Előfizetői tartalom

2021 legőrültebb tőzsdei sztorija: így zajlott a mémrészvény-őrület

Mohos Kristóf
"Csőd szélén lévő, alig üzemelő mozilánc? Az e-commerce cégek miatt elavult üzleti modellel rendelkező videójáték-kiskereskedő? Remek befektetésnek tűnik, azonnal fel is  teszem rájuk minden megtakarításomat és a házat is!" Az ilyen logikával megáldott egyszeri befektetőre finoman szólva is ferde szemmel nézhettek tavaly ilyenkor a profi tőzsdések, azóta azonban nagyot fordult a világ. A globális pandémia okán otthonukban ragadt, stimulus csekkekkel megbombázott unatkozó amerikai huszonévesek ugyanis egy valódi befektetői közösséget hoztak létre a Redditen, a TikTokon és a Twitteren kommunikálva, és a nagy közösségi feeling közepette elhatározták, hogy kimenekítik kedvenc, csődközeli állapotban lévő vállalataikat a "gonosz hedge fundok markából". Hatalmas mennyiségben kezdték zsákolni a papírokat, aminek köszönhetően beindult az öngerjesztő short squeeze a mémrészvényeknél, brutális árfolyamrobbanásokat és egészen nyakatekert eseményeket eredményezve. Év végi cikkünkben összefoglaljuk, hogy pontosan hogyan is történt 2021 legőrültebb tőzsdei sztorija.

Unatkozol, sok a pénzed és szeretsz fogadni? Irány a tőzsde! Ahhoz hogy megértsük a motivációt az év talán legfurcsább tőzsdei sztorija mögött, vélhetően 2020 márciusáig, azaz a koronavírus-járvány kirobbanásáig kell visszanyúlnunk. A globális pandémia ugyanis emberek millióit kényszerítette bezárkózásra és otthonmaradásra, aminek következtében az embereknek lényegesen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái