Előfizetői tartalom

Drága lesz így a reggeli: száguldanak az élelmiszer árfolyamok

Bár a nagy trend számos pénzügyi piacon, így az energiahordozók, a részvények és a kriptodevizák területén is megtorpant az idei év végén, az élelmiszerek és általában az ún. soft commodity-k állják a sarat. A feltörekvő piaci kereslet folyamatos vételi erőt ígér a határidős tőzsdéken is, miközben a már pozíciókban lévőknek sem kell igazán félnie az inflációtól, hiszen alapvető termékekről van szó. A trend továbbra is erős ezeken a piacokon és a technikai elemzésben jól ismert formációk is megerősítik a pozitív előrejelzéseket.

Átültetnéd az elméletet a gyakorlatba? Érdekel a tőzsde, a kereskedés? Kezd el a gyakorlást! HF Markets demószámla letöltése itt. (X)

Három fajta nap van az évben:

  • Az egy kávés nap. Ezek nyugis, jellemzően szombatok, vasárnapok, amikor valamikor délelőtt a reggelihez lehet elkortyolni egy latte-t, gyerekkori nevén tejeskávét.
  • Két kávés nap. Itt már sűrűbb, dolgos hétköznapokról beszélünk, korán reggel egy capuccinoval, délután pedig egy ristrettoval.
  • Három kávés nap. Ez a legritkább esetben fordul elő, amikor elöntik az embert a teendők, és akár éjszakába nyúlóan kell befejezni egy-egy határidős munkát. Ilyenkor az ember legszívesebben maga mellé készítene az íróasztalra egy vödör feketét amerikai módra, de talán három jól időzített espressoval is beéri.

Akármilyen nap is van tehát, a kávé nem maradhat el. A fekete ital és annak alapanyaga olyannyira alapvető termék, hogy a világ lakosságának közel 40%-a fogyasztja ezt hozzám hasonlóan napi rendszerességgel. A fejlett országokban pedig ez az arány jóval magasabb, például az Egyesült Államokban három emberből kettő teszi ugyanezt, de az élen Hollandia és a Skandináv országok járnak, itt éves szinten egy főre számítva akár 10 kg kávébab feldolgozása is megtörténi. Így vélhetően könnyebb elviselni a hidegebb, szürkés időjárást is. A növekedés azonban már érthető módon nem ezeken a piacokon történik, hanem

Erről szól még a cikk:

  • Kávé: gyorsan eldől, folytatódik-e a trend
  • Cukor: a sávból kitörés dönt a hosszútávú képről is
  • Búza: még nincs békesség a piacon
  • Gyapot: ismét mutatják magukat a vevők

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés