Mohos Kristóf

Mohos Kristóf

Mohos Kristóf 2020 óta dolgozik részvényelemzőként a Portfoliónál, közgazdász mesterdiplomáját nemzetközi képzés keretein belül 2022-ben szerezte (summa cum laude). Munkája során elsősorban a legaktuálisabb részvénypiaci trendekkel és energetikai témákkal foglalkozik, illetve a fontosabb árupiaci termékekkel (például arany, urán, réz) és a kínai részvénypiaccal kapcsolatban publikál elemzéseket.
Cikkeinek a száma: 300
Hamarosan feltörhet az olaj Magyarországon  - Mutatjuk a fúrási területet!

Hamarosan feltörhet az olaj Magyarországon - Mutatjuk a fúrási területet!

Jelentős mennyiségű olajat talált a Mol a 2022-ben felfedezett vecsési kőolajmezőn, a Vecsés-1 elnevezésű kút eredetileg napi 1300 hordó próbatermeléssel indult. A sikeres találatokra alapozva egy harmadik kút fúrását is megkezdik a szakemberek, nekünk pedig lehetőségünk volt arra, hogy megtekintsük a munkaterületet, sőt, magára a fúrótoronyra is feljutottunk. Ezen felül fontos információkat tudtunk meg a rövidesen termelésbe álló kútról és az újabb fúrásról is, többek között a Vecsés-1 várható kitermelési mennyiségéről és a kitermelés korlátairól beszéltek a szakemberek, az itt talált olaj minőségéről és hasznosíthatóságáról is szó volt, de az is kiderült, hogy mikor kezdhetik el a próbafúrásokat a harmadik vecsési olajkútnál.

Mutatjuk a befektetést, ami az évtized egyik legnagyobb durranása lehet!

Mutatjuk a befektetést, ami az évtized egyik legnagyobb durranása lehet!

Mi lehet a következő évtized legizgalmasabb befektetése? Bitcoin? Mesterséges intelligencia? Elektromos autók? Vélhetően ezek a lehetőségek ugranak először az ember eszébe, de egyre „szexibb" témává növi ki magát a zöld átállás, és az ezzel kapcsolatos befektetési lehetőségek is. Ennek köszönhetően komoly ralit láthattunk már az ezüstnél, a réznél és az uránnál is, de a kritikus nyersanyagoknak (szerencsére) több olyan apró szegmense is van, ahol az árfolyamokra nézve még nem az lehet a befektetők első gondolata, hogy „hát, erről már lecsúsztam". Több nagyon fontos terület felett a legtöbben eddig átsiklottak, pedig a kritikus nyersanyagoknál is jelentős strukturális hiányra van kilátás a jövőben, ráadásul komoly rizikófaktort jelent, hogy néhány, bizonyos esetekben rendkívül ingatag helyzetű országtól függ mindössze a teljes globális ellátás. Elemzésünkben egy ilyen kritikus nyersanyagot nézünk meg közelről, utánajárunk, hogy miért lehet ebből a következő évek egyik legizgalmasabb tőzsdei sztorija.

Így emelik az egekbe a benzinárat az olajhatalmak - Mi áll a háttérben?

Így emelik az egekbe a benzinárat az olajhatalmak - Mi áll a háttérben?

Vasárnap összeültek az olajhatalmak, hogy megvitassák a következő hónapok kitermelési politikáját. A találkozók a vártnál eseménydúsabban alakultak, a döntéseket meredek olajár-zuhanás követte, ilyen mértékű esést már több, mint fél éve nem tapasztaltunk. De vajon jól értelmezi a piac az OPEC döntését, vagy esetleg túlreagálás lehet az ilyen mértékű olajár-esés? Miért nem olyan kedvező a helyzet, mint ahogy elsőre látszik? Ami talán a legfontosabb: mit jelent mindez a hazai üzemanyagokra nézve, ismét egekbe szökhet a benzin ára Magyarországon?

Ez a befektetés az aranynál is nagyobbat robbanhat - Mutatjuk, hogyan lehet beszállni!

Ez a befektetés az aranynál is nagyobbat robbanhat - Mutatjuk, hogyan lehet beszállni!

Aki az arany történelmi csúcsról csúra járó grafikonjára ránézve úgy érzi, hogy lemaradt erről a vonatról, annak van egy jó hírünk: akad egy másik nyersanyag, ami nem elég, hogy hasonlóan reagál a makrogazdasági körülményekre és fenyegetésekre, mint az arany, de széleskörűbb ipari felhasználhatóságának és a zöld átállásban várható kulcsszerepe miatt talán még jobban van pozicionálva egy komoly ralira. Bár az emelkedés már elindult, de az arannyal ellentétben itt még nagyon messze van a történelmi csúcs, ráadásul olyan szintre került most az árfolyam, ahol érdemes résen lenniük a szemfüles befektetőknek.

Ez lehet az évtized egyik legjobb befektetése – Ha bejön, nagyot fog durranni

Ez lehet az évtized egyik legjobb befektetése – Ha bejön, nagyot fog durranni

Ha arra gondolunk, hogy vajon mi lehet a következő évek egyik legígéretesebb befektetése, akkor a legtöbbeknek szinte biztosan olyan dolgok jutnak eszébe, mint a bitcoin, esetleg az Nvidia és a mesterséges intelligencia, vagy a Tesla és az elektromosautó-gyártók, de a zöld átálláshoz szükséges nyersanyagok felé is egyre nagyobb figyelem fordul. Ennek köszönhetően komoly ralit láthattunk már az ezüstnél, a réznél és az uránnál is, de van a kritikus nyersanyagoknak egy olyan apró szegmense, ami felett a legtöbben eddig átsiklottak. Pedig ennél a nyersanyagnál is jelentős strukturális hiány alakulhat ki a jövőben, ráadásul komoly geopolitikai rizikófaktort jelent, hogy szinte a teljes piac Kína kezében van. Alapvetően egy felfedezetlen területről van szó, de egyre optimistábbak az elemzők azzal kapcsolatban, hogy az árfolyam is meglódulhat hamarosan, ezzel pedig a kitermelők és az élelmes befektetők is jól járhatnak.

Óvatosabb lett Soros György, de akad pár jó ötlet a tarsolyában

Óvatosabb lett Soros György, de akad pár jó ötlet a tarsolyában

A fokozódó geopolitikai kockázatok és az elhúzódó kamatcsökkentések ellenére sorra döntik az új csúcsokat a világ tőzsdéi, a magas árazások mellett egyre nehezebb megtalálni az értéket a piacon - ebben a miliőben talán még inkább felértékelődik a már évtizedek óta a szakmában lévő, számos kisebb-nagyobb válságot és eufóriát átélt befektetési legendák iránymutatása. Ennek apropóján megnéztük, hogy hogyan gondolkodott a tőzsdei befektetésekről az idei első negyed évben a Soros György által alapított Soros Management Fund.

Mutatunk egy befektetést, ami nagyobbat robbanhat az aranynál

Mutatunk egy befektetést, ami nagyobbat robbanhat az aranynál

Egyre súlyosabb geopolitikai feszültségek vesznek minket körül, ráadásul az infláció is a vártnál alacsonyabb tempóban csökken: egy ilyen környezetben nem csoda, hogy előtérbe kerültek a menekülőeszközök a befektetéseknél, az arany azonban új történelmi csúcson van már. A csúcsról csúcsra járó nemesfém grafikonjára ránézve könnyen úgy érezheti a puskaport eddig szárazon tartó befektető, hogy erről a vonatról most lemaradt. Van azonban egy jó hírünk: akad itt egy másik menekülőeszköz, amire ugyanúgy (ha nem még jobban) hatnak a geopolitikai és a makrogazdasági tényezők, mint az aranyra, ráadásul a történelmi csúcs is nagyon messze van még.

Összeálltak a csillagok az urán piacán - Kilövésre felkészülni!

Összeálltak a csillagok az urán piacán - Kilövésre felkészülni!

Nagyon forró befektetési sztori az urán, nem csak a zöld átállásban betöltött kulcsszerepe nyomán megugró kereslet miatt, de a kínálati aggályok és egy nemrég elfogadott amerikai törvény is is a jövőbeli ellátási hiány irányába mutatnak. Ráadásul van egy tőzsdén kereskedett alap, aminek a grafikonja rendkívül izgalmasan néz ki most - jöhet a kilövés?

Alteo-vezér: hamarosan jöhet a méretugrás és a régiós terjeszkedés

Alteo-vezér: hamarosan jöhet a méretugrás és a régiós terjeszkedés

Az elmúlt évek fokozatos növekedését és a megújuló energia szerepének előtérbe kerülését figyelembe véve egy ideje már bele lehetett látni az Alteo-sztoriba, hogy ez egy nagy durranás lesz, végre egy cég a magyar tőzsdén, amiben rengeteg fantázia van. Ezt a lehetőséget a legnagyobb hazai energetikai vállalat, a Mol is érzékelte, bő egy éve az olajcégből és még két magántőke alapból álló konzorcium lett az Alteo többségi tulajdonosa. Az „évforduló" és a friss negyedéves számok apropóján interjút készítettünk Chikán Attilával, a vállalat vezérigazgatójával és Kovács Domonkossal, a cég M&A és tőkepiacok vezérigazgató-helyettesével, ahol többek között a friss eredményeket értékelték a vezetők és a jövőben várható osztalékpolitikáról is beszéltek, de arról is szó esett, hogy valóban kinyíltak-e a lehetőségek az Alteo számára a Mol megjelenésének köszönhetően. Szóba került még, hogy milyen hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő beruházásokra lehet számítani a jövőben és mi lehet a társaság eddigi fennállásának a legnagyobb befektetése, de a nemzetközi terjeszkedési lehetőségekről és a magyar napenergia-rendszer előtt álló kihívásokról, illetve a szélenergia önmagán túlmutató szerepéről is szó esett.

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

Hogyan állta a sarat a bezuhanó energiaár-környezetben az Alteo?

A jelentős energiapiaci árcsökkenés bár meglátszott az Alteo első negyedéves eredményén és az egy évvel ezelőtti rekord profittól messze elmaradó adózott eredményről számolt be a társaság, azonban az energiaválság előtti időkben tapasztalt eredményekhez képest kifejezetten magas számokat közölt a vállalat. Ez összességében abba az irányba mutat, hogy az Alteo eredményessége a 2022-es energiaárrobbanás előtti időkre jellemzőnél magasabb szinten alakult.

Itt a történelmi csúcs: soha nem volt ilyen drága ez a létfontosságú anyag!

Itt a történelmi csúcs: soha nem volt ilyen drága ez a létfontosságú anyag!

Amikor izgalmas nyersanyagpiaci befektetésről van szó, első körben vélhetően az aranyra, a földgázra vagy az olajra asszociál az ember, esetleg az uránra - a réz talán a top 5-ben sincs benne. Pedig nagyon úgy néz ki, hogy a zöld átállásban betöltött kulcsszerepe miatt óriási keresletnövekedés vár a gazdasági egészség fontos mutatójának tartott fémre, amit az akadozó kínálat vélhetően nem fog tudni kielégíteni, ennek köszönhetően jelentős hiány alakulhat ki a réz piacán. Az árak már reagálnak, ma új történelmi csúcsra került a réz árfolyama - de meddig tarthat az emelkedés, és ez milyen lehetőségeket teremt a tőzsdéken?

Átadták a Mol gigaberuházását - Itt vannak a legfontosabb részletek!

Átadták a Mol gigaberuházását - Itt vannak a legfontosabb részletek!

Átadták a Mol 1,3 milliárd euróból megvalósított tiszaújvárosi poliol komplexumát, amely évente mintegy 200 000 tonna poliolt állít majd elő. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja ünnepélyes keretek közt avatta fel a létesítményt. A projekt átadását megelőzően részt vettünk egy háttérbeszélgetésen, ahol a Mol vezetői fontos részleteket árultak el a gigaberuházással kapcsolatban.

Fontos információkat tudtunk meg a Mol és az O&GD nagy olajtalálatáról

Fontos információkat tudtunk meg a Mol és az O&GD nagy olajtalálatáról

Olajat talált a Mol és az O&GD Tura közelében, a napi kb. 1000 hordó kitermelésére alkalmas találat az egyik legjelentősebb hazai olajkút lehet, az innen felszínre hozott olaj a Mol százhalombattai Dunai Finomítójában kerül feldolgozásra. Lehetőségünk volt személyesen is megtekinteni a helyszíni munkálatokat, ahol több fontos kérdésünkre is válaszoltak a társaság vezetői.

Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Állta a sarat a Mol, de nem ez volt élete eddigi legjobb negyedéve

Ma hajnalban közzétette idei első negyedéves gyorsjelentését a Mol. Ahogy arra számítani lehetett, a legfrissebb számok messze vannak azoktól az eredményektől, amiket az energiaválság okozta magas olajár-környezetben tudott hozni a társaság, ráadásul az elmúlt hónapokban több tekintetben is kedvezőtlenül alakultak a fundamentumok a Mol körül: negatívan hatott a beeső gázár-környezet és az árbevétel-arányos különadó befizetése, viszont a stabilan alakuló Brent-Ural árkülönbözet és a rendkívül magasan alakuló finomítói feláraknak köszönhetően összességében erős számokat hozott a társaság.

Régóta nem történt ilyen a benzin árával

Régóta nem történt ilyen a benzin árával

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tegnapi értékelése szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének, a hazai piacon forgalmazott benzin- és dízel ára elérte a szomszédos országok áraiból képzett referenciaértéket. Továbbra is közelről figyeli a kormányzat az üzemanyagpiaci folyamatokat, ezért elemzésünkben megnézzük, hogy az Európai Bizottság legfrissebb adatai alapján jelenleg hol helyezkedik el a régiós mezőnyben a magyar benzin és dízel.

Jön a Mol nagy napja - Mire számíthatunk?

Jön a Mol nagy napja - Mire számíthatunk?

Péntek hajnalban érkeznek a Mol friss negyedéves számai: az elemzői várakozások alapján 2024 első negyedéve kiegyensúlyozottan alakulhatott az olajcég számára, a Mol az egész évre elszámolt különadó nélkül akár javíthatta volna éves összevetésben a számait. A profitot a kinyíló marzsoknak köszönhetően elsősorban a feldolgozás-kereskedelem (Downstream) üzletág generálhatta, de a másik két fő üzletág is jó teljesítményt nyújthatott.

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Két hetes ultimátumot adott a kormányzat a hazai üzemanyagpiaci szereplőknek, ez alatt az idő alatt a régiós középmezőnybe kell eljuttatni a magyar benzint és a dízelt. A Mol már meg is tette az első nagy lépést, mindkét terméknél 10-10 forinttal csökketette a kiskereskedelmi árrését, ezt a piac többi szereplője is nagyjából lekövette. A kormányzat a múlt héten a benzin esetében 27, a dízelnél pedig 10 forintos relatív árcsökkenés szükségességét jelezte, ami a benzinkutak hasznának visszavágásával valósulhat szerintük meg: felmerül a kérdés, hogy hogyan is alakulhat a kisebb, független benzinkutak nyeresége abban az esetben, ha valóban megtörténik az árrés összehúzása? Megéri az új környezetben üzemeltetni a kutakat? Mi a nagy veszélye a piaci folyamatokba való belenyúlásnak? Eljön a „benzinkutak bosszúja"?

Mennyire drága a tankolás Magyarországon?

Mennyire drága a tankolás Magyarországon?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel teszi közzé a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást - a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár? Változhat a KSH módszertana?

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr
MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva...

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.