra okot adhat többek között a koronavírus-helyzet hazai alakulása. Ugyancsak befolyásolhatja a hangulatot, hogy októberben hat százalék fölé emelkedhetett az infláció Magyarországon, amire kilenc éve nem volt példa – derült ki a Portfolio elemzői felméréséből.

bux065

Az olajár emelkedésének köszönhetően egyébként kifejezetten jól teljesítenek a legjelentősebb európai olajvállalatok, egyedül a Mol lóg ki látványosan a sorból.

A forgalom alakulásából arra lehet következtetni, hogy egy rövid időn belüli, nagy volumenű eladás történhetett a Mol részvényénél.

mol forg

Ezt is elintézte Elon Musk, hirtelen nagyot esett a Tesla

A Tesla frankfurti tőzsdén jegyzett részvényei a kereskedés első perceiben közel 8 százalékot estek, miután a befektetők felkészültek Elon Musk tervezett részvényeladására, ami egy Twitteren közzétett szavazást követően a cégvezér elektromosautó-gyártóban lévő részesedésének mintegy tizedét érinti.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap

Iránykereséssel indul a nap az európai tőzsdéken a piacnyitás után, a DAX 0,05 százalékos erősödése mellett a CAC 0,1 százalékkal került feljebb, míg a brit FTSE 100 érdemben nem mozdult el, a milánói börze feljebb került 0,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot emelkedett.

dax01

Csúcsdöntés a Richternél, emelkedik az árfolyam

Ma hajnalban tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését a Richter, a gyógyszergyártó az elemzői konszenzust felülteljesítő bevételről és adózott eredményről számolt be. A befektetők is méltányolják a remek számokat, jelenleg 0,4 százalékos pluszban van a papír, a piacnyitásban azonban 0,8 százalékos is volt a plusz.

richter04

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

A pénteki korrekció után kisebb emelkedéssel kezdi a mai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,3 százalékkal került feljebb. A hazai blue chipek közül a remek gyorsjelentést közlő Richter részvénye 0,8 százalékos pluszan nyitott, míg az OTP papírja 0,2, a Molé pedig 0,3 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom részvénye 0,6 százalékos pluszban nyitott.

bux03

Fordulnak a kriptovaluták, új csúcson az ethereum

A reggeli órákban remek teljesítményt láthatunk a kriptovaluta-piacon, több mint 4 százalékos emelkedést követően ismét 66 ezer dollár környékén áll a bitcoin jegyzése, míg a piaci értéke alapján második legjelentősebb coin, az ethereum jegyzése új történelmi csúcsra jutott a kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Eséssel nyithat Európa

  • A kedvező munkaerőpiaci adatok közlése után jó hangulatban zajlott a kereskedés pénteken a tengerentúli tőzsdéken, a Dow 0,6 százalékos pluszban fejezte be a napot, az S&P 500 0,4 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 0,1 százalékkal került feljebb.  A kedvező makrohír mellett a befektetők továbbra is a legfrissebb vállalati gyorsjelentéseket emésztették, de a globális ellátási lánc problémái és az emelkedő infláció továbbra is ott van a háttérben.
  • Rossz teljesítményeket láthattunk az ázsiai tőzsdéknél, a shanghaji tőzsde 0,1 százalékot gyengült, a Hong Kong-i tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb, a japán Nikkei pedig 0,1 százalékos mínuszban zárt, a dél-koreai Kospi 1 százalékkal lejjebb került, az ausztrál tőzsde pedig 0,2 százalékot esett.
  • A határidős amerikai indexek kedvezőtlen hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX ugyancsak kisebb esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma idehaza az MNB teszi közzé a nemzetközi tartalékok októberi alakulását, valamint a rezidens kibocsátású értékpapírok statisztikáit is ismerteti a jegybank. A KSH reggel közzéteszi a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi alakulását, amire ezúttal kiemelten érdemes figyelni, az augusztusi adat ugyanis hatalmas hiányt hozott.
  • Az olaj ára emelkedik a mai kereskedésben, a januári határidős Brent ára hordónként 82,6 dolláron áll. Az arany árfolyama 0,1 százalékos mínuszban van, jelenleg unciánként 1816,7 dolláros az árfolyam.
  • A forint jelenleg stagnál a vezető devizákkal szemben, most 358 forint 90 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 310 forint 30 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
bull
moderna
joe biden
magdalena andersson

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Online előadás
Mire számíthatunk a következő napokban és hetekben?
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
GettyImages-10188160(1)