Mohos Kristóf

Mohos Kristóf

Mohos Kristóf 2020 óta dolgozik részvényelemzőként a Portfolio-nál, közgazdász mesterdiplomáját nemzetközi képzés keretein belül 2022-ben szerezte (summa cum laude). Munkája során elsősorban a legaktuálisabb részvénypiaci trendekkel foglalkozik, illetve a kriptovaluta-piaccal, a kannabisz iparral, a kínai részvénypiaccal és energetikai témákkal kapcsolatban publikál elemzéseket.
Cikkeinek a száma: 249
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa

Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa

Lesz mivel fűteni a fagyos téli hónapokban? Csődbe mennek a gazdaságok a megugró rezsiárak miatt? Belerokkanunk abba, hogy Putyin elzárja a gázcsapokat nyugat felé? - Másfél éve ezek a kérdések foglalkoztatták az európai gazdasági szakembereket és a döntéshozókat, miközben a földgáz ára olyan magasra lőtt ki az orosz szállítások körüli fennakadások miatt, amilyenre a legsötétebb rémálmukban sem gondoltak volna a piaci szereplők. A lidércnyomás azonban nem tartott sokáig, a pánik gyorsan alábbhagyott, és bő másfél év elteltével, több mint 90 százalékos zuhanást követően olyan szintre ért el a földgáz ára, amit utoljára az orosz-ukrán háború kitörése előtt láthattunk. De mégis mi kellett ahhoz, hogy ilyen gyorsan normalizálódjon a helyzet, mi volt ennek az egésznek az ára? Most már hátra lehet dőlni, „elég alacsonyan" van a gázár? Egyáltalán, mire tanított minket az energiaválság?

Bekeményítettek a horvátok - Mennyire fáj ez a Molnak?

Bekeményítettek a horvátok - Mennyire fáj ez a Molnak?

Az elmúlt hetekben hangos volt a sajtó a Mol és a horvát olajvezetékeket üzemeltető partnercég, a Janaf adok-kapokjától, a Mol éles hangnemben kritizálta a szerintük méltánytalanul magas horvát tranzitdíjakat, amire gyorsan reagált is a Janaf. Csütörtökön újabb fejlemény történt az ügyben, a magyar vállalat szlovákiai finomító cége, a Slovnaft is feszólalt a horvát partnercég árazásával szemben. De adódik a kérdés: tényleg méltánytalanul drága a horvát tranzit? Egyáltalán, mekkora összegekről folyik a látványos és hangos vita?

Ez most nagyon összejött - Bomba formában a Mol

Ez most nagyon összejött - Bomba formában a Mol

Ma hajnalban közzétette tavalyi negyedik negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ám az elmúlt hónapokban több tekintetben is kedvezően alakultak a fundamentumok a Mol körül, aminek köszönhetően a tavalyi harmadik negyedévesnél is erősebb számokat hozott a társaság. Pozitívan hatott az emelkedő gázár-környezet, a bányajáradék csökkentése, a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói felár. A menedzsment 2023-as előrejelzéseit is felülteljesítette a társaság, 2024-re viszont tovább csökkenő eredménnyel számol a cégvezetés.

Közzétette gyorsjelentését a Mol: mutatjuk a legfontosabb számokat!

Közzétette gyorsjelentését a Mol: mutatjuk a legfontosabb számokat!

Ma hajnalban tette közzé legfrissebb, negyedik negyedéves gyorsjelentését a Mol. A hazai olajvállalat a kutatás-termelési üzletágnak és a finomítói tevékenységnek köszönhetően jelentősen túlteljesítette az elemzői várakozásokat, a friss eredmények tükrében elmondható, hogy a vállalat minden fontos soron teljesítette a tavalyi üzleti évre meghozott célkitűzéseket.

Mekkorát gurított a Mol?

Mekkorát gurított a Mol?

Péntek hajnalban érkeznek a Mol friss negyedéves számai: az elemzői várakozások alapján bár a tavalyi év azonos időszakának eredményeit a legtöbb soron nem érte el a magyar olajvállalat, de elsősorban a kutatás-termelés szegmens eredménye miatt erős negyedévet zárhatott a Mol. Hiába esett az olajár a vizsgált időszakban, ezt bőven ellensúlyozta a megugró gázár és az alacsonyabb bányajáradék-fizetési kötelezettség, ezeken felül a stabilan magasan alakuló Brent-Ural különbözet és a szintén magas kiskereskedelmi árrés is hozzásegíthette a Molt egy erős negyedik negyedévhez. Lényeg a lényeg: az elemzői konszenzus alapján a tavalyi második negyedév lehetett a mélypont a vállalat profitabilitásában, a harmadik negyedév után a nemrég lezárt negyedik negyedév is sokkal magasabb számokat hozhatott a fontos sorokon.

Ez egyre durvább: október óta nem láttunk ilyet a benzinkutakon

Ez egyre durvább: október óta nem láttunk ilyet a benzinkutakon

A szerdai drágulást követően pénteken ismét mindkét finomított olajtermék esetében jelentős drágulásra kell számítani a hazai benzinkutakon. A meredek emelkedés hátterében elsősorban az áll, hogy a múlt héten megugrott az olajár a közel-keleti helyzet fokozódása miatt, de a dollár erősödése is a hazai olajtermékek drágulásának irányába hatott. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a mostanában látott áremelkedés kapcsán jelezte: túl drága a magyar benzin, de lát lehetőséget az árak kiigazítására.

Miért ilyen drága a benzin? Ki vannak fosztva a magyarok?

Miért ilyen drága a benzin? Ki vannak fosztva a magyarok?

600 forint fölé kúszott a benzin literenkénti ára Magyarországon, ennek apropóján Nagy Márton a Mol képviselőivel egyeztetett nemrég - a nemzetgazdasági miniszter szerint túl drága a magyar benzin, de lát lehetőséget az árak kiigazítására. Egyelőre nem tudni, hogy mire gondolhatott a miniszter, de az általunk látott lehetőségek mind komoly fejtörést okoznának a piacnak. Persze van egy negyedik opció, ami bár nem illik bele a Nagy Márton által közvetített keretrendszerbe, ehhez viszont a kormányzatnak úgymond a "saját háza táján kéne sepregetnie". Egri Gáborral, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökével beszélgettünk.

Csapdában a benzinkutak: nem kéne tovább fosztogatni az üzemanyagszektort

Csapdában a benzinkutak: nem kéne tovább fosztogatni az üzemanyagszektort

Nemrég a lélektanilag fontos 600 forintos szint fölé kúszott a benzin literenkénti ára Magyarországon, ez pedig kormányzati körökben is kisebb frusztrációt okozott, ugyanis Nagy Márton a Mol képviselőivel egyeztetett a kialakult helyzetről. A nemzetgazdasági miniszter megüzente: túl drága a magyar benzin, de "látni az esélyt az árak kiigazítására". Hogy pontosan mire utalt ezzel a miniszter, azt egyelőre nem tudni, de elemzésünkben több módot is felsoroltunk arra, amiken keresztül közelebb lehetne húzni a régiós átlaghoz a magyar benzinárat - már csak az a kérdés, hogy ennek milyen ára lesz?

Megüzente a kormány: kiigazítások jöhetnek a benzin árában

Megüzente a kormány: kiigazítások jöhetnek a benzin árában

A hazai üzemanyagáraknak továbbra is a régiós középmezőnyben kell maradniuk – hangsúlyozta Nagy Márton a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal történő tárgyaláson. De hogyan is áll jelenleg a helyzet, a jövedéki adóemelés és a forintgyengülés közepette hogyan szerepel a régiós rangsorban a magyar benzin és a dízel? Milyen megoldások mentén lehet közelebb húzni a régiós átlaghoz a hazai üzemanyagárakat?

2023-ban beszakadt a gáz ára - De mi lesz idén?

2023-ban beszakadt a gáz ára - De mi lesz idén?

Hiába szökött korábban elképzelhetetlen magasságokba az európai földgáz ára 2022-ben, tavaly gyakorlatilag a teljes megugrást ledolgozta a jegyzés, egészen meredek áresést tapasztalhattunk ugyanis a TTF gáztőzsdén. De mi a helyzet idén, folytatódhat a kedvező 2023-as trend? Mi befolyásolja a gázárak alakulását, és mi a helyzet az olajárakkal? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a brit elemzőház Economist Intelligence Unit (EIU).

Elérkezett az idő a nagy fordulatra a Molnál?

Elérkezett az idő a nagy fordulatra a Molnál?

Sokáig nem volt különösebben érdekes a Mol-sztori, már ami a részvénypiaci helyzetet illeti: rendkívül szűk sávban oldalazott az árfolyam január végéig, ekkor azonban történt valami, ami egészen átírta a helyzetet. Látványosan kitört a tétova toporgásból az olajcég részvénye, már csak az a kérdés, hogy innen mégis merre tovább? Indulhat a rakéta, vagy betonfalba ütközik az árfolyam? Többek között ennek járunk utána elemzésünkben, de azt is megnézzük, hogy a jelenlegi szinteken olcsó-e a Mol részvénye.

Elképesztően megdrágulhat a csoki - Mi áll a háttérben?

Elképesztően megdrágulhat a csoki - Mi áll a háttérben?

A kakaó ára 46 éves csúcsra emelkedett a héten, mivel egyre nagyobb az aggodalom a piaci szereplők körében, hogy Nyugat-Afrikában a megszokottnál nagyobb hatást kifejtő Harmattan passzátszél kiszáríthatja a kakaómezőket és csökkentheti az elefántcsontparti terméshozamot az áprilisi szüretidőszak során, ezzel jelentős nyomást gyakorolva a globális kakaókínálatra.

Újra itt a 600 forintos benzinár a kutakon - Ennél már csak rosszabb lesz?

Újra itt a 600 forintos benzinár a kutakon - Ennél már csak rosszabb lesz?

Pénteken ismét bosszankodhatnak a benzinkutak totemoszlopain jelzett árakat látva a magyar autósok, ugyanis ismét a lélektanilag fontos 600 forintos literenkénti ár fölé kúszik a benzin jegyzése. De csak Magyarországon ilyen rossz a helyzet, vagy a környező országokban is jelentősen megdrágultak az üzemanyagok? Mi történik a benzinárat elsősorban meghatározó olajpiacon, és az itt látott folyamatokból és várakozásokból mire lehet következtetni, visszatérhetnek az 500 forintos benzinárak, vagy ne mostanában számítsunk erre? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ legfrissebb elemzésünkben.

Mi történik itt? Kilőttek a sugárzó részvények!

Mi történik itt? Kilőttek a sugárzó részvények!

A tavalyi markáns emelkedést követően az egyre nagyobb kereslet-kínálati résre vonatkozó kilátások és a spekulatív tőke beáramlásának is köszönhetően valósággal begyújtották a rakétákat az uránpiacon idén, közel 20 éve nem látott szinteket ostromol a sugárzó érc árupiaci jegyzése, miközben szárnyalnak az uránbányász vállalatok részvényei. Adódik a kérdés: érdemes felugrani erre a robogó vonatra, és ha igen, melyik részvény kerülhet még feljebb?

Brutális drágulás jöhet a fontos nyersanyagoknál

Brutális drágulás jöhet a fontos nyersanyagoknál

A zöld átálláshoz nélkülözhetetlen nyersanyagoknál vélhetően jelentős kínálathiány fog fellépni az elkövetkező években, ami az úgynevezett "super squeeze"-jelenségen keresztül brutális árfolyammozgásokat vetít előre. Ezekből a trendekből (időben lépve) befektetőként akár profitálhat is az ember, ha például a vonatkozó nyersanyagpiacon tevékenykedő bányatársaság részvényébe fektet. De melyik nyersanyagoknál indult már be az áremelkedés, és hol lehet még számítani nagy ralira?

Ez a befektetés nagyot fog robbanni - Mutatjuk, hogyan lehet beszállni!

Ez a befektetés nagyot fog robbanni - Mutatjuk, hogyan lehet beszállni!

Az egyre hangsúlyosabbá váló és egyre több kormányzati és kormányközi erőforrást felszívó zöld átállásban kulcsszerepe lesz a gazdasági egészség fontos mutatójának tartott réznek, többek között az elektromobilitás előmozdítása és a megújuló energiatermelő kapacitások kiépítése is abba az irányba mutat, hogy az elkövetkező években óriási keresletnövekedés vár a fémre. Az akadozó kínálatnak köszönhetően jelentős hiány alakulhat ki a réz piacán, ami izgalmas befektetési lehetőséget kínál a szemfülesebb piaci szereplők számára. Elemzésünkben utánajárunk, hogy jelenleg milyen, európai vagy amerikai tőzsdéken jegyzett rézbányász vállalatok érhetőek el, és utánajárunk, hogy az elemzői konszenzus alapján meyik részvényen keresztül lehet érdemes megjátszani ezt a sztorit.

Mi történik itt? Elromlott a fontos gazdasági mutató?

Mi történik itt? Elromlott a fontos gazdasági mutató?

A mögöttünk álló szűk 20 év során számos piaci szereplő figyelte közelről a réz és az arany árának egymáshoz viszonyított alakulását, mivel a gazdasági egészség fontos mutatójának tartott réz és a klasszikus menekülőeszközként szolgáló arany hányadosa szorosan együtt mozgott a piaci hozamok alakulásával. Ez a korreláció azonban látványosan megszűnt nemrég, a réz/arany arányszám és a 10 éves amerikai kincstárhozam alakulása élesen elvált egymástól - felmerül a kérdés, hogy elromolhatott a fontos gazdasági előrejelző mutató? Ennek járunk utána elemzésünkben, illetve azt is megnézzük, hogy mi befolyásolhatja az arany és a réz árát, illetve a hozamok alakulását.

Itt az év befektetése: óriási a hiány a termékből, ami szinte mindenhez kell

Itt az év befektetése: óriási a hiány a termékből, ami szinte mindenhez kell

Amikor izgalmas nyersanyagpiaci befektetésről van szó, valljuk meg őszintén, hogy az első gondolataink között sokkal inkább az arany, az ezüst vagy az olaj jelenik meg, semmint a réz. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy a zöld átállásban betöltött kulcsszerepe miatt óriási keresletnövekedés vár a gazdasági egészség fontos mutatójának tartott fémre, amit az akadozó kínálat vélhetően nem fog tudni kielégíteni, ennek köszönhetően jelentős hiány alakulhat ki a réz piacán. Bár ez a klímavédelmi célok tekintetében nagyon rossz hírnek számít, azonban egyúttal izgalmas lehetőséget is kínál a szemfülesebb befektetők számára.

Élet a masszív áremelés után: mennyire drága a magyar benzin?

Élet a masszív áremelés után: mennyire drága a magyar benzin?

Ahogy arról mi is beszámoltunk, január közepén a magyarországi töltőállomások zöme anyavállalatától megkapta a jövedéki adóemelés második lépcsőjeként érvényre kerülő, 21 forintos üzemanyagár-emelésre vonatkozó utasítást. Az áremelést azóta minden magyarországi töltőállomáson megtették, ráadásul az olajpiaci folyamatok mentén még tovább drágult a héten a magyar benzin és a dízel is - ebben a környezetben és a rendelkezésre álló adatok mentén kiszámoltuk, hogy hol is áll most a régiós rangsorban a hazai üzemanyagár.

Öveket becsatolni, berobbant az év befektetése!

Öveket becsatolni, berobbant az év befektetése!

A decemberi ralit követően döcögősen indult az év a részvénypiacokon, egyelőre kevés terület mozgathatta meg a befektetők fantáziáját. Van azonban egy még elég jelentéktelennek mondható, de egyre nagyobb teret és figyelmet nyerő szeglete a nyersanyagpiacnak, ahol olyan rali zajlott a mögöttünk álló hetekben, hogy csak néztünk. Nagyon úgy tűnik, hogy a tavalyi markáns emelkedést követően valósággal begyújtották a rakétákat az uránpiacon, közel 20 éve nem látott szinteket ostromol a sugárzó érc árupiaci jegyzése, miközben szárnyalnak az uránbányász vállalatok részvényei. Adódik a kérdés: érdemes felugrani erre a robogó vonatra?

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Olyan történt a gáz árával, amire az orosz-ukrán háború kitörése óta nem volt példa
Holdblog

Mágikus évkezdés

Az eredetileg a HOLD-hírlevélben bevetett ábránkon a "mágikus hetes" amerikai tech(hez kötött) papír YTD árfolyamváltozása...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.